A káposztafélék sztárja: reflektorfényben a karfiol! 

A karfiol, a vadkáposzta egyik leszármazottja nem csak egészségügyi előnyei miatt jelentős. Számtalan módon variálható, és azok is előszeretettel fogyasztják, akik szeretnének lefaragni a testsúlyukból. 

Amit a karfiolról tudni érdemes 

Kelvirág, virágkel, virágos kel, olasz kel, azaz karfiol. Egy igen sokszínű, számos módon elkészíthető káposztaféléről van szó. A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik és rokonaihoz hasonlóan ez a zöldség sem szűkölködik tápanyagban. 

Az elsősorban Európában népszerű zöldséget megvastagodott fehér virágairól ismerjük fel, amit lapátszerű zöld levelek vesznek körül. Magyarországon a századforduló után terjedt el, és azóta sem örvend hatalmas népszerűségnek. Szerencsére viszont egyre többen felismerik sokszínűségét, így fokozatosan javul a hírneve ennek a káposztafélének. 

A karfiol testsúlycsökkentő diétában is bátran fogyasztható, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor magas rosttartalma miatt teltségérzetet nyújt. 

Milyen értékes tápanyagokat tartalmaz a karfiol? 

Ami a tápanyagtartalmát illeti, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt. Rendkívül gazdag C-vitaminban, de található benne K-vitamin, B6-vitamin és folát is. Ezek együttesen remekül védik az immunrendszert és a bőr egészségét is megőrzik. A K-vitamin jelentős szerepet játszik a véralvadásban és a csontozat egészségében, a B-6-vitamin, valamint a folát pedig elengedhetetlenek az egészséges anyagcsere és a vörösvérsejt-képződés szempontjából. 

Az ásványi anyagok közül a karfiol gazdag káliumban, magnéziumban és mangánban, amelyek fontosak a szív – és izomműködéshez, illetve az anyagcserében is szerepet játszanak. 

Ahogy azt már korábban említettük, a karfiolnak igen magas a rosttartalma, ezzel pedig segíti az emésztést, támogatja a bélmozgást. A rostok ugyanakkor segítenek a vércukorszint szabályozásában és még a szív egészségének megőrzésében is. 

Hogyan fogyaszd jól a karfiolt? 

A karfiolt eheted nyersen, sütve, főzve, párolva, a felhasználásának pedig csak a képzeleted szab határt. 

Itthon leginkább a rántott formája örvend népszerűségnek, viszont ennél sokkal egészségesebb módokon is elkészítheted: levesként, püréként, grillezve, karfiolrizsként, de még pizzaalapként is felhasználhatod – és ez csupán a lista egy része…

Kísérletezz bátran, garantáltan nem fogsz csalódni! 

Kezdheted vele a reggelt is: izgalmas szendvicskrémként is jól tud működni a karfiol. Tedd a rózsákra szedett zöldséget egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg egy kis olívaolajjal, fűszerezd kedvedre, majd süsd aranybarnára. Ezután turmixold össze egy kis citromlével, esetleg curryvel, de gazdagíthatod dióval is. Tápláló kence lesz belőle. 

Ha pürét vagy levest készítesz a karfiolból, használd fel nyugodtan a torzsáját és a szárát is, mert ezek is értékes részei a zöldségnek. Sőt, friss, zsenge karfiol esetén a leveleket is felhasználhatod. Pirítsd meg őket egy kis olajon vagy sütőben sütve, és használd levesbetétként vagy akár csipszként is elropogtathatod. 

Az utóbbi időben a vegetariánus és vegán konyha egyik kedvence a karfiol steak, amihez vastagabb szeletekre kell vágni a karfiolt, megkenni egy kis olívaolajjal, fűszerezni ízlés szerint és sütőben ropogósra sütni.

Mire figyelj karfiol vásárlásakor? 

Bár a karfiolt egész évben megtalálod a zöldségesnél, mégis az a legjobb, ha a szezonban tárazol be belőle. Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek egymáshoz. 

Nyugodtan fagyassz le belőle a hideg hónapokra, mivel mélyhűtött állapotban is megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Savanyítva is könnyedén tartósítható. 

*

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbálj valami igazán tuti karfilos menüt, készítsd el a clean karfiolsteaket friss paradicsomsalival!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: