Paradicsom: az olasz konyha alapja, a saláták és köretek sztárja – és heves viták indítója.
Ha valaki zöldségként hivatkozik a paradicsomra, szinte mindig jön egy ellenvélemény, miszerint valójában gyümölcsről van szó. Ez így azonban nem igaz: a botanika szerint alapból nem létezik olyan kategória, hogy gyümölcs – így igazából a köznyelv és a hagyomány alapján kategorizáljuk a zöldségeket és gyümölcsöket.
De ha esetleg belefutnánk ebbe a vitába, hivatkozzunk az amerikaiakra:
náluk hosszas pereskedés után – melyben nyelvészek és botanikusok egyaránt véleményezték a témakört – hivatalosan törvénybe foglalták, hogy a paradicsom zöldség.
Most, hogy ezen túlléptünk, beszéljünk inkább arról, miért érdemes paradicsomot fogyasztanunk. A zöldség ugyanis rengeteg jótékony hatással bír, lényegében minden diétába beilleszthetjük, és számos Clean-fogást készíthetünk belőle.
De miért olyan jó a paradicsom?
Egyrészt tökéletes kiegészítője a fogyókúrának: ha zsírtömeget szeretnénk csökkenteni, mindenképp együnk-igyunk sok paradicsomot! Magas rosttartalma lévén könnyen telítődhetünk vele – elkerülve így az éhségérzetet –, és magas tápanyagtartalma miatt az esetleges hiánybetegségeket is kiküszöbölhetjük. A paradicsomban található rostok az emésztőrendszer megfelelő működését is garantálják: nem kell félnünk székrekedéstől vagy rendszertelen bélmozgástól.
A szívünkre is rendkívül jó hatással van. Magas káliumtartalma révén segít az érfalak karbantartásában és így az egészséges keringés megteremtésében – valamint az ideális koleszterinszint megtartásában. Mindemellett kimagaslóan sok B6-vitamintartalma révén csökkenti a véredényeket károsító homocisztein szintjét – így segítve az esetleges szívinfarktusok megelőzését.
Már több cikkünkben említettük, hogy a paradicsom milyen remek vitamin- és antioxidánsforrás:
tele van A- és C-vitaminnal, így immunrendszerünk és csontjaink erősítéséhez, hajunk és bőrünk szépségének megőrzéséhez, valamint közérzetünk javításához is hozzájárul.
Dohányzunk? Először is, ne tegyük – de amíg próbálunk leszokni, mindenképp fogyasszunk minél több paradicsomot, mivel segít regenerálni a dohányzás által károsodott sejteket.
Talán a fentiek után nem meglepő, hogy a paradicsomfogyasztása szinte kötelező az egészséges élethez.
De hogyan fogyasszuk a paradicsomot?
Önmagában vagy paradicsomléként is szuper választás, de elképesztően sok módja van annak, hogy az étrendünkbe csempésszük ezt a fantasztikus zöldséget.
Például készíthetünk belőle lisztmentes Clean-pizzát:
https://cleaneating.hu/recipe/lisztmentes-pizza/
Vagy diétás harcsapaprikást:
https://cleaneating.hu/recipe/dietas-harcsapaprikas/
És a francia lecsó, vagyis a ratatouille húsmentes verziójának is kötelező összetevője:
https://cleaneating.hu/recipe/csicseriborso-ratatouille/
Bud Spencer és Terence Hill kedvencének, a chilis babnak is fontos része – mutatunk belőle egy szuper vegán verziót:
Mindezek mellett minden zöldségkörethez ajánljuk a paradicsomot – nem lehet vele mellélőni!
Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot! 1 hónapig csak 90 Ft-ért!
???? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
???? Kipróbált, bevált mintaétrendek
???? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
???? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj a próbahónapra mindössze 90 Ft-ért > bit.ly/csatlakozz-a-clean-