Gluténmentes tudástár – ezeket érdemes tudnod!

A gluténérzékenység, azaz más néven a coeliakia a 21. századi népesség egyik legszélesebb körben elterjedt betegsége. A genetikai fogékonyság mellett az étkezési szélsőségek is nagyban hozzájárulnak a felszívódási zavar kialakulásához, amelyet a gabonafélékben lévő glutén fehérje vált ki. Sok esetben az adott illető talán nem is tudja, hogy gluténérzékeny, ezért érdemes kivizsgálások útján megbizonyosodni az ellenkezőjéről. A CleanEating csapata most összeszedte azok az ételeket, melyeket bátran fogyaszthatjuk, akár szenvedünk a betegségtől, akár nem.

Gluténmentes táplálkozás
Gluténmentes táplálkozás

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a népesség két csoportra oszlik a gluténérzékenység kapcsán. Vannak, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, és vannak, akik szerint ezt a „problémát” nem kell komolyan venni. Való igaz, hogy nem érdemes a kákán is a csomót keresni, ugyanakkor ma már komoly tudományos értekezések születtek arról, hogy a coelikaia jelentős gondokat idézhet elő az emberi szervezetben.

Milyen tüneteknél érdemes gluténérzékenységre gyanakodni?

Vannak klasszikus tünetek, ilyenek például a hasmenés, a puffadás, felszívódási zavarok. Jó néhány esetben azonban sokkal komolyabb, egyben alattomosabb formában jelentkezik a megbetegedés. A bőrrel kapcsolatos elváltozások esetén nem feltétlenül gyanakodnánk gluténérzékenységre, pedig ez is egy tünet lehet, de még férfi, illetve női meddőséget is előidézhet.

8+1 érdekesség a tojásról, a legősibb táplálékunkról

Hogyan lehet kimutatni? Milyen előnyökkel jár a gluténmentes étkezés?

A gluténérzékenység esetén a glutén a vékonybélben a nyálkahártya gyulladását okozza. Miután áttértünk a gluténmentes étkezésre, a bélboholyok regenerálódnak, és ezáltal vissza lehet állítani a szervezetünk egészséges állapotát. A vizsgálatok során a transzglutamináz IgA és IgG eredménye akkor negatív, ha a referens tartományban van. Amennyiben a szűrőteszt értéke a referens tartomány felett van, a transzglutamináz IgA és IgG számszerű értéke kerül közlésre.

Gluténmentes táplálkozás
Gluténmentes táplálkozás

Megközelítőleg hány embert érint a gluténérzékenység?

Egyes felmérések szerint a világ népességének közel 2 százaléka szenved ettől a problémától. Amennyiben Magyarországra kivetítjük ezt az arányt, 200.000 embernek okoz gondot a glutén, ennélfogva érdemes megtenni a szükséges lépéseket a megbetegedés elkerülése és gyógyítása érdekében.

A búza fogyasztása tilos

A búza, a rozs és árpa fogyasztása a gluténmentes étkezésben szigorúan tilos. Sajnos ezeknek a termékeknek nincsenek olyan változatai, amelyeket a gluténérzékenyek beépíthetnek a táplálkozásukba, hiába vannak teljes kiőrlésű és durum fajták is.

A gabonafélék ellenben megtalálhatók a boltok polcain gluténmentes változatban. Ennek okán a kukorica, a rizs, a köles, a quinoa és a hajdina is elérhető a gluténérzékenyek számára.

Gyümölcs minden mennyiségben

Remek hír, hogy a gyümölcsök nem tartalmaznak glutént, azonban arra oda kell figyelni, hogy a szárított fajtáknál már kerülhet a termékbe liszt, így az már tiltólistán szerepel.

Gluténmentes táplálkozás
Gluténmentes táplálkozás

A zabot a legtöbb cöliákiás jól kezeli, ezért ez a tányérra kerülhet. Gazdag fehérjében, ráadásul eltelít, valamint fontos tápanyagokat tartalmaz a szervezetünk számára. A tejtermékek közül szintén gazdagon lehet választani a gluténmentes változatok közül. Ebben az esetben nyugodtan ehetünk joghurtot, tejszínt, érlelt sajtokat, de akár tejet is.

A zöldségek szintén gluténmentesek

Minden hüvelyes és nyers zöldség gluténmentes. Ez remek hír, hiszen a zöldségek bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, melyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez.

Mi a helyzet a húsokkal?

Alapvetően minden hús, tojás és hal gluténmentes, így ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk nagy mennyiségben. Ez azért is fontos, mivel a fehérjeszükségletünk jelentős részét ezekből az ételekből nyerjük ki. A rántott húsokkal ugyanakkor óvatosan kell bánnunk, és csak akkor fogyaszthatjuk őket, ha gluténmentes lisztből, valamint gluténmentes zsemlemorzsából készülnek.

Hajdinafasírt recept

Jó hír az édesszájúaknak

Mézet, fruktózt, cukrot és glükóz szirupot bátran fogyaszthatunk. Az összetettebb édességek esetében azonban alaposan meg kell vizsgálnunk a felhasznált alapanyagokat, hiszen a csokoládé, a kakaó, de még a rágógumi is tartalmazhat glutént. Remek hír viszont, hogy a fagylaltok közül egyre több helyen biztosítanak gluténmentes változatot.

Gluténmentes táplálkozás
Gluténmentes táplálkozás

Mire kell mindig odafigyelni?

A gluténmentes termékek esetében sem árt, ha átolvassuk az összetevők listáját, ugyanis a felvágottak, májkrémek, de még a burgonya fagyasztott változata is tartalmazhat glutént. Szintén érdemes a hűtőben elkülöníteni a tárolásra szolgáló fakkokat, hiszen a családban vélhetően vannak olyanok, akik nem tartózkodnak a gluténtól, így pedig összekeveredhetnek a termékek.

Házi kenyér kovászból? Vigyázzunk vele!

Manapság egyre felkapottabb otthon, házi körülmények között kenyeret készíteni. Ez amellett, hogy rendkívül ízletes táplálék, többnyire sokkal egészségesebb is, mint a bolti változatok. A kovász mellett a liszt, a tej és a só adják a legfontosabb alapanyagokat. Maga az elkészítési mód lehetővé teszi, hogy a glutén úgymond előemésztődjön, tehát részben lebomlik, hiszen a kelesztési folyamat során ez megtörténik. A szervezetünknek ennélfogva sokkal könnyeb dolga van a tápanyag lebontásával, de ez nem jelenti azt, hogy a kovászos kenyér gluténmentes.


Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: