10 alacsony szénhidráttartalmú köret

Tócsni céklából, vagy cukkiniből

céklatócsni recept
Céklából tócsnit, cukkiniből macokot ..vagy fordítva

100g céklában csak 6g szénhidrát van, cukkiniben 3.5g, míg a burgonyában 17-20. Persze ez egy felületes összehasonlítás, mert a szénhidrátok minősége sem egyezik és a cékla fényévekkel előzi a krumplit, ha egészséges mikrotápanyagokról van szó. Mindkettőből készíthetsz tócsnit, (vagy macokot, ha úgy tetszik), csupán a reszelt, lecsöpögtetett zöldséghez tojást, fűszereket és egy pici zablisztet kell tenned. Ha részletesebb instrukciókat szeretnél, Superior céklatócsni receptünkben megtalálod.

Görögsaláta

görögsaláta
Görögsali – a feta sajt nem gond

A görögsalit mindenki ismeri. Felkockázott kígyóuborka, paradicsom, lila hagyma, hozzá pár szem hetyke olívabogyó és egy pici citromos-olívaolajos öntet. Na de mi a helyzet a Feta sajttal? szerencsére a feta az egyik legdiétásabb sajtféle. A valódi feta (azaz nem a krémfehérsajt és társai) eredet védett étel, mely juh-, vagy kecsketejből készült, sós savóban áztatott sajt. Elkészítési eljárása pontosan szabályozott. Ami pedig a legjobb, hogy csak nagyon elenyésző mennyiségű laktózt és zsírt tartalmaz. ( Emiatt enyhe laktózérzékenységgel is fogyasztható.) Egy kis tányérnyi görögsali kevesebb, mint 100 kalóriát, azon belül is csak 4-5g szénhidrátot tartalmaz. Mondjuk a dekorációs képen látható adag ennek a duplája is van, de legalább guszta 🙂

Spenótfőzelék

spenótfőzelék és diétás bundáskenyér
Spenótfőzelék – clean bundáskenyérrel

Mindenki tudja mennyire egészséges a spenót. Egy kis trükkel főzelék formájában is ugyanilyen egészséges és diétás marad. A kíméletesen párolt spenótot ízesítsd sóval, sok fokhagymával és kevés fehér borssal, aztán kókusztejjel és egy pinduri zabliszttel habard be. Ha pedig ch-csökkentett tápióka keményítővel sűríted, akkor gyermekkorunkat idéző retro főzeléket kapsz, sokkal egészségesebb változatban. Ebből egy jó nagy tányérnyi is csak 8g szénhidrátot tartalmaz. Részletes receptet nálunk is találsz (A makrókba itt a bundáskenyér is bele lett számítva, Te nyilván hagyd el ezt az esti órákban.)

Frittata

Majdnem tojásmuffin, csak nagyban

A frittata egy olasz étel, amit hagyományosan reggelire fogyasztanak, de ha Te diétázol, akkor reggeli zabkását egyél és estére hagyd a frittatát! Ez lényegében nem más, mint egy tepsiben sült gazdag tojásos keverék. Gyakran készítik liszttel besűrítve, de ezt mi természetesen elhagyjuk. Ahogy az olasz konyhában megszokhattuk, az ételnek milliónyi fajtája van. Készíthetsz zöldséges verziót kisebb adagban valamilyen hús mellé, vagy fogyaszthatsz nagyobb adagot mondjuk rikottával felturbózva önálló fogásként is.

Édesburgonya chips

Chips batátából, kevesebb szénhidráttal

Édesburgonyánál kevesebb szénhidrátot tartalmazó zöldségek is vannak, viszont ebből készíthető a legjobb alternatív chips és mivel elég laktató 50g is elég belőle, amiben kevesebb, mint 10g a szénhidrát. Az édesburit szeleteld vékonyra, ne kést, hanem gyalut használj, így egységes szeleteket kapsz és az újat sem vágod el. Kisüthetnéd fritőzben, de most ugye diétázunk, ezért 250 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron javasoljuk. A kész szeleteket sózd és fűszerezd, így kevésbé fog megszottyadni.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy aki életmódszerűen alacsony szénhidráton van, az több kárt okoz szervezetének, mint hasznot, ezért ezeket az ételeket elsősorban az esti órákra javasoljuk.

Olvasd el az első oldalt is! >>>

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: