Nem vagyok vegán, de rendszeresen tartok húsmentes napokat, mert úgy vallom, ez a harmónia alapja a táplálkozásban. Ha minden nap húst eszel, akkor emésztőrendszered túlzott terhelésnek teszed ki, de ráadásul a gyulladások kialakulásának is kedvező környezetet teremtesz. A húsmentes napokra tehát szükségünk van, de ha eléggé nyitottak vagyunk, akkor teljesen növényi alapon is iszonyatosan jókat ehetünk. Erre szolgál bizonyítékul ez a recept, amiről állítom, hogy az egyik legízesebb receptünk. Tényleg! Megalkotása közben az indiai és kicsit az afrikai konyha inspirált és végig arra gondoltam, hogy ennek az ételnek annyira bulisnak kell lennie, hogy végképp eltörölje a “vegán = főízű ételek” sztereotípiát, de a zöldségek természetes íze is megmaradjon. Ennek érdekében egy nagyon komplex köret készült, feltétként pedig természetes ízükben pompázó zöldségek, melyeket egy szintén nagyon ízes öntet egészít ki. (Már ha ennél az ételnél beszélhetünk köretről és feltétről.) Energiatartalma miatt fogyaszd ebédként, vagy edzés után.
Vigyázat NEM egy megúszós kaja! De ha van kedved főzni egy jót, akkor bátran vágj bele és nyeld meg utána mind a tíz ujjad! 🙂
Zöldségtál mogyorókrémes rizzsel
Hozzávalók
A rizshez
- 120 g rizs
- 1 evőkanál clean mogyoróvaj (Házi készítésű natúr, krémesített mogyoró)
- 1/2 szál répa
- 1/2 szál póréhagyma
- 1/4 db kápia paprika
- 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- 1 teáskanál garam masala fűszer
- 1 cm gyöbér
- 1 csipet chili
- 1/2 teáskanál kurkuma (őrölt)
- 10 g koriander (friss)
- 1 teáskanál kókuszvirág cukor
- 1 teáskanál himalája só
- 1 csipet fekete bors (őrölt)
- 1 teáskanál tápióka keményítő
A zöldségekhez
- 1 db cékla
- 1 db cukkini
- 1/4 db zellergumó
- 1 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 1 szál répa
- 1 teáskanál olívaolaj
Az öntethez
- 1 dl kókuszjoghurt
- 2 teáskanál pesztó
- 1 teáskanál citromlé
- só
Elkészítés
- Előkészületek: A póréhagymát vékony karikákra, rizshez szánt többi zöldséget (kápia paprika és répa) nagyon apró kockákra vágjuk. A többi zöldséget közepes vastagságú szeletekre vágjuk. A gyömbért reszeld apróra. A szép tálalás érdekében érdemes hasonló méretű szeleteket vágni minden zöldségből
- Egy tepsit egy teáskanál olíva olajjal vékonyan kikenünk és a szeletelt zöldségeket ráhelyezve 180 fokon sütjük 20-25 percig. Nem kell fűszerezni, sem sózni, hiszen öntetet is készítünk.
- Egy lábasban olíva olajon, párold meg a póréhagymát, a reszelt gyömbért. 1-2 perc múlva add hozzá a paprikát és a répát. Nyugodtan készítheted kókuszzsírral is, de az olíva íze szerintem jobban illik hozzá. Amikor már kezdenek puhulni add hozzá a fűszereket, majd kókuszvirág cukrot keverd el gyorsan, hogy éppen csak karamellizálódjon, majd vedd le a tűzről és add hozzá a mogyoróvajat. Keverd el jól, ha szükséges adj hozzá egy kevés vizet. Majd add hozzá a rizst és 4 dl forró vizet. Keverd el jól, majd lefedve alacsony lángon főzd. Pár 15 percig, percenként óvatosan keverd át, hogy ne tapadjon le. Ha szükséges adj hozzá még kevés vizet. 15 perc múlva vegyél ki egy keveset belőle és keverd el pár evőkanál vízzel, az őrölt borssal és a tápióka keményítővel. Add hozzá, keverd el, majd lefedve a legalacsonyabb lángon főzd pár percig, Ezután főzés nélkül hagyd állni 10 percig, amíg saját gőzében teljesen összepuhul és kialakul a végső állag.
- Az öntetet nem bonyolítjuk túl, a hozzávalókat csipán össze kell keverni.
- Tálald a képen látható módon, ha lehetséges frissen vágott korianderrel, ami remekül illik hozzá.
Notes
Ha nem fontos, hogy vegán legyen az öntetet készítheted joghurttal is. Szintén hasonló alapon fehérjetartalmát emelheted buggyantott tojással, ami ízben és kompozícióban is jól illik hozzá.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]