A legjobb kaja, amit nem eszel! – Ezért tuti választás a csicsóka

Akadnak ételek, amelyeket régen megvetettek, és csak a legszegényebb rétegekbe tartozók asztalán kaptak helyet – manapság viszont az elegáns éttermek étlapjainak és a fitneszrajongók bevásárlólistájának is elengedhetetlen szereplőivé váltak.

Ilyen a csicsóka is.

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

Már korábban is írtunk a csicsókáról (KATT), de nem hangsúlyozhatjuk eléggé, mennyire fantasztikus táplálékról van szó, amelyből fantasztikus Clean Eating ételeket készíthetünk.

Beszéljünk picit a csicsóka történetéről.

A csicsókát rengeteg néven ismerhetjük. Az eredeti latin neve Helianthus tuberosus, de hívták már topinamburként, földi almaként, indiángyökérként vagy jeruzsálemi articsókaként – de volt már földi articsóka, földi szarvasgomba, földi napraforgó, kanadai burgonya, napgyökér, indiángyökér vagy indiánkrumpli is. De sokan Magyarországon népnyelven csókapityóknak és tótrépának nevezik – vagy épp a szegények krumplijának, ugyanis bármely földben könnyen megterem és igénytelen… Így az alsó osztályok is könnyebben hozzájuthattak az élelmiszernövényhez.

Állítólag az őslakos amerikaiak fogyasztották először, de Európában a feljegyzések szerint 1600-as években jelent meg ételként: a Kanadába érkezett francia bevándorlók hazaküldtek belőle néhányat Franciaországba, hogy leküzdjék az éhínséget – aztán Rómába is eljutott.

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

Az olaszok elnevezték girasole articioccónak (napraforgó-articsókának) – amit az angolok félrehallották, így lett a girasoléból Jerusalem, és így született meg a jeruzsálemi articsóka (Jerusalem Artichoke) elnevezés.

A következő pár száz évben, egészen a 19. századig fontos élelmiszer volt, aztán kiszorította az egyszerűbben feldolgozható burgonya – de manapság reneszánszát éli, a 21. századra az egyik legnépszerűbb fajta a biozöldség-termesztők körében.

Ebben persze sokat segít az is, hogy tényleg nagyon igénytelen növény.  Remekül tűri a szárazságot, Magyarországon például főleg a homokos területeken találkozhatunk vele. Még az elvetemült növénygyilkosok is megpróbálkozhatnak a természtésével: ha elültetjük, nagyon nehéz megszabadulni tőle – ráadásul télen is szüretelhetjük, ősszel pedig sárga, napraforgóhoz hasonlító virágaival nagyon feldobhatja a kertet.

De miért olyan jó a csicsóka?

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

Először is: finom.

Bár növénytanilag a napraforgó rokonának számít, a formája és az íze inkább a burgonyáéra hasonlít – egy kicsit pedig a dióéra, frissen reszelve pedig friss karalábéhoz, retekhez hasonló ízvilágot kölcsönöz a salátának.

Rengeteg különféle ételt lehet belőle készíteni – erről hamarosan bővebben is szót ejtünk, azonban előtte mindenképp muszáj beszélnünk a csicsóka legfőbb vonzerejéről, vagyis arról, hogy miért erősen ajánlott eleme minden Clean Eating étrendnek.

A válasz egyszerű: a csicsóka NAGYON egészséges, és mindenki számára fogyasztható.

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

Tökéletes például a diabéteszeseknek: inulint tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti az inzulin-koncentrációt a vérben, így feltétlenül érdelmes helyet szorítani a csicsókának a cukorbetegek diétájában. Olyanannyira, hogy a csicsókában található inulint kimondottan használják diabetikus készítmények előállítására is.

(Meg alkoholos italt és üzemanyagot is lehet belőle készíteni. De egyiket sem feltétlenül ajánljuk egy Clean Eating étrendben :))

De nem csak az övékében: az inulin egy nagyon értékes élelmirost-fajta, amely segít az egészséges, erős emésztőrendszer kialakításában, a bélflóra helyreállításában, valamint gondoskodik a zökkenőmentes anyagcserefolyamatokról, így mind a székrekedés, mind a hasmenés elkerülhető, így a gyomorproblémákkal küzdők számára melegen javasolt a csicsóka fogyasztása.

Mindemellett az elhízás ellen is remek fegyver – és a különféle a szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzhetjük vele, valamint kutatások szerint a rák megelőzésében is segíthet.

Az inulin persze csak egy a csicsóka sok értékes tápanyaga közül:

dúskál C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, cinkben, foszforban és magnéziumban, valamint béta-karotinban is – ezek többek közt jó hatással vannak az immun- és az idegrendszerre, azt pedig talán nem kell ecsetelnünk, ezek mennyire fontossá váltak az utóbbi időben.

Nasizóknak jó hír, hogy a csicsókafogyasztás csökkenti az édesség utáni vágyat – és a fáradtságot is legyűrhetjük vele.

A csicsóka mindezek mellett egy szuper fehérjeforrás is, hatféle aminosavval, ezért vegetáriánus vagy vegán étrendben mindenképp elfér, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét juttassunk szervezetünkbe.

De hogyan fogyasszuk a csicsókát?

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

A rövid válasz:

lényegében bárhogyan.

Elképesztően változatos ételeket készíthetünk belőle – szinte mindenhez illik, és minden formában könnyen hasznosítható.

Nyersen, reszelve tökéletes különféle salátákba.

Gyümölcsökkel, mézzel keverve fantasztikus energizáló turmixot készíthetünk belőle – próbáljuk ki, jobban felébreszt, mint egy feketekávé!

A csicsóka persze sütve is nagyon finom.

Mutatunk egy ételt, ami nemcsak elképesztően finom, de hihetetlenül egészséges is – ráadásul a fogyásban is segít. Ismerd meg a csicsókát! Csicsóka.

Ha kis snackre vágyunk az esti Netflix-sorozatmaraton mellé, vágjuk a csicsókát vékony szeletekre, és süssük ki forró olajban – így csicsókacsipszet kapunk, ami sokkal egészségesebb és laktatóbb, mint a boltban kapható, burgonyából készült, mesterséges ízfokozókkal és tartósítószerekkel telepumpált zacskós csipszek.

Ha pogácsát sütnénk, és van otthon csicsóka, akkor helyettesítsük vele a burgonyát: imádni fogjuk a végeredményt!

De például ilyen ínycsiklandó Clean csicsókakrémlevest is készíthetünk belőle:

Csicsókakrémleves

Felejtsd el a boltban kapható, por állagú, egyenízű leveseket, és dobj össze inkább egy csicsókakrémlevest!
Nézd meg ezt a receptet!
Vegán csicsókakrémleves.

Vagy rántott finomságok mellé is fantasztikus kiegészítő a pirult csicsóka:

És a vegán brassóihoz is remek választás:

De éppenséggel főzelék-alapanyagnak sem utolsó, meg persze a csicsókapürét sem érdemes kihagyni – a savanyúságok rajongóinak pedig jó hír, hogy dunsztolva is eszméletlenül finom, ha megfelelően fűszerezzük, és hagyjuk állni egy-két hétig.

Persze a csicsókának van egy-két hátránya is. Az egyik, hogy nehéz előkészíteni – főleg ha göcsörtös példányokat választunk. Lehetőség szerint keressünk olyan csicsókát, amely kevésbé göcsörtös, így az előkészítési folyamatok is könnyebbé válnak.

A másik hátrányáról – és annak legyőzéséről – ITT írtunk.

https://cleaneating.hu/taplalkozas/erre-jo-a-csicsoka/

Akárhogy is, a finom íz és a rengeteg egészséges tápanyag miatt a “szegények krumplija” egy fantasztikus Clean alapanyag, amelyet könnyen felhasználhatunk, bármilyen diétát is követünk. Ha még nem próbáltuk, írjuk fel a következő bevásárlólistánkra – szinte biztos, hogy a bérelt helye lesz a következőkön is 🙂

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – 7 napos pénzvisszafizetési garanciával!

? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
? Kipróbált, bevált mintaétrendek

? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: