A berkenye a tengerentúlon született, és rendkívül magas antioxidáns tartalma tette őt világhírűvé. Specifikus ízvilággal rendelkezik, ezért megosztja a fogyasztókat. Amit tud, az mégis páratlan, ezért kétségkívül érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a fanyar csodanövénnyel.
A berkenye nem mindenki számára fanyar
A fekete berkenye – vagy más néven arónia – eredeti hazája az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része. A 20. század elején viszont már Európában is feltűnt. Elsősorban a Skandináv területeken, Oroszországban és Lengyelországban ismerkedtek vele, majd az 1970-es évektől egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban. Ma már Magyarországon is fellelhető a cserje.
A fekete berkenye nyersen szinte elviselhetetlenül savanyú. Nem véletlen, hogy az angolszász területeken “chokeberrynek” is nevezik, ami tükörfordításban annyit tesz: fojtó bogyó. A kifejezés a meglehetősen fanyar ízre utal, ami érdekes módon csak az ember számára zavaró. A fekete berkenye ugyanis a madarak kedvelt tápláléka, mivel ők nem érzékelik a kellemetlenül szájösszehúzó ízt.
Miért szuperélelmiszer a berkenye?
Kutatások mára alátámasztják, hogy a legtöbb civilizációs betegség – szív-és érrendszeri megbetegedések, anyagcsere-betegségek, daganatos állapotok – kialakulását belső gyulladásos folyamatok generálják.
Klinikai kísérletek során bebizonyosodott, hogy a berkenyének rendkívül magas az antioxidáns tartalma. A növény úgynevezett polifenolokat tartalmaz, amelyek az antioxidánsok egy csoportját alkotják, csak úgy, mint a berkenyében szintén megtalálható flavonolok és az antocianinok.
Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsan hatnak a sejtekre és hozzájárulnak a krónikus állapotok kialakulásához.
Az antocian tartalomnak köszönhető egyébként a berkenye sötét színe is. Bár ismert, hogy a bogyós gyümölcsök antioxidáns tartalma igen jelentős, a berkenye ezek tartalmának akár a háromszorosát is tartalmazhatja.
Ha mindez nem lenne elég indok arra, hogy közelebbről is megismerd ezt a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcsöt, akkor érdemes tudnod, hogy tele van fontos vitaminokkal is.
A berkenye kifejezetten gazdag a vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitaminban. A zsírban oldódó vitaminok közül pedig tartalmaz A-, E-, és K-vitamint is.
A berkenye az emésztésre is jó hatással van
Mivel a berkenye magas rosttartalmú növény, hozzájárul a bélmozgás szabályozásához és segít a székrekedés megelőzésében. A rostok ugyanakkor a jótékony bélbaktériumok tápanyagaként is szoglálnak, amelyek viszont szükségesek ahhoz, hogy egészségesen tartsuk a bélflóránkat.
Hogyan vezesd be a berkenyét az étrendedbe?
A berkenye fogyasztása a “szájösszehúzó” hatás miatt okoz némi kihívást. Éppen ezért érdemes kisebb adagokkal próbálkozni az elején. Bár nyersen is fogyasztható, várhatóan nem ez a felhasználási mód lesz a kedvenced.
Turmixok, lekvár formájában kifejezetten ízletes, de remek kiegészítője salátáknak és egészséges süteményekben is nagyon jól szerepel.
A berkenye egyébként por és kapszula formájában is kapható, viszont ezeknél sokszor nehezen meghatározható a termékek tisztasága. Javasolt inkább gyümölcs, rost vagy ital formájában beszerezni, lehetőleg organikus forrásból.
Milyen ételekhez passzol a berkenye?
A berkenye különlegesen fanyar íze ellenére is változatosan felhasználható a konyhában. Bátran gazdagítsd vele a turmixokat, próbáld ki a belőle készült lekvárt, szárítva vagy frissen pedig keverd hozzá a zöld levelesekből készült salátához.
Inspirációként mutatunk egy egyszerű Clean receptet, amellyel percek alatt izgalmas energiabombát tudsz varázsolni az asztalra: Berkenyés saláta