Az uborka a világ egyik legrégebb óta ismert és kedvelt zöldsége. Rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás is egyben. Az uborka támogatja a hidratációt, segíti az emésztést és hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Emellett az uborka számos kulináris lehetőséget kínál, így változatos módon élvezheted ezt a friss zöldséget.
Honnan ered az uborka?
Az uborka (vagy népiesen ugorka) a tökfélék családjába tartozik. A legfrissebb kutatások szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, és már nagyon régen, az i.e. 10. évezredben is termesztették.
Az ókori Egyiptomban a kőfejtő rabszolgáknak ezt adták szomjoltásra, hiszen víztartalma megközelíti a 100%-ot. Érdekes, hogy abban az időben, az uborka még inkább keserű ízű volt, melyen hosszas nemesítéssel javítottak az idők folyamán.
Európai említést először a 9. században találunk róla, az Újvilágba pedig Kolumbusz Kristóf vitte át, 1494-ben már ültettek belőle Haitin.
Magyarországra a 13. században érkezett meg, és a főúri, majd kolostorkertekből került a paraszti termesztésbe. Nagykőrös és Kecskemét környéke a legfontosabb uborkatermesztő vidék itthon.
Az uborka világszerte kedvelt, szinte minden konyhában megtaláljuk. A friss, ropogós zöldség ideális nyári étel, ami nem csupán alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt népszerű. Rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, így ha eddig nem volt része a mindennapjaidnak, itt az idő változtatni ezen!
Milyen jótékony hatásai vannak az uborkának?
Az uborkának rendkívül magas a víztartalma, több, mint 95%, így az egyik legértékesebb étel a nyári hónapokban. Azzal, hogy rendszeresen fogyasztunk uborkát a meleg napokon, segítünk fenntartani szervezetünk vízháztartását. Ez hozzájárul az egészséges bőr és a megfelelő testhőmérséklet fenntartásához.
Tudtad, hogy 100 gramm uborkában mindössze 16 kalória van? Alacsony kalóriaértéke ellenére vitaminokban és ásványi anyagokban annál gazdagabb: jelentős C-és K-vitamin forrás, továbbá tartalmaz még magnéziumot és káliumot is. Ezek a tápanyagok segítik az immunrendszer működését, támogatják a csontok egészségét és hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.
Az uborka gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és tanninokban, amelyek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok emellett szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében is.
Az uborka természetes rostforrás is, különösen a héja. A rostok segítenek fenntartani az egészséges emésztést, megelőzik a székrekedést, és támogatják a bélflóra egyensúlyát. Az uborkának enyhe vízhajtó hatása is van, amely segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
Az uborka nem csak belülről, de kívülről is táplál. Közvetlenül a bőrre helyezve segít csökkenteni a puffadtságot, közvetlenül a szemre helyezve pedig enyhíti a szem alatti sötét karikákat. Mindez a benne található szíliciumnak és C-vitaminnak köszönhető.
Hogyan használd fel az uborkát?
Az uborka különösen sokoldalú zöldség, amely számos ételben jól szerepel. Elég csak a hűsítő joghurtos uborkasalátára gondolnod. Dobd fel frissen vágott kaporral, reszelj bele egy gerezd fokhagymát és fogyaszd húsok, sült zöldségek mellé. Zöld turmixoknak is kiváló alapanyaga, de ha valami igazán különlegesre vágysz, az alábbi receptet mindenképp próbáld ki: Uborkás sárgadinnye Saláta