Elfeledett Superfoodjaink

Sóska

Sóska

A mezei sóska egész Európában őshonos és hazánk területén is szinte bárhol megtalálható a természetben. A sóska sok ásványi sót, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Édeskés, enyhén citromos íze miatt egy igazi megosztó levélzöldség, ízét vagy imádja, vagy utálja az ember. Leginkább a spenóthoz hasonló főzeléket készíthetünk belőle, de fogyasztható frissen is. remekül feldobja egyes köreteket, salátákat. A régi időkben levesekben, süteményekben is felhasználták. Az elkészítésénél csak egy szabály van: kerülni kell az öntöttvas, vagy alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakcióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

Galagonya

Galagonya

A galagonya a Kárpát-medencében őshonos gyógynövény. Termését első sorban lekvárként használták, de friss hajtásaiból, leveleiből gyógytea készülhet.  Gazdag flavonoidokban és a “szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Rendszeres fogyasztása megelőzheti a szívroham kialakulását az arra hajlamos személyeknél. A galagonya is a mára elfelejtett élelmeink közé tartozik, habár ez csak félig igaz. A modern gyógyászatban ugyanis nagyon népszerű. Számos szívgyógyszer természetes hatóanyaga. A galagonya május-június környékén virágzik, termését októberben szedik.

Borbolya

Borbolya

A borbolya a régi időkben az emésztési problémákkal küszködők első számú gyógynövénye volt. A kb. 2 méter magas bokrokon termő bogyói augusztus-szeptember folyamán érik. A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, pektint tartalmaz. Jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van, görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. A borbolya sportolók remek társa lehet, hiszen termése javítja a tápanyagok felszívódását, segíti az emésztést. Erősíti az immunrendszert és csökkenti az izomgyulladást, ezáltal növeli a regenerálódást.

Házi berkenye

Házi berkenye superfood

Mind közül a leginkább elfeledett gyümölcsünk a Berkenye. Az anno népszerű gyümölcs gyakorlatilag teljesen eltűnt, egyes megmaradt fáit (amik között közel 500 éves is van) ma már a törvény védi. Pedig a berkenye gyümölcse a legmagasabb arányban tartalmaz C-vitamint. A hazánkban termők közül ebben csupán a ribizli előzi meg. Antocianin tartalma kiemelkedően és számos egyéb mikronutrienst is tartalmaz, de ezekről kevés kutatás készült. Pektin tartalma magas, ezért tökéletes levár készíthető belőle. Ha valahol sikerül beszereznünk érdemes megvárni, amíg teljesen puhára érik, mert így lesz igazán finom.

Homoktövis

Homoktövis superfood

A homoktövis ma kezdi reneszánszát élni. A sokáig elfeledett cserje sárgás bogyója kesernyés ízű, ezért feldolgozás nélkül ritkán fogyasztják, bár a csipkebogyóhoz hasonlóan édeskéssé válik az első korai fagy után. A homoktövis több, mint 100 biológiailag aktív hatóanyagok tartalmaz. Kiemelkedő a C- és E vitamin tartalma, értékes esszenciális zsírsavakat, flavonoidokat tartalmaz. A homoktövis egy valódi csodaszer. Jótékony hatásait rengeteg esetben bizonyították. Növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Ideális téli betegségek megelőzésére, általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában, és tisztítja a májat.
A bogyóiból ivólé, dzsem készíthető, leveleiből főzhető tea, magjából értékes olaj sajtolható.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom