A fokhagyma hatásai

Sokaknak feltűnhetett már, hogy rengeteg receptünkben használunk fokhagymát. Ez részben tudatos, hiszen íze mellett ez a fűszernövény remek egészségügyi előnyökkel rendelkezik. A fokhagyma egy viszonylag igénytelen növény. Termesztése kevés gondoskodás mellett is szép termést hoz, ezért évezredek óta világszerte elterjedt. Gyógyhatásait sok különböző kultúráiban ősidők óta felfedezték.  Mai írásunkban ezeket mutatjuk be és adunk néhány felhasználásával kapcsolatos tippet.

A fokhagyma egészségügyi előnyei

Kiemelkedően gazdag szerves kénvegyületekben, melyek egy részét már a gyógyszeripar is használja, míg másokat intenzíven vizsgálnak. Ezen vegyületek hatásait a peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok erősítik meg.
Egyik kiemelt hatása, hogy vegyületei képesek a májsejtekben csökkenteni a koleszterinszintézist, ezáltal csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét. Ez a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében igen hasznos. A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatását a tioszulfinátoknak (ilyen az alliin is) köszönheti. Ezek miatt a légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében orvosilag is használatos. Statisztikai adatok alapján kimutatott továbbá, hogy antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolható még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. Utóbbi hatása miatt az ősi népi gyógyászat influenza elleni szere is volt és azon ritka módszerek közé tartozik melyek ma is rendszeresen használunk. Sportolóknak különösen előnyös a növény értágító hatása. Ez hozzájárul a nagyobb sportteljesítmény eléréséhez, az izmok jobb bedurranásához.

Így fokozd a fokhagyma gyógyhatását!

Egy nagyon egyszerű, de tudományosan is alátámasztott trükkel a fokhagyma hatóanyaga felerősíthető. Ez elsőre furcsán hangozhat. A dolog nyitja abban van, hogy a fokhagyma fő hatóanyaga, az allilcisztein-szulfoxid, -röviden  alliin– valamint a kapcsolódó enzimje, az alliináz egyaránt a növényben töretlen állapotában egymástól elkülönülten találhatók meg. Amikor a fokhagymát szeleteljük, vagy összezúzzuk, ezen aktív hatóanyagok egymással kölcsönhatásba tudnak lépni és így egy új vegyületet, allicint jön létre. Az allicin a fokhagyma egy olyan rendkívül értékes hatóanyaga, amely a kutatások szerint javítja a keringési rendszert, antibakteriális hatású, és nem mellesleg véd a rák ellen. Mindezért csak annyit kell tenned, hogy bármilyen felhasználás előtt 5-10 perccel szeleteld fel, vagy zúzd össze a gerezdeket és hagyd levegőn. Ezután már az allicin tartalmú hagymát tudod felhasználni.

A különleges fekete fokhagyma

fekete fokhagyma

Bizarr színe ellenére valójában hagyományos fokhagymáról van szó, amit a termesztés során egy különleges fermentálási eljárás alá vetnek. Így a fokhagymában olyan anyagok termelődnek, amik miatt rendkívül egészségessé válik. Habár a fokhagyma egyébként is remek immunerősítő, a fekete változata ezen hatását még erősebbé teszi, mivel a fekete fokhagymában termelődött melanoiditn és S-allicisztein felerősíti az antibiotikus anyagok hatását. Ezekből a szervezet könnyebben ki tudja vonni a hasznos tápanyagokat, íze kissé édeskés, zselészerű, szinte szétolvad az ember szájába. Előnye még, hogy szinte egyáltalán nem hagy maga után kellemetlen szagot. Az eljárást egyébként pár éve fedezték fel kínai termesztők és részleteit ma is titok övei.

A fokhagyma okozta kellemetlen lehelet ellen

Sajnos az allicin nagyszerű hatásainak ára is van. Ez a vegyület ugyanis igencsak erős szaggal bír, még a fogmosásnak is ellenáll. Kár volna azonban ez miatt lemondani az előnyeiről! Sajnos a fokhagymakapszulákkal nem tudjuk kikerülni a dolgot. Ezek hatásai általában nem is érnek fel a friss növényhez, és kúraszerű fogyasztásuk során gyakran csak mélyről áradó fokhagymaszaggal lepjük meg a környezetünk. Mit lehet akkor tenni? Szerencsére létezik néhány praktika. Amira a legtöbben esküsznek az a petrezselyem! Fokhagymás étel után egy-két szál petrezselyem elrágcsálásával elég jól közömbösítheted a kellemetlen szagot is! Sokan pedig a kávébabra esküsznek. Néhány szem kávé elrágcsálása is elűzheti a bűzt. Végül meg kell említeni a tejet. Ha a tej zsírtatalma még fogyasztás közben keveredik az illóolajokkal, az semlegesíti a nem kívánt aromákat. A leg cleanebb megoldás azonban mindenképp a petrezselyem.

Tedd tisztába táplálkozásod, válj életmódprogramunk tagjává!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: