A méltatlanul háttérbe szorított zöld leveles: a mángold

A mángold – vagy más néven leveles répa – egy méltatlanul háttérbe szorult zöld leveles zöldség. Szerencsére az elmúlt időszakban ismét egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, arról is nem is szólva, milyen jótékony hatással van az egészségünkre. Ismerd meg közelebbről ezt a különleges zöldséget! 

Vércukorszint-szabályozás mángolddal

A mángold a céklához és a spenóthoz közeli rokonságban álló növény, amelyet elsősorban leveleiért és száráért termesztenek. Bár már az ókorban is ismerték és rendszeresen használták gyógynövényként, Európában csak néhány országban terjedt el igazán: leginkább Spanyolországban, Olaszország déli részein, Franciaországban, Németországban és Szerbiában valamint Horvátországban használják rendszeresen.

A népi gyógyászatban elsősorban a vércukorszint szabályozására, gyulladásos állapotok csökkentésére használták, de sebek kezelésére, és vérzés megállítására is alkalmazták.

A mángold egészségügyi előnyei

A mángold igazi tápanyagbombának számít. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, amíg tart a szezon. 

A mángold kiváló forrása a K-vitaminnak, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz. Ezen kívül magas az A- és C-vitamin tartalma is, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr egészségéhez és a látás javításához.

Ez a zöld leveles rendkívül gazdag magnéziumban, vasban és kalciumban, amelyek mind fontosak az izom- és idegműködéshez, valamint a csontok egészségéhez.

A mángold antioxidánsokban, például béta-karotinban és luteinben is gazdag, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, és hozzájárulnak a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek és a rák megelőzéséhez.

A benne található kálium és magnézium továbbá segít szabályozni a vérnyomást, míg magas rosttartalma elősegíti a koleszterinszint csökkentését, ezáltal támogatva a szív egészségét. A rostok természetesen az emésztés megfelelő működését is segítik, támogatva a bélflóra egyensúlyának fenntartását.

Mire figyelj, ha mángoldos ételeket szeretnél készíteni? 

Mindig figyelj a frissességre! Csakis a zöld, roppanós levelű zöldséget vidd haza a piacról. A levelek hamar fonnyadásnak indulnak, viszont hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig eltarthatók. Fontos, hogy csak felhasználás előtt mosd meg a leveleket. 

Mivel a mángoldnak van egy enyhén kesernyés íze, érdemes egy rövid előfőzést végezni. Ezalatt a folyamat alatt felszabadulnak az oxálsavak, és eltűnik a keserű íz. FONTOS tudni, hogy az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében – előfőzés nélkül – nem javasolt. 

A mángold nagyon jól harmonizál a fokhagymával és a majorannával. Teheted salátába, zöldséglevesbe, vagy tojással, darált hússal kombinálva pedig izgalmas mángoldos fasírtot is készíthetsz.

A levelek mellett a nyeleket is érdemes felhasználni, elsősorban más levélzöldséggel gazdagított főzelék elkészítéséhez, de rakottas ételekben is bátran felhasználhatod.

Ha még újdonság számodra a mángold, bizonytalan vagy, de szívesen megkóstolnád, akkor íme egy tipp: a Clean mángoldos quinoa saláta nem csak finom és különleges, de tápláló, könnyű fogás is egyben.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Vöröslencse főzelék

A többi hüvelyeshez hasonlóan a vöröslencse is igen gazdag fehérjében. Nem csak akkor érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe, ha húsmentesen étkezel. Miért?

Elolvasom