A zöldbab – vagy más néven ceruzabab – egy rendkívül népszerű és sokoldalú hüvelyes, amely világszerte meghódította a konyhákat. El tudod készíteni párolva, sütve, főzve. Köretként, salátában, rakott ételek alapjaként egyaránt megállja a helyét. Az íze miatt sokak kedvence, az egészségügyi hatásait tekintve pedig csakugyan kiemelkedik a sorból.
Zöldbab, ceruzabab, vajbab… Mi fán terem a magyarnak vélt csodazöldség?
A zöldbab eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. Az ottani őslakosoktól később a felfedezők hozták be Európába, innen pedig a spanyolok és a portugálok által jutott el a világ többi részére is. Jelenleg a legnagyobb zöldbab termesztő országok: Kína, Spanyolország és Franciaország.
Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy létrehozol egy veteményeskertet, a zöldbabbal bátran nekikezdhetsz a projektnek, ugyanis meglehetősen gyorsan nő, így már pár hónap alatt termést hoz.
Ugyan a legtöbben a zöld színű zöldbabot ismerik, de létezik még sárga és lila változata is. A hüvelye lehet hengeres vagy éppen lapos. Néha darabokra vágva, néha egyben hagyva készítünk belőle levest, egytálételt, salátát vagy éppen köretet.
A zöldbabot már évezredek óta termesztik, és különböző fajtái elérhetők, például a vékonyabb ceruzabab vagy a kicsit húsosabb, szélesebb fajta. A világ különböző részein népszerű zöldség, és különféle módon készítik el.
Miért éri meg zöldbabbal dúsítani az ételeket?
A zöldbab nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal, amelyek különösen értékessé teszik.
A zöldbab gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, amelyek támogatják az emésztést és elősegítik az egészséges bélműködést. A rostok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához.
Ha a benne található vitaminokról beszélünk, érdemes megemlíteni a nem is olyan csekély mértékű C-vitamint, valamint a zsírban oldódó A- és K-vitamint. Míg a C-vitamin felel az immunrendszer megfelelő működéséért, valamint hozzájárul a bőr egészségéhez, addig a többiek a csontok védelmében, a szem egészségének fenntartásában, a véralvadásban játszanak fontos szerepet.
Ez a finom, roppanós hüvelyes ásványi anyagokban is igen gazdag. Találunk benne magnéziumot, kalciumot valamint folsavat is. Mindezek hozzájárulnak az egészséges csontok és izmok működéséhez, csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A folsav különösen fontos a várandósság alatt, mivel segíti a magzat egészséges fejlődését.
A zöldbab antioxidánsokat is tartalmaz (például luteint és zeaxantint), amelyek segítenek védeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez és csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
A zöldbabfőzeléken túl… Hogyan fogyaszd a zöldbabot?
Amikor a zöldbab kerül terítékre, legtöbben egyből a főzelékre gondolnak. Azonban ennél sokkal sokoldalúbb alapanyagról beszélünk, amely sokféleképpen felhasználható. Tudod párolni, főzni, sütni, de grillezve is isteni.
Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor a narancsos lazac sült zöldbabbal igazi csemege lesz számodra!