Popeye a tengerész csodafegyvere: a spenót

Nem hiába lett világszerte ismert a spenót, amelyről még mesét is készítettek, hiszen ki ne ismerné manapság Popeye, a tengerész történetét?! Ez a zöld vitaminbomba az összes többi zöldséggel összevetve kiemelkedően sok ásványi anyagot tartalmaz, és a legegészségesebb salátanövényként tartják számon. Érdemes legalább heti szinten fogyasztani.

Honnan származik?

A spenót egy leveles zöldség, amely a mediterrán régióból terjedt el a világon. A 16. században már nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban Medici Katalin udvarában vált közkedvelt táplálékká, majd ezt követően nem sokkal Magyarországra is eljutott a híre.

Spenót
Spenót

Egész évben kapható

A spenót a fejlett globális kereskedelmi hálózatnak köszönhetően szinte egész évben megtalálható a boltok polcain. Kapható fagyasztott és friss változatban is, ám ha utóbbihoz szeretnénk hozzájutni, akkor február végétől június elejéig érdemes látogatunk a piacokat, közérteket.

Miért vált ismertté?

Miután az 1930-as években elterjedt a világ egyik legismertebb meséje, a Popeye, egyes felmérések szerint a spenótfogyasztás az Amerikai Egyesült Államokban közel 40 százalékkal emelkedett. Mint ismert, a tengerész szerepében tetszelgő mesehős emberfeletti erőre tett szert ennek a zöldségnek köszönhetően.

Köztudott tény, hogy a gyerekek nem feltétlenül rajonganak a spenótért, így kiváló reklámfogás volt ebben a formában meghozni a kedvüket az egészséges táplálék fogyasztásához. Természetesen valóságalapja is van Popeye hirtelen jött erejében, hiszen ez a salátanövény valóban kiváló tápanyagforrás.

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz?

A spenót gazdag A- és C-vitaminban, de sajnos főzés során ennek jelentős része kioldódik. A csontok számára fontos kalcimuot és foszfort is tartalmat, továbbá található benne a gyulladáscsökkentésért felelős omega-3-zsírsavakból is.

Az alvás támogatójaként is ismert a spenót, hiszen triptofán tartalmának köszönhetően a szervezetünk képes a teljesebb kikapcsolódásra. Emellett testedzés és diétázás során is sok támogatást ad a testünknek, mivel rostokban és fehérjékben is bővelkedik.

Mire jó?

A szív- és érrendszeri problémák orvoslására, illetve a különböző gyulladások kialakulásának csökkentésére is bevethető. Magnéziumtartalma miatt a vérnyomásra is kedvező hatást gyakorol, de A-vitamin is található benne, ami a szem egészségének megőrzését hivatott elősegíteni.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/fitness_dieta_receptek/spenotfozelek-bundaskenyerrel/

Lehet nyersen is fogyasztani?

Igen, sőt, kifejezetten előnyös, ha valaki ilyen formában viszi be a szervezetébe a spenótot, ugyanis így nem kell attól tartani, hogy a zöldség veszít a vitamintartalmából. A bébispenót remek választás, amelyet megmosva számos főtétkezés-variáció mellé be lehet vetni, és még az íze is remek.

Hogyan ajánljuk?

Elsősorban főzelék formájában, krumplival és tojással. A fokhagyma tökéletes párosítást ad a spenóthoz, ráadásul meglehetősen gyorsan, alig 20 perc alatt elkészülhetünk vele. Abban az esetben, ha valaki húst is fel szeretne használni, fasírttal lehet még teljesebbé tenni ezt a vitaminban és ásványi anyagban gazdag főétkezést.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/fuszeres-szaftos-csirke-spenotagyon/

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: