4 tipp, hogy fittebb legyél 2021-ben!

Az új év kezdetén szinte mindenki megfogadja, hogy idén egy kicsit máshogy lesznek a dolgok. Egészségesebben fognak étkezni, leszoknak a dohányzásról vagy az alkoholfogyasztásról, kevesebb Netflixet néznek, többet olvasnak, nem mindent az utolsó pillanatban csinálnak meg – és persze rendszeresen sportolnak. És a legtöbben elbuknak.

2020 alapvetően nem volt egy jó év. Persze ez nem zárja ki a jó dolgokat: akadnak, akik tavaly sokkal többet elértek, mint korábban bármikor – de a legtöbben, valljuk be, sokkal nehezebben oldottuk meg a mindennapi teendőinket is a szorongás, a bizonytalanság miatt. A gyakori otthonlét miatt sokakra felcsúszott néhány karanténkiló – a konditermek bezárása pedig sokaknál egyet jelentett az edzés elhanyagolásával.

Ideje ezen változtatni. De hogyan lehetünk valóban fittek 2021-ben?

Íme 4 tipp!

Haladjunk módszeresen!

Ne akarjunk egyszerre mindenen változtatni. Írjunk listát, miben szeretnénk fejlődni, milyen rossz szokástól szeretnénk megszabadulni, és rangsoroljuk őket: az kerüljön előre, amit a legkönnyebben megvalósíthatunk. Például ha a rendszeres edzésre könnyen rá tudunk állni, akkor először kezdjünk azzal, majd egy-két hét múlva jöhet az egészséges étrend, a meditáció és a többi…

Találjuk meg a számunkra ideális edzést és étkezési módot!

Nem vagyunk egyformák: valaki HIIT-edzésekkel, Crossfittel lendül formába, akad, aki a haladó szintű saját testsúlyos edzésre esküszik, sokan a testépítők testrészekre bontott edzésterveit preferálják, mások a teljes testes erőedzéseket, vannak, akik Pilatesszel és jógával formálják testüket – és persze mások a cardióban, a boksz-zsákos edzésben vagy épp a kettlebellben hisznek.

Melyik a legjobb?

Ezen lehet napestig vitázni, de a válasz igazából egyszerű: az a legjobb, amit szívesen csinálunk, amit élvezünk, és aminek érezzük/látjuk a pozitív hatásait. Lehet, hogy ezt a mozgásformát nem találjuk meg rögtön – próbáljunk ki mindent, előbb-utóbb rálelünk a megfelelőre.

Ne a lemondásokra koncentráljunk!

Sokan arra gondolnak például a cigiről leszokásnál, hogy le kell mondaniuk valamiről, egy társról, egy szimbólumról, egy mankóról, egy nyugtatószerről – ahelyett, hogy inkább a felszabadult időt, a rengeteg megspórolt pénzt, az egészséges tüdőt, a köhögésmentes éjszakákat, a kellemes illatú ruhákat, a szebb bőrt, fogakat, körmöket és hajat tartanák a szemük előtt.

Ugyanez a helyzet az egészségtelen ételekkel: sokak számára a mesterséges cuccokkal telepumpált junkfood jelenti a kulináris élvezetek netovábbját – a gyorséttermi remekművek, a telecukrozott, tartósítószerezett édességek, az egészségtelen üdítők. Pedig a természetes összetevőkből készült hamburgerek, csokoládék és sütemények sokkal finomabbak, mint a vegyészmérnöki vizsgamunkának is beillő kamukaják.

Például ezzel biztosan nem lőhetünk mellé, ha lakomára vágyunk:

Clean burger édesburgonya chipssel

Egy ínycsiklandó hamburger – bűntudat nélkül!
Nézd meg ezt a receptet!
Clean diétás hamburger recept

Ez pedig tökéletes és egészséges desszert:

Diétás áfonyás sajttorta

Ínycsiklandó sajttorta diétás verzióban – a desszertrajongók kedvence!
bounty szelet recept

Végül pedig: naplózzunk és legyünk megértőek magunkkal!

Érdemes pipálni a naptárunkban, mennyire voltunk sikeresek saját céljaink teljesítésében: sikerült egészségesen ennünk? Megvolt az edzés? Tényleg nem gyújtottunk rá?

Ha naplót vezetünk, egy idő után könnyen láthatjuk a tendenciákat – így tudhatjuk, mi működik, és mi nem. Ami pedig nem megy, nem kell erőltetni: keressünk helyette más megoldást. Ne a tökéletességre törekedjünk – a maximalista hozzáállás bizonyos embereknél működhet egy ideig, azonban bármi történhet, ami felborítja a napirendünket, és maximalista énünk inkább azt mondja, hogy “ezt most nem tudom tökéletesen csinálni, úgyhogy inkább nem csinálom sehogy”.

Törekedjünk inkább 70-80 százalékos eredményre – ha túlteljesítjük, akkor szuper, de egyáltalán nem kötelező. Jobb egy hosszútávon is eredményesen tartható viszonylag egészséges életmód, mint egy rövid ideig tartó szuperszigorú diéta.

Sikeres, stresszmentes és boldog 2021-et kívánunk!

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – 7 napos pénzvisszafizetési garanciával!

? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
? Kipróbált, bevált mintaétrendek

? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: