Elfeledett Superfoodjaink

Hazánk bővelkedik egészséges gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben, azonban a legjobb superfoodokat ma már teljesen mellőzi táplálkozásunk. Pedig ezt a sok finomságot még ma is könnyedén beszerezhetjük, ha szezonjukban kimozdulunk a természetbe  Mai írásunkban bemutatunk 11 méltatlanul elfelejtett superfoodunkat. Ha érdekesnek találod a témát olvasd el elfeledett gabonákról szóló írásunkat is..

Fehér eper

Fehér eper superfood

Ázsiából származik, de a XX. századig nagy népszerűségnek örvendett hazánkban is az eperfa, melynek termése a fehér eper. Igénytelen növény lévén bárhol megterem és gyorsan növekszik, termése kifejezetten finom, édeskés. Kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás. Kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok. Igen magas fenol tartalma, ezért az egyik legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkező gyümölcsünk. A fenol egyébként jótékonyan hat a szívre, mely hatást a gyümölcs magas pektintartalma tovább erősít. A gyümölcs június-július környékén érik, ami azért is fontos, mert a fehér eper éretlenül hallucinogén hatású, ezért csak éretten szabad fogyasztani. Éretten egyébként mézédes, aszalvány formában pedig egyenesen királyi csemege.

Kökény

Kökény

A kökény egész Magyarország területén terem. Jellegzetes hamvas kék termését és fehér tavaszi virágait szinte mindenki ismeri, aki szokott a természetben járni. A növény termése ősszel fogyasztható, de virágja már tavasztól hasznosítható. Például remek vízhajtó és méregtelenítő hatású tea készíthető belőle. A kökény gyümölcse erős immunerősítő, valamint vértisztító hatással bír. Enyhe hatással van a zsír-anyagcserére, ezáltal szerepet játszhat a fogyásban. Szintén gazdag C-vitaminban, ez mellett értékes flavonoidokat tartalmaz, legnagyobb arányban polifenot. Ez az az anyag amitől színét kapja és nem mellesleg nagy szerepet játszik a vas hasznosulásában. A magyar népgyógyászatban a kökényt egyébként rengeteg dologra használták. Például reumás betegségeknél, sárgaságnál, kenőcs formában pedig bőrkiütésekre, aranyérre is jó szolgálatot tett.

Büszke

Büszke gyümölcs

Az emberi szervezet számára az egyik legértékesebb gyümölcsként tartják számon a büszkét, vagy más nevén a köszmétét, vagy egrest. A méltatlanul elfeledett gyümölcs 100grammja csupán 44 kalóriát tartalmaz, ezért a diétázók barátja is lehetne. Magas A-, B1-, C- D- és E-vitamin tartalma van. Ezen kívül citromsav, szőlő- és gyümölcscukor, pektin, niaci, kálium, foszfor, kalcium található benne, melyekből adódóan rendkívüli védelmet biztosít a szervezet számára. Segíti az emésztést, régen ezért is volt a vadhúsok kedvelt körete. Fogyasztása ez mellett jó hatással van a belső mirigyekre, a szívre, májra és a vesére is, de általános gyulladáscsökkentésre is jó. A büszke termése alapesetben savanykás, de minél tovább hagyjuk érett állapotban a bokron annál édesebbé válik. Fogyasztható nyersen, vagy főzelékként is. Remekül fagyasztható, így a téli hónapokra a vitaminokat megtartva is eltehető.

Som

Húsos som

A som Magyarországon őshonos növény, a régi idők kedvelt vadontermű gyümölcse. Őseink készítettek belőle lekvárt, szörpöt, kompótot, de aszalt változatban is előszeretettel használták. A fanyar ízű gyümölcs ma már szinte teljesen kikopott táplálkozásunkból, pedig remek C-vitamin, karotin és pektin forrás. A Som hazánkban a Nyírségben és Szatmárban honos, szezonja augusztus-szeptember környékén van.

Csipkebogyó

csipkebogyó

Ha valamit, akkor a csipkebogyót joggal nevezhetjük szuperételnek. A legtöbben kimagasló C-vitamin tartalmáról ismerik ezt a növényt, ami természetesen igaz, hiszen belőle csupán egy evőkanálnyi képes fedezni a napi szükségletet, de gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz. Már önmagában ezért is érdemes lenne minden nap eszegetni, de ennél sokkal több hasznos tulajdonsága van. A vadrózsa áltermése például erős gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír. A csipkebogyó zsírégető hatással is rendelkezik, a benne található pektin megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ez mellett segít a székrekedésben, de veseproblémákra és felfázásra is ajánlott. A növény egyébként szerte Magyarországon megtalálható. Leginkább a Pilisben, vagy a Mátra és a Bükkaljai teleülések határaiban szedhetünk magunknak egy kosárkával ősz végén. Egyedi édeskés ízét az első fagyoktól nyeri, ezért érdemes novemberben keresni és akár eltenni befőttként, vagy lekvárként egész évre.

Csicsóka

csicsóka

A csicsóka sokáig „a szegények krumplija” volt. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos. Hazánkba az 1600-as években, jóval a burgonya előtt hozták be. az igénytelen, bármilyen talajban megtermő növény évszázadokon keresztül volt a szegények eledele. Göröngyös formája miatt feldolgozása nehézkes, valószínűleg ennek köszönheti, hogy napjaink táplálkozásából szinte teljesen eltűnt.
A csicsókában lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az inulin egy növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el, tehát immunerősítő hatású. Még kiemelkedőbb hatása, hogy támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelően dolgozza fel a keményítőt és optimális szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Ezáltal a növény első osztályú diétás alapanyag, nem mellesleg cukorbetegek számára is fogyasztható. Kedvező biológiai adottságait fokozza ásványi anyag tartalma ( kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink), valamint a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.
A csicsóka változatosan elkészíthető, gyakorlatilag a burgonyát teljes mértékben helyettesíthetjük vele.

Az írás a következő oldalon folytatódik. LAPOZZ! >>

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Zöldségekkel dúsított fasírt 

Már nem csak a főzelékeket lehet színesíteni, lisztmentesen készíteni izgalmas fűszerezéssel, hanem a fasírtokat is variálhatjuk, dúsíthatjuk kedvünkre. Most épp egy ilyen receptet hoztunk neked. 

Elolvasom