Szépségápolás fügével? Igen!

Tudtad, hogy a füge segíti az emésztést a magas rosttartalmának köszönhetően? Vagy azt, hogy a fogyasztása csökkentheti bizonyos rákfajták kialakulását? Ez az ízletes mediterrán gyümölcs remek energiaforrás a nyári hónapokban, ráadásul számos területen kifejezetten jótékonyan hat a szervezetünkre. Sokoldalú gyümölcs, amelyet érdemes gyakran beépíteni az étkezéseinkbe.

A füge mint szépségápoló
A füge mint szépségápoló

Miért pont a füge?

A fügefajok a trópusi térségben telepedtek meg, ennek ellenére Európában is széles körben elterjedtek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sokak kedvenc eledele, az egyik legédesebb gyümölcsként tartják számon. A változatait illetően létezik belőle vörös és fekete színű is, de a formáját tekintve is sokoldalúak.

100 gramm füge megközelítőleg 75 kalóriát és 1 gramm zsírt tartalmaz. Szénhidrát van benne bőven, akárcsak rost, viszont elenyésző mennyiségű fehérjével látja el a szervezetünket. Diétás étrendbe ennek okán nem célszerű beépíteni, viszont nagyobb energiaigényű edzések előtt – legalább 1 órával – a fügével bátran lehet „alapozni”.

Rukkolás füge saláta

Milyen előnyei vannak a fügefogyasztásnak?

Az emberi szervezet számára létfontosságú omega-3 és omega-6 zsírsavakban bővelkedik. Ezek főként a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet. A káliumtartalma is kifejezetten előnyös, hiszen 100 grammjában közel 230 milligramm lelhető fel.

A füge remek vitaminforrás

K-vitaminban bővelkedik, de a szemünk és bőrünk egészségéért felelős A-vitaminban is gazdag. A vashiányban szenvedőknek is jó hírrel szolgálhatunk: sok ásványi anyagot, így vasat is tartalmaz, amely a vérképződésben fejt ki pozitív hatást.

Gluténmentes tudástár – ezeket érdemes tudnod!

Milyen hatásai vannak a fügefogyasztásnak?

Méregtelenít

A füge hatékonyan felveszi a harcot a vírusokkal. Mivel magas a víztartalma, így a nyári hónapokban folyadékutánpótlás gyanánt is lehet fogyasztani, de a növényi cukortartalma a méregtelenítésben is fontos szerepet játszik.

Segíti az emésztést

A füge bizonyítottan csökkenti a puffadásos tüneteket, de gyomorgörcs esetén is bevethető. Segíti a bél kiürülését, akár hashajtóként is lehet használni, mivel nem okoz függőséget, mint néhány más gyógyszer.

Smoothie tál recept

Csökkentheti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást

Csodát egyetlen gyümölcsöt sem lehet várni, viszont a füge az élettani hatásait tekintve igencsak közel áll hozzá. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, amivel a szívünket ápolhatjuk, de omega-3 és omega-6 tartalma révén a vérnyomás visszaszorításában is hasznunkra lehet.

Vesekő ellen is bevethető

Egyes tanulmányok szerint a rendszeres fügefogasztás segíthet eltüntetni a vesekövet, de legalábbis megelőzhetjük azoknak a kialakulását. A vese felelős a méreganyagok lebontásáért, így mondanunk sem kell, hogy ez óriási előnye a fügefogyasztásnak.

Szépségápolás fügével

A fügét nemcsak fogyasztva, de akár arcpakolásként is használhatjuk. Bőrproblémák esetén érdemes ezt az alternatív változatot kipróbálni, hiszen a füge leve alkalmas arra, hogy eltüntesse a pattanásokat, szemölcsöket. Hiedelmek szerint öregedést gátló hatása is van. 10-20 percig érdemes arcon hagyni, és persze ezt a folyamatot időnként meg kell ismételni a kellő hatás elérésének érdekében.

Nem tudsz aludni? Egyél fügét!

A fügében található tripofán hozzásegíthet az álmatlanság leküzdéséhez, de akár alvászavarokra is alkalmazható. Ugye, hogy ez egy ezerarcú gyümölcs?

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: