Zöld turmixok, hogy teljes legyen a napod

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az emberek többsége ódzkodik a zöldségek fogyasztásától, és sokan, amennyiben lehetőségük nyílik rá, a lehető leggyorsabban le akarják tudni az étkezéseknek ezt a „kellemetlen” részét. Most jó hírrel szolgálhatunk számukra: turmixok formájában szuper kis kiegészítőket lehet varázsolni zellerből, spenótból vagy éppen avokádóból.

Ugye sokan emlékszünk rá, hogy milyen hálátlan feladat volt gyerekkorunkban elfogyasztani némi zöldséget azért, hogy szent legyen a béke a családi asztalnál? Talán sokan a régmúlt rossz emlékei miatt táplálnak fenntartásokat a zöldségek iránt, pedig kifejezetten javallott a fogyasztásuk, hiszen nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.

Miért fontos zöldséget fogyasztani?

A zöldségek a gazdag rosttartalmuk miatt fokozzák az anyagcserét, ezáltal elősegítik a szervezetünk regenerálódó képességét, hiszen így távoznak belőlünk a különféle méreganyagok, melyeket a hétköznapi étkezéseink során óhatatlanul is beviszünk. Amennyiben diétázol, a plusz feleslegtől is segít megszabadítani, hiszen a salakanyagok távozásával az extra kilók is könnyebben távoznak rólunk.

Rostban és vitaminban gazdag
Rostban és vitaminban gazdag

Vitaminokban gazdag

Az A-, B-, C-, E-vitaminban bővelkedő zöldségek szinte teljes mértékben fedezhetik a szervezetünk napi vitaminigényét, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy milyen elkészítési módot választunk. Főzve és sütve az értékes tápanyagok jelentős része elpárolog, így a nyers elfogyasztási formája kifejezetten kedvező, ehhez pedig remek lehetőséget kínálnak a zöld turmixok.

A WHO is ezt ajánlja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiadott egy ajánlást, mely alapján naponta érdemes közel 400 gramm zöldséget fogyasztani. Azonban fontos hozzátenni, hogy ez egy általános adat, a napi zöldségigény sok egyéb tényezőtől is függ, például attól, hogy mennyi a súlyunk, illetve hogy alapvetően milyen étrendet követünk.

Milyen zöldségekből lehet turmixot készíteni?

A zeller kiváló választás azoknak, akik szeretnének fogyni, esetleg könnyebb diétát követnek, hiszen ennek a zöldségnek a kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor káliumban és kalciumban gazdag. Vitaminok széles skáláját tartalmazza, a rosttartalma pedig segíti az emésztést, valamin a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Zellerturmix

Segíti az emésztést

Reszeljük le vagy daraboljuk a zellerszárat, tegyünk hozzá igény szerint citromlevet, valamennyi vizet, esetleg rizstejet. Ha valakinek ez túl snassz lenne, egy kis dióval és mandulával fel lehet dobni a turmixot, és hogy elérjük az igazi „zöld turmix” hatást, ne felejtsünk ki egy csokor petrezselymet sem. Gyorsan kész van, és garantált a vitaminbomba.

Spenótos turmix

A spenótos turmix azok számára nyújt remek kiegészítőt az étkezések mellé, akik gyakran látogatják az edzőtermet – esetleg otthon tréningeznek –, hiszen a spenót köztudottan bővelkedik fehérjében. Fogjunk két marék spenótot, adjunk hozzá ízlés szerint valamennyi ananászt és almát, öntsünk hozzá rizstejet, valamint egy kis mézzel „fűszerezzük meg”. Garantáltan ízletes és rendkívül tápláló finomságot kapunk.

Avokádó turmix

Gazdag vitaminban és egészséges zsírokban

Az avokádóban több mint 20 féle vitamin található, de elsősorban a jótékony zsírtartalma miatt javallott a fogyasztása – ezek a zsírok gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Elsősorban a magas koleszterin ellen vívott harcban van jelentősége ennek a zöldségnek, valamin a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban is nagy támogatást nyújthat.

Fogjunk egy nagy – érett – avokádót, adjunk hozzá valamennyi uborkát és egy kis koriandert. A citromlé az ízesítés mellett a szervezetünk C-vitamin igényét is fedezheti. Ezt öntsük fel vízzel vagy mandulatejjel, és már készen is vagyunk.

Érdekesség, hogy a zöld turmixokkal kapcsolatban főként a zöldségek jutnak eszünkbe, azonban ezek kéz a kézben járnak a gyümölcsökkel. A spenót mellé például remekül passzol a szőlő, de a kivit is fel lehet használni a turmixok elkészítéséhez. A joghurt azok számára nyújthat még kiegészítőt, akik elégedetlenek a kapott ízzel.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom