Az éléskamra alapkelléke, ami minden étrendben megállja a helyét

A régészeti kutatások alapján a bab már évezredek óta része az emberi kultúrának. A Peru és Mexikó területéről származó pillangós virágú növényt a spanyol és portugál felfedezők hozták magukkal Európába, majd innen került át Afrikába, Ázsiába és Ausztráliába. Ma már az egész világon közkedvelt élelmiszer.

 

Nem csak vegetáriánusoknak

Tápértéke kiváló, felhasználási módja pedig rendkívül változatos. Nem meglepő hát, hogy a növényi és vegyes étrendet követők között egyaránt népszerű ez a hüvelyes. A bab feltűnően magas fehérjeforrás. Érdekesség, hogy fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak és háromszorosa a kenyérének. Mivel rostokban gazdag étel, az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés fontos eleme. 

Igazi „superfood”

Különösen B1-és K-vitaminban gazdag, de található még benne folsav, foszfor, magnézium és nátrium is. Emellett az egyik legjobb antioxidánsforrás, különösen a vörösbab.

A bab szerepet játszik a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, de kutatások azt is igazolják, hogy elősegíti a rákkeltő anyagok gyorsabb kiürülését a szervezetből. Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy heti szinten akár többször is fogyasszuk, úgy érdemes tovább kutatni ennek a puritán hüvelyesnek az előnyeit.

Kifejezetten ajánlják magas vérnyomással élők körében, ahol javasolt a rendszeres babfogyasztás is. A benne lévő rostok ugyanis hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez. Mivel tartalmaz cinket és kalciumot is, segít a csontritkulás megelőzésében is. 

Laktat, mégsem hízlal 

Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is beépíthetik az étrendjükbe, magas rosttartalma pedig hosszantartó jóllakottságérzést eredményez. 

Mire figyelj, amikor babot készítesz? 

A bab egy igazán sokszínű élelmiszer, kedvünkre variálhatjuk a konyhában. Tápláló levesek, krémes főzelékek és kencék készülhetnek belőle, de nagyszerű alapot ad egy salátához, sőt, még süteményekhez is felhasználhatjuk ezt az apró kis hüvelyest.

Amire mindenképp érdemes figyelni, hogy főzés előtt áztassuk be a babszemeket egy éjszakára. Az áztatás segít abban, hogy a bab megpuhuljon, ezzel pedig lerövidül a főzési idő, ami kíméletesebb a vitaminokhoz és az ásványi anyagokhoz.

Az áztatás másik oka, hogy megszabadítsuk a babszemeket azoktól az antitápanyagoktól, amelyek nem csupán a puffadásért felelnek, de gyulladáskeltő hatásuk negatívan hat a szervezetünkre. Emellett az áztatással csökken az élelmiszer fitinsav tartalma is, mely gátolja az ásványi anyagok felszívódását, így jobban hasznosulnak a benne található mikrotápanyagok.

*

Kóstold meg vegán chilis bab receptünket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: