5 érv, hogy miért fogyasszunk egrest

Vélhetően az emberek zömének a nyári gyümölcsökkel kapcsolatban nem feltétlenül az egres jut az eszébe. Ez pedig nagy hiba, ugyanis ez az apró, savanykás finomság nemcsak a különleges íze miatt érdemli meg, hogy felkerüljön a bevásárlólistára, de a kedvező élettani hatásai miatt is. Védi a szív egészségét, támogatja az agy működését, de még a vércukorszint stabilizációjáért is sokat tehetünk vele.

Az egres csodás gyümölcs
Az egres csodás gyümölcs

A hazai gasztronómiában méltatlanul kevés szó esik az egresről, melynek fogyasztásával bizony sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Már a középkorban is termesztették, igaz, akkoriban elsősorban gyógynövényként alkalmazták. Habár Európában sok helyen megtalálható, ma már a klímaváltozás következtében egyre rosszabbak a körülmények a termesztéséhez.

A lazachús tele van értékes tápanyagokkal, de…

Mi is az az egres?

Az egres, azaz eredeti nevén a Ribes uva-crispa egy apró gyümölcs, amely tele van vitaminokkal. Több fajtája is megvásárolható Magyarországon, a különbséget a külsejükben kell keresni: akad szőrös és csupasz változata, de piros és zöld formában is megtalálható. Az íze azonban mindegyiknek hasonló, elsősorban azoknak nyújthat örömöt a fogyasztása, akik szeretik a savanykás ízvilágot. Júniusban, júliusban bőven megtalálható a boltok és piacok polcain, így érdemes nyáron sokat enni belőle.

Mitől olyan egészséges az egres?

Tele van vitaminnal

Az egres bővelkedik A-, B- és C-vitaminban is, így a bőrünk, a szemünk, valamint az immunrendszerünk egészséges állapotáért tehetünk sokat a fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül a kálium és a kálcium emelkedik ki a sorból.

Védi a szívet

Magas káliumtartalma révén, illetve az antioxidánsainak köszönhetően csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez elsősorban az idősebb generációkat érinti, így a középkorúak számára igazán nagy segítség lehet ez a gyümölcs az egészségért folytatott harcban.

A bogyós gyümölcsök királynője: a málna

Segíti az emésztést

Az almához hasonlóan az egresben is nagy mennyiségben található pektin, mely a bélbe jutva jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. A segítségével értékes salakanyagok kerülnek a bélbe, amelyek a székrekedés megszüntetéséért tehetnek sokat.

Fokozza az agyműködést

Ez egy igazán meggyőző érv lehet az egres fogyasztása mellett, hiszen ki ne akarna mentálisan minél tovább fit maradni? Ez a gyümölcs egyes kutatások szerint olyan betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik, mint az Alzheimer-kór. Ez főként a benne található citromsavnak köszönhető.

Diéta alatt is fogyasztható

Jó hír azok számára, akik unják a csirke+rizs kombinációt a diétájuk alatt. Az egresben alig található kalória, emiatt azok számára is tökéletes választás, akik formásabb idomokat szeretnének maguknak. 1 szemben mindössze 1 kalória található. Szintén jó hír, hogy az egres azon kevés gyümölcsnek az egyike, mely akár éretlenül is fogyasztható. Szemben a málnával, az érett változatát hűvös, hideg helyen, lehetőleg hűtőben tárolva akár egy hétig is frissen tarthatjuk.

Gabonával turbózott tojásos-banános palacsinta

Készíthetünk belőle lekvárt vagy kompótot, de a gyümölcslevesek kedvelőinek is bátran ajánljuk. Amennyiben a húsokat szeretjük, finom mártásokat készíthetünk belőle. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: