Chilis bab, egy igazi “comfort food”. Azaz könnyen elkészíthető tápláló egytálétel. Amivel ez a recept jobb, mint a klasszikus az, hogy hús nélkül készült, de garantáltan a legvadabb húsevőket mexikói muchachot is kielégíti. Nem viccelek, nekem annyira bejött, hogy azonnal a Top 5 kedvencek közé került, pedig ismerem pár száz egészséges receptet 🙂 A vegán chilis bab hús textúráját quinoa adja. Lehetne szejtán, vagy tofu is, de mi úgy gondoltuk a darált húsra ez a szuper egészséges magféle hasonlít legjobban és ez így is lett. Az étel nem csak 100% növényi eredetű, de szinte alig tartalmaz zsiradékot, ezáltal diétásnak mondható és sokkal könnyebben emészthető, még akkor is ha a kukorica éppen nem a legkedveltebb clean alapanyagunk. A fűszerezés brutálisan el lett találva, érdemes tökéletesen lemásolni 😉
Magas fehérjetartalma miatt fogyaszd teljesértékű húsmentes étkezésként főként ebére, vagy akár a délutáni órákban is.
Vegán chilis bab
Hozzávalók
- 120 g quinoa
- 400 g vörös bab (főtt, konzerv)
- 250 g kukorica
- 1 fej vöröshagyma
- 500 ml paradicsompüré
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál majoranna
- 1 evőkanál petrezselyem
- 0.5 teáskanál fekete bors
- 0.5 teáskanál fűszerkömény
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál cayenne bors
Elkészítés
- A quinoat egy szűrőben alaposan most át, majd tedd egy lábasba és zsiradék nélkül kezd el melegíteni. Ez azért szükséges, hogy a rajta maradt víz elpárologjon és ne pattogjon. ha úgy ítéled hogy már száraz öntsd hozzá egy evőkanál olíva olajat és közepes lángon folyamatosan kavargatva pirítsd ezen 3 percig. Ezután öntsd rá 2 dl vizet, egy vesés sót és lefedve alacsony lángon főzd 15 percig. Néha érdemes ránézni és ha elfőtte a vizet picit pótolni. 15 perc után, ha már felvette a vizet vedd le a lángról és önts rá pár evőkanálnyit és fedd le ismét 10 percig. Közben készítsd el az étel lényegét 🙂
- A vöröshagymát vágd kockákra és az olíva olajon picit megsózva kezd el pirítani. Ha kezd üvegesedni kezd öntsd rá a fűszereket a petrezselyem és a cayenne bors kivételével. Ezt 1 percig kevergesd, majd ha illatoznak öntsd hozzá a babot, kukoricát és a paradicsomot. Érdemes passzírozott paradicsomot azaz passatát használni. Forrald fel, majd fedő alatt alacsony lángon főzd 15 percig. ezután add hozzá a cayenne borsot (vigyázz nagyon csípős!) és a petrezselymet. Lefedve főzd további 1 percig, majd fedő nélkül 5 percig néha megkavarva, így még picit sűrűsödik. (Mi szárított petrezselymet használtunk, értelemszerűen apróra vágott friss is tökéletes)
- Ha a szósz és a quinoa is kész egyszerűen csak keverd őket össze és már tálalhatod is.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]