Szezonális étkezés: buktatók és tippek
Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Nemcsak az időjárás és a táj változik, de vele együtt az is, hogy milyen élelmiszer alapanyagok érnek be, miket tudunk – és miket érdemes – aktuálisan fogyasztani. Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mely zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és rostot? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?
Miért hasznos szervezetünknek a szezonális étkezés?
Ha a szezonális étkezésről beszélünk, a legfontosabb, hogy azokat az élelmiszereket fogyasszuk, amelyek helyben elérhetők. Azaz az a legjobb, ha itthon megtermelhetők jó minőségben. Ha itthon nem elérhető, akkor érdemes olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amely aktuálisan szezonális.
Például, ha télen nagy zöldséghiány volt – hiszen télen nem tudnak teremni hazánkban –, igyekezzünk azokat a tavaszi és nyári időszakban pótolni. Tésztaételek helyett érdemes több friss zöldséget előtérbe helyezni. Nemcsak a bennük lévő vitamin-, ásványianyag- és rosttartalom miatt, hanem a színanyagok miatt is. Ugyanis a színanyagoknak rengeteg kedvező hatása van a szív- és érrendszerre, az emésztésre, illetve a daganatképződés megelőzésében is szerepük van…
Szezonális zöldség- és gyümölcstár
Alább találod szezonális zöldség- és gyümölcstárunkat, melyből megtudod, mikor mit érdemes frissen beszerezni.
Az egyes zöldségek és gyümölcsök nevére kattintva mindent megtudhatsz róluk:
- milyen kedvező hatásai vannak a szervezetre
- milyen vitaminokat és ásványi anyagokat taralmaznak
- milyen betegségek megelőzésében segítenek
- hogyan tudod jól elkészíteni, hogy hasznosuljanak a benne lévő tápanyagok
- Bab
- Burgonya
- Cékla
- Hagyma
- Karalábé
- Madársaláta
- Mandula
- Medvehagyma
- Pasztinák
- Petrezselyem
- Póréhagyma
- Sárgarépa
- Újhagyma
- Zeller
- Bordáskel (pak choi)
- Endívia
- Fejes saláta
- Hónapos retek
- Karalábé
- Kínai kel
- Madársaláta
- Petrezselyem
- Radiccio (vörös cikória)
- Rukkola
- Spenót
- Zöldborsó
- Bordáskel
- Burgonya
- Brokkoli
- Cékla
- Cseresznye
- Egres
- Édeskáposzta
- Endívia
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fekete ribizli
- Fokhagyma
- Földieper
- Hónapos retek
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelkáposzta
- Kínai kel
- Lilahagyma
- Madársaláta
- Málna
- Mángold
- Meggy
- Petrezselyem
- Radiccio
- Rebarbara
- Ribizli
- Rukkola
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Spárga
- Spenót
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zöldborsó
- Alma
- Bazsalikom
- Bordáskel
- Burgonya
- Brokkoli
- Cékla
- Cseresznye
- Csicsóka
- Endívia
- Egres
- Édeskáposzta
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fokhagyma
- Földieper
- Hónapos retek
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelkáposzta
- Kínai kel
- Lilahagyma
- Lilakáposzta
- Madársaláta
- Málna
- Mángold
- Meggy
- Menta
- Paradicsom
- Petrezselyem
- Radiccio
- Rebarbara
- Ribizli
- Rukkola
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Sóska
- Spenót
- Uborka
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zöldbab
- Zöldborsó
- Alma
- Áfonya
- Bazsalikom
- Burgonya
- Cékla
- Cukkini
- Csicsóka
- Endívia
- Édeskáposzta
- Eperfa
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fodros kel
- Fokhagyma
- Füge
- Görögdinnye
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelkáposzta
- Körte
- Kukorica
- Lilahagyma
- Lilakáposzta
- Málna
- Mángold
- Menta
- Nektarin
- Őszibarack
- Padlizsán
- Paradicsom
- Patiszon
- Petrezselyem
- Radiccio
- Sárgabarack
- Sárgadinnye
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Sóska
- Szilva
- Tök
- Uborka
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zeller
- Zöldbab
- Zöldpaprika
- Alma
- Áfonya
- Bazsalikom
- Burgonya
- Cékla
- Cukkini
- Csicsóka
- Édeskáposzta
- Endívia
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fodros kel
- Fokhagyma
- Füge
- Görögdinnye
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelkáposzta
- Körte
- Kukorica
- Lilahagyma
- Lilakáposzta
- Mángold
- Menta
- Nektarin
- Őszibarack
- Padlizsán
- Paradicsom
- Patiszon
- Petrezselyem
- Póréhagyma
- Radiccio
- Sárgabarack
- Sárgadinnye
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Sóska
- Szeder
- Szilva
- Szőlő
- Tök
- Uborka
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zeller
- Zöldbab
- Zöldpaprika
- Alma
- Áfonya
- Bazsalikom
- Birsalma
- Berkenye
- Burgonya
- Brokkoli
- Cékla
- Cukkini
- Csicsóka
- Endívia
- Édeskáposzta
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fodros kel
- Fokhagyma
- Füge
- Gesztenye
- Gránátalma
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelbimbó
- Kelkáposzta
- Kínai kel
- Körte
- Kukorica
- Lilahagyma
- Lilakáposzta
- Madársaláta
- Mángold
- Menta
- Őszibarack
- Padlizsán
- Paradicsom
- Patiszon
- Petrezselyem
- Póréhagyma
- Radiccio
- Rukkola
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Sóska
- Spenót
- Sütőtök
- Szeder
- Szilva
- Szőlő
- Tök
- Uborka
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zeller
- Zöldbab
- Zöldpaprika
- Alma
- Bazsalikom
- Birsalma
- Berkenye
- Burgonya
- Brokkoli
- Cékla
- Cikória
- Cukkini
- Csicsóka
- Endívia
- Édesburgonya
- Édeskáposzta
- Fejes saláta
- Fekete retek
- Fodros kel
- Füge
- Gesztenye
- Gránátalma
- Hónapos retek
- Jégsaláta
- Kapor
- Karalábé
- Karfiol
- Kelbimbó
- Kelkáposzta
- Kínai kel
- Körte
- Kukorica
- Lilahagyma
- Lilakáposzta
- Madársaláta
- Mángold
- Menta
- Őszibarack
- Paradicsom
- Patiszon
- Petrezselyem
- Póréhagyma
- Radiccio
- Rukkola
- Sárgarépa
- Snidling (metélőhagyma)
- Sóska
- Spenót
- Sütőtök
- Szőlő
- Tök
- Újhagyma
- Vöröshagyma
- Zeller
- Zöldbab
- Zöldpaprika
- Birsalma
- Berkenye
- Brokkoli
- Cikória
- Csicsóka
- Endívia
- Édesburgonya
- Édeskáposzta
- Fejes saláta
- Fodros kel
- Kelbimbó
- Kelkáposzta
- Kínai kel
- Körte
- Lilakáposzta
- Madársaláta
- Mángold
- Petrezselyem
- Radiccio
- Rukkola
- Snidling
- Sóska
- Spenót
- Sütőtök
- Zeller