A lazachús tele van értékes tápanyagokkal, de…

Vegetáriánus vagy? Esetleg kőkemény edzéseket csinálsz? Vagy csak szimplán egészségesen szeretnél élni? A lazachús tápértékben igencsak gazdag étel, amely a kivételes omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően vált világszerte az egészségtudatos táplálkozás egyik alapkövévé. A szervezetre gyakorolt számos jótékony hatása mellett azonban fontos tisztában lenni azzal is, hogy honnan származik a tányérra szánt halunk. A tenyésztett változata ma már sajnos sok vegyi anyagot tartalmaz, amely ellentétes hatást vált ki a kívánt célhoz képest. Mutatjuk, mit érdemes tudni a lazacról!

Diéta alatt tökéletes
Diéta alatt tökéletes

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a lazac egy kalandos élőlény, hiszen habár édesvizű folyókban születik, az életük jelentős részét tengerekben és óceánokban töltik. Élete során több ezer kilométert megtesz, ingázva a tenger és az eredeti otthonuk között, ahova ívási időszakban térnek vissza. Ma már világszerte hozzá lehet jutni, hiszen a lazac húsa tele van értékes tápanyagokkal, emiatt közkedvelt élelmiszerré vált az emberek körében.

Pro érvek a lazacfogyasztás mellett

Az omega-3 zsírsavak az emberi szervezetben értékes szerepet töltenek be. Segítik a magzatok fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását, továbbá redukálják a vér koleszterinszintjét. Az immunrendszert megerősítik, de az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében is kifejtik jótékony hatásukat. Mint ismert, a lazahús az egyik legjobb természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, ennélfogva ez már egy igencsak meggyőző érv lehet a fogyasztása mellett.

A lazac tele van fehérjével
A lazac tele van fehérjével

Csökkenti a szívinfarktus kockázatát

Napjainkban, főként az idősebb generációkat érintő probléma a megnövekedett kockázata a szívinfarktusnak és az agyvérzésnek. Kutatók bebizonyították, hogy az omega-3 zsírsavakkal jelentősen csökkenthető a fentebb említett egészségügyi problémáknak a kialakulása. 10-15 gramm lazacban 2 gramm körüli omega-3 zsírsav található, ami megfelel a napi minimumnak.

A lazac tele van fehérjével

Nem hiába a testépítők és a testedzést kedvelők egyik népszerű tápláléka. A lazac 100 grammjában ugyanis 22,3 gramm fehérje található, ami kifejezetten magas szám. Az energiatartalma ugyanakkor alacsony, ugyanekkora mennyiségben alig 130 kalória van. Diéta alatt a lazac bátran beépíthető az étrendbe, bulgurral és zöldségekkel tökéletes főétkezést kapunk.

Védi az izületeket

A szakértők rámutattak arra a tényre, hogy a lazacban megtalálható prosztaglandin, tromboxán és resolvin vegyületek segítenek megelőzni és megakadályozni a szervezetben fellelhető gyulladásokat.

Milyen veszélyei vannak a lazacfogyasztásnak?

A vad lazac természetesen sokkal jobb választás, mint a tenyésztett változatok. A farmokon nevelt halak húsa számos nemkívánatos anyagot tartalmaz, amelyek bizony komoly károkat okozhatnak az emberi szervezetben. A tenyésztett lazac fogyasztása ennek okán kismamáknak és kiskorúaknak nem javallott.

Tormakrémben sült lazac

Norvégia a legnagyobb lazactenyésztő a világon. Sajnos a környezeti károk mellett a tenyésztés úgynevezett mellékhatásaként a tengerfenékre olyan hulladék kerül, amely gyógyszermaradványokat és baktériumokat tartalmaz. Mivel a halak ezeket elfogyasztják, így a húsukba kerül a mérgező anyag, amely aztán az emberi szervezetbe kerülve további komolya károkat okozhat.

A lazac tele van értékes tápanyagokkal
A lazac tele van értékes tápanyagokkal

Abban az esetben, ha meggyőződtünk a lazac eredetéről, az értékes tápanyagai miatt ajánljuk a fogyasztását, ám ha bizonytalanok vagyunk, honnan származik, inkább álljunk el a vásárlástól.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: