A nyár slágere: ezek a bodza jótékony hatásai

A bodzaszörp a nyár egyik nagy slágere. Finom íze miatt az egész országban közkedvelt hűsítőnek számít, ráadásul szinte valamennyi büfében, vendéglátó egységben kapható. Azok számára, akik éreznek kellő elszántságot, maguk is készíthetnek bodzaszörpöt, hiszen számos helyen hozzájuthatunk a legfontosabb alapanyagához, a bodzavirághoz. Élettani hatásait tekintve egy csodálatos növényről van szó, amely elsősorban a vírusok és fertőzések ellen nyújthat nagy segítséget. Mutatjuk, mit érdemes tudni a bodzáról!

A bodza jótékony hatásai
A bodza jótékony hatásai

A bodza a Kárpát-medencében is őshonos, így ez megkönnyítette európai hódító körútját. A tudományos nevén Sambucus Nigra meglehetősen sok helyen előfordul, megtalálható árokpartokon, útszéleken, akácosokban és erdőszéleken is. A vendéglátáson túl a gyógyszeriparban is előszeretettel felhasználják, hiszen számos területen jótékony hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Mire kell odafigyelni, ha bodzavirágot szedünk?

Elsősorban el kell kerülnünk azokat a helyeket, ahol nagy az autóforgalom, ugyanis a kocsikból kibocsátott szennyeződés rátelepedhet a növény virágára. Továbbá a permetezés miatt a szántásokat és egyéb termőterületeket is érdemes elkerülnünk. A bodza virágát értelemszerűen teljesen kinyílt formájában szedjük le. Nem szabad megmosni, ugyanis a víz eltávolítja róla a virágport, amivel tulajdonképpen megfosztjuk a növényt attól a részétől, ami igazán fontos számunkra.

Mennyei bodzaszörp eritrittel
Mennyei bodzaszörp eritrittel

Megfázás kezelésére, betegségek elleni harcban is bevethető!

A bodza virága számos teakeverék között fellelhető, hiszen kellemes íze mellett a megfázások és különféle megbetegedések ellen is gyakorta bevetik. Erős izzasztó hatása miatt lázcspillapításra használják, de általános immunerősítőként is megállja a helyét. Flavonoidokat tartalmaz, tehát olyan vegyületeket, melyek antioxidánsként segítik megóvni a sejtjeink egészséges állapotát.

Diéta alatt bodza?

Mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért beépíthető különféle fogyókúrás étrendekbe is. Vízhatjó tulajdonsággal rendelkezik, tehát egyfajta természetes testsúlycsökkentő. Enyhe hashajtó hatással is bír, ennélfogva a székrekedés tüneteit képes enyhíteni. Abban az esetben, ha diéta alatt fogyasztjuk, semmiképpen ne cukorral édesítsük, hanem keressünk alternatív megoldásokat, így például eritritet hasznájunk.

Limonádé, a nyár igazi hűsítője

Köhögésre és vitaminpótlásra: bodza

Köhögés és felső légúti megbetegedések csillapítására a bodza remek választás. Felszabadítja a légutakat, köhögéscsillapító hatással bír. Ami az ásványi anyagokat illeti: kiemelkedik a listából a kálium, amely a sejtek megfelelő állapotának fenntartásáért tesz sokat. A vitaminok közül a C-vitamint, E-vitamint és A-vitamint érdemes megemlíteni. Méregtelenítő hatása okán a bőkiütések, pattanások és kelések eltávolításában is nagy szerepet játszhat.

Magas koleszterinszinttel küzd? A bodza segíthet!

Tanulmányok kimutatták, hogy a bodzaszörp visszaszoríthatja a koleszterinszintet, mivel csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin oxidációját. Ez azt is eredményezi, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: