A Clean Eating, vagyis a tiszta táplálkozás titka a kiváló minőségű, organikus alapanyagokból készült ételek fogyasztása – kerülve a mesterséges, ártalmas vegyszerekkel felturbózott, silány minőségű hozzávalókat.
De honnan tudhatjuk, hogy amit megveszünk, igazán minőségi?
Elképesztő a kínálat, rengeteg gyártó és termelő portékájából választhatunk, és ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a különféle termékek garmadájában, hogy valóban minőségi, biztonságos és tápláló alapanyagot vásároljon, kiváló ár/érték arányban.
Bárcsak akadna valami, ami segíti a tájékozódást! Egy logó – amit ha meglátunk –, biztosak lehetünk benne, hogy jól döntünk, ha a kosarunkba helyezzük a terméket.
A jó hír, hogy már van ilyen: a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer legfontosabb célja, hogy segítsen a bevásárlásnál megtalálni a legjobb minőségű élelmiszereket.
Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és ezernél is több megjelölés található az élelmiszereken. Nyilvánvaló, hogy senkinek sincs ideje, energiája és kedve utánajárni mindegyiknek, hogy jó döntést hozhasson – ezért született meg 2019-ben a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer.
Ez a rendszer nemcsak a fogyasztók számára fontos, de az élelmiszereket előállító és forgalmazó cégek számára is presztízst jelent, és ösztönzi őket, hogy folyamatosan fejlesszék termékeiket – vagyis egyre finomabb, kiváló minőségű élelmiszereket vásárolhatunk, így könnyen elkészíthetjük az egészséges Clean-recepteket, amelyekkel garantáltan formába lendülhetünk.
Ebből a videóból még többet megtudhatunk a KMÉ-ről:
Ha meglátjuk egy terméken a KMÉ-logót, ne habozzunk, tegyük a kosarunkba, garantáltan nem lőhetünk mellé!
De hogyan ismerjük meg a logót?
A KMÉ kétfajta fokozatot különböztet meg.
Az alapfokozatot elnyert élelmiszereken életfát jelképező, népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű emblémát lehet feltüntetni.
Az arany fokozatra érdemes termékeken pedig csodaszarvast jelképező, népi motívumokkal díszített, bordó alapon aranyszínekben játszó embléma szerepelhet.
Az alapfokozatú védjegy elnyeréséhez pályázni kell, és a gyártóknak meg kell indokolniuk, hogy a termékük mitől kiválóbb a piacon található többi árunál, de a sikeres pályázathoz egy helyszíni ellenőrzés is szükséges.
A legkiválóbb élelmiszereknek tartogatott arany fokozat eléréséhez pedig a termékeknek a pályázaton túl, további független vizsgálatokon kell megfelelniük. Vizsgálják az élelmiszer
- biztonságát,
- minőségét,
- és kedveltségét is egy úgynevezett Termékmustrán.
Többlépcsős minősítési folyamat, laboratóriumi vizsgálat, a termék külső megjelenésének, ízének, állagának, illatának bírálata, végezetül csomagolásteszt.
Ha egy termék megkapja az arany fokozatot, akkor biztos helye van a bevásárlólistán!
Amennyiben a pályázó elnyerte valamelyik KMÉ-védjegyet, három évig használhatja – a megújításhoz pedig újra pályáznia kell. De a használati jogot nem elég megszerezni, meg is kell tartani, hiszen a magas minőség biztosítását folyamatosan ellenőrzik.
Az első ilyen megmérettetés a tejfölöké volt, a győztesek közül már több termék is viseli az arany fokozatú védjegyet.
A KMÉ-minősítésű tejföllel pedig ez a fantasztikus Clean sajttorta is még finomabb lesz:
A következő, tehéntúró Termékmustra nyáron zajlott, és további tejtermékek mustrája várható, így érdemes figyelni a KMÉ oldalát, hogy mindig jó döntést hozhassunk a bevásárlásnál – IDE KATTINTVA megtaláljuk.
A cikk szponzorált.