Medvehagyma, a tavasz csodája

A tavasz érkezésével nagy figyelmet kap a medvehagyma, amely nemcsak karakteres íze miatt népszerű, hanem azért is, mivel gyógyászati célokra is felhasználják. Leveléből finom ételek készíthetők, ráadásul segíti az emésztést, szebbé varázsolja a bőrünket, de még a szívműködésre is jótékony hatással bír. Bőségesen fogyaszthatjuk, ám arra figyeljünk, hogy még véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirággal.

A medvehagyma arról kapta a nevét, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják a terméseit. A vadon élő állatok közül még a vaddisznó is gyakran vadászik a „tavasz csodájára”, sok esetben a föld alól is kitúrják, mivel értékes táplálék a számukra. Az emberek körében is közkedvelt növény, a népgyógyászatban hosszú ideje ismerik a jótékony hatásait. Ma már előszeretettel kerül a tányérunkra az év ezen szakaszában, mivel változatosan elkészíthető, és a téli hónapok után tartalmazza a szervezetünk számára szükség tápanyagokat.

Medvehagyma
Medvehagyma saláta a legjobb vitaminbomba

Medvehagyma élettani hatásai

Igazi vitaminbomba, hiszen bőségesen tartalmaz C-vitamint, de A-vitaminban és B-vitaminban is gazdag. Előbbi az immunrendszerünk támogatója, míg utóbbival az idegrendszerünk egészséges állapotának megőrzéséért tehetünk sokat. Nem hiába tartják, hogy a medvehagymával hatékonyan felléphetünk a fáradtság ellen.

Méregtelenítő hatása évszázadok óta ismert. Amennyiben szeretnénk megszabadulni a káros salakanyagoktól, javasolt medvehagymát fogyasztani napi szinten. Továbbá természetes vérnyomáscsökkentőként is ismert, és ha még ez sem lenne elég indok, a szívet és az érrendszert is támogatja a mindennapi kihívásokkal szemben.

Bővelkedik ásványi anyagokban, hiszen található benne vas, magnézium és cink is. Amennyiben nem szeretnénk elveszíteni a tápértékeinek jelentős részét, érdemes nyersen fogyasztani, mivel főzés során elpárolog annak nagyja. Mellékhatások nélkül csökkenti a vérben az LDL koleszterin szintjét, ugyanakkor növeli a jótékony HDL koleszterin mennyiségét.

https://cleaneating.hu/tudastar/szuperelelmiszer-tudastar/

Diétázás során medvehagyma?

Mi az, hogy! Fogyasztása segíti az emésztést, mérsékeli a puffadást. Amennyiben a megváltozott étrend miatt hasmenés gyötör minket, szintén a medvehagyma lehet a mentsvárunk, mivel enyhíti a panaszokat. Levelei magas klorofill tartalmuknak köszönhetően elősegítik a vértisztítást, ami szintén fontos lehet diétázás során. Könnyen beépíthető az étrendünkbe, hiszen turmixolva is fogyasztható, de számos főétkezés mellé kiválóan passzoló alapanyagról van szó.

Fáj a fejed? Esetleg megfázás gyötör?

Bizonyos kutatások kimutatták, hogy a medvehagyma fogyasztása csökkenti a migrénes rohamok mértékét. Ezen kívül a felső légúti megbetegedések megelőzéséhez is hozzásegíthet. A makacs hurut oldására, valamint az asztma tüneteinek enyhítésére szintúgy bevethető. Remek gombaölő, továbbá tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat.

Mire figyeljünk oda a medvehagyma szedése során?

A medvehagyma és a gyöngyvirág termése nagyon hasonló, így viszonylag könnyű összekeverni őket. Ez azért is nagy gond, mert míg az előbbi számos jótékony hatást kifejt a szervezetre, addig utóbbi méregként hat a szervezetre, és a fogyasztása halálhoz is vezethet. A legnagyobb különbség a két növény között az illatukban keresendő. A medvehagymának értelemszerűen hagymaillata van, míg a gyöngyvirág szagtalan.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: