Tudtad, hogy a gomba remek D-vitamin forrásnak számít? Magas a szeléntartalma, amivel hozzájárul az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez. A gombát antioxidáns hatása miatt is érdemes beiktatni az étrendbe.
Mérsékli az oxidatív stresszt, szerepet játszik a sejtmembránok egészségének megőrzésében, de befolyásolja a máj, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy és az izomzat megfelelő működését is. Mindemellett a gombák számos egyéb vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, például B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, cinket és káliumot.
Ezúttal egy egyszerű, pörkölt receptet hoztunk neked, ami könnyű ebédként vagy akár vacsoraként is megállja a helyét.
Gombapörkölt körettel
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 50 dkg gomba
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- babérlevél
- majoránna
Elkészítés
- Dinszteld üvegesre a hagymát egy kevés olajon. Ezután add hozzá a pirospaprikát. (Előtte vedd le a tűzről, mert megkeseredik a paprika).
- Adj hozzá 0,5-1 dl vizet és dobd rá a nagyobb kockákra vágott gombát, a kisebb kockákra vágott paprikát és paradicsomot.
- Sózd, borsozd ízlés szerint, és bátran fűszerezd babérlevéllel, majorannával. Ha szükséges, önts hozzá még kb. 1 dl vizet és közepes lángon, lefedve főzd tovább.
- Amikor a gomba összeesett és levet eresztett, vedd le a fedőt és dobj hozzá még fűszereket kedved szerint (friss petrezselyem, kapor, bazsalikom).
- Köretként válassz hozzá főtt burgonyát, krumplipürét, quinoát, jázmin vagy basmati rizst.
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]