5 egészséges és zsírégető tea

Lehet zöld, fekete, vagy fehér, fogyaszthatják forrón, vagy hidegen, a tea 5000 éve jelen van az ember táplálkozásában frissítő íze, energizáló hatása és egészségügyi előnyei miatt. Kevesen tudják, hogy a különféle szálas teák, de még az extravagáns matcha tea is ugyanabból a növényből, a Camellia sinensisből, azaz a teacserjéből készül. A teanövénynek több száz típusa van, melyekben pici eltérések az aromát és a termőterület és a termesztés módját illetően. Szüretelés után a tea leveleket különböző szárítási, fermentálási eljárásokat végeznek így alakulnak ki végül az egymástól teljesen különböző teafélék. De melyik tea miért hasznos? Melyik segíti legjobban a zsírégetést, vagy bír más jótékony hatással? Ha azt már tudod, hogy a tea a világ legjobb itala, most megtudhatod azt is, hogy mely fajtái miért jók. Írásunkban sorba rendeztük az 5 legegészségesebb szálas teát és azt is eláruljuk, hogyan érdemes ezeket fogyasztanod.

Matcsa tea

Matcha tea

Habár többféle minőségben vásárolható, alapvetően a matcha teát tartjuk a világ legmagasabb minőségű teájának. Egy hónappal a szüretelés előtt teljesen lefedik az ültetvényeket, így a teacserjéket árnyékban nevelik, ezáltal lassabban nőnek, és a levelek több klorofilt is termelnek. Ettől magasabb lesz tea theanin-tartalma, mely erősíti az egyébként is magas antioxidáns tartalmát. A teát végül élénk színű finom porrá őrölt változatban kínálják. A matcha tea igen erős, 70mg/csésze koffeintartalmával az erős teák közé tartozik.

A matcha tea élettani hatásai: Erősíti az immunrendszert. Stabilizálja a vércukorszintet, valamint 30-40% növeli a metabolikus szintet (BMR), ezért rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást. Fokozza a mentális éberséget és az energiaszintet. Erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír így erősíti az immunrendszert is. Erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgosít és így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat. Enyhe vízhajtó hatással bír.

Fogyasztása: A matcha port egy szűrő segítségével szitáld a csészébe, majd önt hozzá forró vizet. Egy speciális matcha ecsettel gyorsan keverd addig, amig a tea oldódik. Ezután fogyaszthatod. Napi 2 csészénél több nem javasolt!

Oolong tea

Oolong tea

Az Oolong tea nem nevezhető zöld teának és feketének sem. Valahol a kettő között van. A tealeveleket fermentálás alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az erjedés teljesen végbe menne. Ennek köszönhetően az Oolong tea szinte rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival. A speciális eljárásnak köszönhetően megnő a levelek polifenol, flavonol, flavon, fenolsav, aminosav és enzimek értéke. Emellett az enzimaktivitás is emelkedik. Koffeintartalma 50mg/csésze, ami megfelel egy csésze kávénak. Az Oolong teán belül számos fajta létezik még legismertebb a Taiwani pouchong, vagy a kínai Ti Kwan Yin tea.

Az Oolong tea élettani hatásai: Természetes zsírégető hatása közel kétszer erősebb, mint a zöld teának, ezért fogyókúrázóknak remek kiegészítő. Egy kuitatás szerint napi 2 csésze Oolong 10%-al növeli a zsírégetést. Vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, vízhajtó és a jó a székrekedés ellen is. Japánban egyszerűen szépítő teának használják, mert rendszeres fogyasztásával a bőr sokkal üdébb, fiatalosabb lesz. Az Oolong trea gazdag forrása a tanninsavnak, ami a száj egészségét hivatott megőrizni. Hatására a szájban lévő sebek gyorsabban gyógyulnak és megelőzi a fogkő kialakulását is.

Fogyasztása: 85-90 °C-os vízzel felöntve, majd 3 percig lefedve érdemes elkészíteni. Ízesítés nélkül fogyasztják, élvezetét meg kell tanulni. Élmény szempontjából is hasznos, ha szűrt vízzel készíted.  Éhgyomorra nem fogyasztható és maximum napi 3 csésze javasolt.

Mate tea

Kissé kilóg felsorolásunkból, ugyanis a meta tea, nem az Ázsiában honos teanövényből, hanem annak dél-amerikai testvéréből a yerba meta-ből, azaz a matéfa leveléből készül. A mate Európába a XVII század végén került és hosszú időn keresztül „oro verde” azaz zöld arany néven csak a Spanyol elit gyógyítási céljaira használták. A meta a többi teával ellentétben élénkítőanyagként nem koffeint, hanem mateint tartalmaz. A matein erősebb, mint a koffein, azonban nem alakít ki függőséget. Biztonságosan adagolható nagyobb dózisban is, így akár kifejezett energizálóként is használható. Sok egyetemista például vizsgaidőszakban alkalmazza a hatékonyabb tanulás érdekében. ( A mi kedvencünk is ez a fajta, konkrétan a naurel citromos maté )

A mate tea élettani hatásai: Erős élénkítő hatása mellett a matein elősegíti a vastagbélrákos sejtek pusztulását, de csökkenti a szervezetben lévő gyulladásos markereket is. Az anyagcserét 10%-al emeli, de egyelőre nem ismert módon minden más teánál erősebb zsírégető hatással bír. Vízhajtó hatása van. Javítja az emésztést és csökkenti a puffadást. Sportolók számár is hasznos. Egyrészt növeli az állóképességet, másrészt megelőzi a tejsav felgyülemlését az izmokban, így véd az izomláz ellen. Teák között kivételes abból a szempontból, hogy javítja az alvást is.

Fogyasztása: 80 °C -os 4-5 percig áztatva leszűrés után fogyasztandó. Ízesíthető mézzel, vagy kedvenc édesítőszereddel. Éhgyomorra nem ajánlott. Napi max 2-3 csészénél többet ne fogyassz!

Zöld tea

Az, hogy a zöld tea mennyire egészséges, mindenki tudja. A mi felsorolásunkban még így is csak a negyedi helyre volt elég. De egy fontos érv, hogy a fentiekkel ellentétben olcsón és könnyen beszerezhető, így bárki élvezheti előnyeit. A zöld teát egyáltalán nem erjesztik, így „csak” 25mg koffeint tartalmaz, egy átlagos 2 decis csészében, ami egy fél kávénak felel meg. Nagy arányban tartalmaz egészséges polifenolokat (1 liter teában kb 1 gramm mennyiségben ) és egy nagyszerű antioxidánst, a catechint. Ennek hatása már régóta ismert: felgyorsítja az anyagcserét, és remekül segíti a zsírégetést, habár ennél erősebb zsírégető tea is van ezen a listán. Napi 2-3 csészével fogyasztva ennek hatása már jól érezhető. A zöld teát stimulánsként is számon tartjuk, mivel növeli a dopamin és a noredranilin szintet. Ez a két neurotranszmitter vegyület felelős a boldogság és az izgalom érzéséért és addiktív hatással bírnak.

A zöld tea élettani hatásai: A zöld tea javítja a hangulatot, a memória és más agyi funkciókat. Javítja az anyagcserét ezáltal zsírégető hatással bír. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a fertőzések kockázatát. A benne lévő epigallocatechin-gallát nevű polifenol bizonyítottan rákmegelőző hatással bír.

Fogyasztása: 85 °C-os vízben 4 -5 percig érdemes áztatni majd leszűrni. Ízesíthető citrommal, vagy édesítve.

Fehér tea

Fehér tea

A fehér tea mind közül a legritkább fajta. Titka abban rejlik, hogy a teafát csupán az év egy bizonyos két napig terjedő időszakában szüretelik le, amikor a levelek még bimbós állapotban vannak. A fehér teát nem fermentálják és hőhatásnak sem teszik ki, egyszerűen csak a levegőn hagyják megszáradni.  A különleges eljárás kedvez egyes antioxoidánsoknak. Viszonylag alacsony koffeintartalma és csersavtartalma miatt akár napi 5-6 csészével is fogyasztható. Enyhe sajátságos íze még a fogyasztást követő 5-6 percben is érezhető.

A fehér tea élettani hatása: Gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szervezetére. Csökkenti a vérnyomás és a koleszterin-szintet, gátolja az érelmeszesedést, valamint az immunrendszert is erősíti. Csonterősítő hatással is rendelkezik. Enyhe élénkítő és enyhe zsírégető hatással is bír. Magas káliumtartalma segíti az egészséges izomműködést.

Fogyasztása: 70 °C-os vízzel leöntve, 5 perc pihentetés után ízesítés nélkül fogyasztandó. Ajánlott szűrt vízből készíteni, így az enyhe édeskés íze jobban érezhető. Naponta akár 5-6 csészével is fogyaszthat belőle az, aki megengedheti magának, hiszen a fehér tea méregdrága.

Felhasznált kutatások, irodalmak: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13678386 , http://www.sciencedaily.com/releases/2003/01/030130081227.htm , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11209110 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12400698 , http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.ars.usda.gov%2FSP2UserFiles%2FPlace%2F12354500%2FData%2FORAC%2FORAC07.pdf&date=2009-05-23

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: