Útmutató az antioxidánsokhoz

Az antioxidánsok kétség kívül szervezetünk létfontosságú elemei. Ezen különböző vegyületek a természet fegyverei a reaktív oxigénformákkal szemben. Ide tartozik minden olyan mikro tápanyag és néhány szervezet által termelt enzim is melyek képesek gátolni egy másik molekula oxidációját. Mindaddig, amíg megfelelő mennyiségben biztosítottak tested védve van a mindennapi szennyeződések okozta öregedés ellen. Az oxidációs folyamat gátlásával nem csak az öregedés, de számos betegség ellen védenek. A káros oxidációs folyamat legfőbb okozói a szabad gyökök. A szabad gyökök olyan molekulák melyek gyakorlatilag kontrollálatlanul lépnek reakcióba szinte bármilyen anyaggal. A reakció közben a molekuláktól elektronokat vonzanak el, végül azt teljesen kimerítve. Szervezetünkben ez által a sejtek halálának legfőbb okozói. Szervezetünk kis mennyiségben termel szabad gyököket a kórokozók elpusztítására, azonban az egészségtelen életmóddal, egyoldalú táplálkozással, és főleg a modern élettel járó környezeti hatásokkal ezek annyira elszaporodnak, hogy az egészséges sejteket veszik célba. A sejtek szabályos kivégzésén túl képesek a DNS-t is megkárosítani. Káros hatásuknak több mint 60 betegséget tulajdonítanak, köztük a rákot, Parkinson kór, Alzheimer kór, szürke hályogot. Az egyes antioxidánsok ezek ellen lépnek fel, de szabad gyököket megkötő tulajdonságuk mellett más-más jótékony hatással is bírnak, például elősegítik általános jó közérzetet, vagy az erőnlétet is.

Alapvetően két csoportra oszthatjuk őket. Az endogén antioxidánsok valamilyen nagyon speciális biológiai szereppel bíró enzimek, melyeket szervezetünk is képes előállítani, azokat külső forrásból nem kell bevinnünk. Ehhez csupán ásványi anyagokra van szükség, legfőképpen szelénre, mangánra, rézre és cinkre. Egy változatos táplálkozás és alapvetően egészséges életmód esetén az endogén antioxidánsok termelése biztosított. A közismertebb antioxidánsok az exogén antioxidánsok közül kerülnek ki. Ide tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, vagy a Q10 koenzim is. Ezeket csak táplálék útján vihetjük be. Szerepük jóval szélesebb körű, hiszen a szabadgyökök elleni konkrét védőfunkciókat biztosítják.

Az antioxidánsokat megkülönböztethetjük oldhatóságuk alapján is. A hidrofil, azaz vízoldékonyak a folyadékokban vannak jelen, mint a vér, vagy a sejten belüli tér. Ide tartozik pl. a C-vitamin, a polifenolok, vagy a glutation.  A zsíroldékony antioxidánsok a sejthártyában és a fehérje-zsír részecskékben vannak jelen. Ilyen pl. az A-vitamin, E-vitamin, vagy a karotinok. Fontosságuk szerint nem lehet különbséget tenni. Egyrészt azért, mert ezen anyagok hatásmechanizmusa annyira komplex, hogy egymás nélkül alig képesek működni. De azért sem, mert a szabadgyökök fizikailag képesek a sejtfalon belülre jutni, ezért megkötésük a vizes közegben is szükséges.

Működésük szerint is kategorizálhatjuk őket. Az enzimatikus antioxidánsok képesek teljesen lebontani a legveszélyesebb szabad gyököket. Mégpedig úgy, hogy azokat egy többlépcsős kémiai folyamat során átalakítják hidrogén-peroxiddá, majd vízzé. Ehhez a folyamathoz cink, réz, mangán és vas szükséges. Akinek ezekből az ásványokból szenved hiányt az a veszélyesebb szabad gyökök ellen nem tud teljesen védekezni. A nem enzimatikus antioxidánsok kémiailag nem oldják fel a szabad gyököket, azonban képesek egy ponton annak láncreakcióját megakadályozni, ezáltal hatástalanítva azt.

A legfontosabb antioxidánsok

Asztaxantin

Habár az asztaxanthin a karotionidok közé tartozik, véleményem szerint a természetes antioxidánsok külön fajtája is lehetne, annyira kiváló eredményeket mutat. Az elmúlt évek kutatásai alapján a világ legerősebb antixodánsaként vált ismerté. Az asztaxantin gyökmegkötő képessége természetes formájában 60-szor erősebb, mint a C-vitaminé. Szabadgyököket semlegesítő hatásán túl kimutatták látásra és termékenységre gyakorolt hatását is. Legkülönlegesebb tulajdonsága azonban, hogy képes bőrünket ellenállóbbá tenni az UV sugárzás ellen, ezért érzékeny bőrűeknek nyáron kifejezetten hasznos. A természetben, a legnagyobb mennyiségben a Haematococcus pluvialis algában található meg, leggyakrabban ebből az algafajból is állítják elő, így táplálékkiegészítő formában is bevihető. Fontos, hogy csak természetes asztaxantint vásárolj, mert a szintetizált változatok jóval kevésbé hatásosak. Beszerzésére mi ezt a webáruházat ajánljuk.

C-vitamin

Mióta Szent-Györgyi Albert 1937-ben Nobel díjat kapott a szerkezetének meghatározásáért a legismertebb antioxidánssá vállt. Azóta kiderült, hogy közel sem a legaktívabb anyag, de mindenképp elengedhetetlen feltétele az egészséges életnek. Nem csupán véd az oxidáció ellen, de fenntartja az optimális elektronok áramlásáét a sejtekben.  A C-vitamin szintén elengedhetetlen a kollagénszintézishez, ami fontos szerkezeti eleme a csontoknak, az ereknek, az ínaknak és az ínszalagoknak. Habár a táplálékkiegészítő ipar ezt tagadja, de a C-vitamin legjobb forrása a napon érett zöldségek és gyümölcsök. Valójában a tablettákban található szintetikus úton glükózból előállított aszkorbinsav hatásfoka csupán 1-2%, ellenben túlzó mértékben terheli a vesét. Sajnos a gyógyszer- és táplálékkiegészítő ipar hazugságaitól becsapva sokan hiszik azt, hogy több grammnyit kell ezekből bevinni. Ez valójában károsabb, mint ha egyáltalán nem szedne vitamint az illető. Ha C-vitamin, akkor tehát természetes szezonális gyümölcsöket, télen pedig egészségesebb, liposzómás technológiával előállított tablettás forrásokat érdemes bevinni.

E-vitamin

C-vitamin mellett a legismertebb antioxidáns. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Napi 10-15 NE/IU a hivatalos javasolt mennyisége, de napi 100-200 egységet is nyugodtan el lehet fogyasztani. Nem árt tudni, hogy a E-vitamin 8 különböző tokoferol fajtát jelen. Kapszulás kiszerelések azonban, csak egyet, az alfa-tokoferolt tartalmazzák. Ezért szintén hasznosabb élelmiszerből bejuttatva. Kiegészítésként mindenképp a természetes változatát javasoljuk.

Alfa-liponsav (ALA)

Szabad gyököket semlegesítő hatása mellett az alfa liponsav egy igen erős antioxidánsként működik, amit nehézfémek okozta mérgezésnél is használni szoktak. Funkciója, hogy segítse a B-vitaminokat, hogy a szénhidrát- , fehérje- , zsíranyagcserére fejtsék ki jótékony hatásukat, de képes erősíteni az A-C-E vitaminok hatását is. Csökkenti az inzulinérzékenységet és vírusos betegségek ellen is fellép. Sportolók számára igen fontos, hogy felgyorsítja a szervezetben az energiatermeléssel kapcsolatos folyamatokat, részt vesz ugyanis a glikolízisben. Az ALA sajnos igen kevés élelmiszerben található meg. Forrása leginkább a májak és az élesztő, ezért szükség esetén kiegészítők formájában elérhető.

Q10

A q10 koenzim egy szervezet által termelt antioxidáns melynek termelése 25 éves kor fölött folyamatosan csökken. Gyakorlatilag csak táplálékkiegészítőből lehet fedezni, azonban ez középkorúak és idősek számára kiemelten hasznos, mert segít külsőleg és belsőleg is fiatalon tartani testünket. Képes megelőzni szívbetegséges kialakulását és komoly szerepe van a sporttáplálkozásban is. A Q10ról érdemes elolvasnod ezt az írásunkat.

Glutation

A glutation a test legmagasabb szintű antioxidánsaként tartják számon. Egy tripeptidről van szó, ami minden egyes sejtünkben megtalálható Különleges hatása, hogy a C-E-vitamin, az ALA és a Q10 hatását felerősítve közvetíti. Megvédi a sejteket és a mitokondriumokat az károsodástól és védelmet nyújt a sugárzás, vegyi anyagok, vagy környezeti ártalmak károsító hatásaival szemben. Az endogén antioxidánsok közé tartozik, ezért szervezetünk képes termelni. Természetes formában megtalálható néhány zöldségben legtöbbet a spárga, az avokádó és a dió tartalmaznak. Termelését az életkor befolyásolja, azonban megfelelő táplálkozással ez optimalizálható. A glutation termelését elősegíti a kurkuma, a tejtermékek és a tojás fogyasztása.

Molekuláris hidrogén

A végére egy érdekességet hagytam. A molekuláris hidrogén (H2) a legkisebb molekulamérettel bíró anyag, amit sokan a tökéletes antioxidánsként tartják számon. A gáz állagú anyag annyira kicsi, hogy képes megkerülni az emésztőrendszert, gyakorlatilag keresztül lebeg a testen (gyors diffúzió), így azonnal hatni tud a sejten belül. A H2 ezen túl is különleges. Csak a legkárosabbnak számító hidroxil gyököket támadja meg, azonban teljesen érintetlenül hagyja a hasznos szabad gyököket. Felerősíti a többi antioxidáns hatását és nincs toxicitása sem. Mivel azonban gázról van szó a H2 szervezetbe juttatása nem egyszerű.  Ehhez drága specializált vízgép, még drágább inhalációs készülék, vagy orvosi felügyelettel adható sóoldatos infúzió szükséges.

További tudásanyagok és receptek az Életmódprogramunkban

 

Tetszett? Oszd meg :)

1 Comment