Árpagyöngy-saláta

Az árpagyöngy (vagy más néven: a gersli) egy remek, de méltatlanul elfeledett gabonafélénk, melyet legtöbbet csak a töltött káposzta összetevőjeként ismernek. Milyen kár érte!

Az árpagyöngy a legnagyobb nyomelemtartalmú gabona. Rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre, az emésztésre és az idegrendszerre is.

Ez a gabona remek kiegészítője lehet leveseknek, főzelékeknek, sóletnek. Mi most egy önálló ételt alkottunk belőle: íme a gerslisaláta! Változatosan elkészíthető és könnyen egyéni ízlésre szabható. Érdemes bevenned a táplálkozásodba, kivéve, ha lisztérzékeny vagy, ugyanis a gersli glutént bizony tartalmaz.

[MM_Member_Decision isMember=’false’]

Árpagyöngy-saláta

Előkészület: 30 minutes
Elkészítés: 30 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 4 adag
Kalória: 294kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 200 g árpagyöngy
  • 2 db paradicsom
  • 4 fej mogyoróhagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 0.5 evőkanál kókusz zsír
  • 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 0.5 db citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 g vöröslencse
  • 0,5 mokkáskanál fekete bors (örölt)
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 marék koriander (opcionális)

Elkészítés

  • Az egy szitában árpagyöngyöt most át, majd tedd fel kétszeres mennyiségű vízben főni. Adj hozzá egy teáskanálnyi Himalája sót és miután felforrt fedő alatt, takaréklángon 15 percig főzd.
  • A mogyoróhagymát vágd félfőre, a paprikát és a paradicsomot kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre. Egy serpenyőben a kókuszzsírt kevítsd fel és egyszerre tedd bele mindet. Sózd, borsozd és add hozzá a cayenne-t. Közepes lángon 3-4 perc alatt rottyantsd össze. Egy félkész, még roppanós állagú lecsót kell kapnod.
  • Amig az árpagyöngy és a zöldségek készülnek főzd meg a vöröslencsét, hiszen ez igazán gyorsan elkészül. Egy kis lábasban bő vízben készítsd el csupán 4-5 perc alatt, majd szűrd le.
  • A megfőtt árpagyöngyöt keverd el a zöldségekkel, add hozzá a lencsét, az apróra vágott petrezselymet és koriandert. Reszeld bele a citrom héját majd facsard bele a levét. Add hozzá az evőkanálnyi olívaolajt, majd keverd jól össze.
  • Ezzel kész is az isteni gerslisaláta, melyet köretként, de akár magában is fogyaszthatsz. A képünkön mi fűszeres szejtáncsíkokkat tálaltunk hozzá.

Notes

Tipp:Ezt a salátát valóban ezerféleképpen variálhatod. Remekül illik bele akár a grillezett cukkini, vagy padlizsánnal, akár a babfélék, de igazán ütős feta-, vagy kecskesajttal is. Az olaszosabb ízek kedvelő aszalt paradicsommal és bazsalikommal is készíthetik. De aki a friss ízeket szereti az a citrom mellett mentát is rak bele. Természetesen mindenféle apróra kockázott sült húsokkal, vagy akár tonhallal is isteni.

Tápanyagok

kalória: 294kcal | szénhidrát: 48g | fehérje: 10g | zsír: 6g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

[/MM_Member_Decision]
[MM_Member_Decision membershipId=’2|3′]

Árpagyöngy-saláta

Előkészület: 30 minutes
Elkészítés: 30 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 4 adag
Kalória: 294kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 200 g árpagyöngy
  • 2 db paradicsom
  • 4 fej mogyoróhagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 0.5 evőkanál kókusz zsír
  • 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 0.5 db citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 g vöröslencse
  • 0,5 mokkáskanál fekete bors (örölt)
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 marék koriander (opcionális)

Elkészítés

  • Az egy szitában árpagyöngyöt most át, majd tedd fel kétszeres mennyiségű vízben főni. Adj hozzá egy teáskanálnyi Himalája sót és miután felforrt fedő alatt, takaréklángon 15 percig főzd.
  • A mogyoróhagymát vágd félfőre, a paprikát és a paradicsomot kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre. Egy serpenyőben a kókuszzsírt kevítsd fel és egyszerre tedd bele mindet. Sózd, borsozd és add hozzá a cayenne-t. Közepes lángon 3-4 perc alatt rottyantsd össze. Egy félkész, még roppanós állagú lecsót kell kapnod.
  • Amig az árpagyöngy és a zöldségek készülnek főzd meg a vöröslencsét, hiszen ez igazán gyorsan elkészül. Egy kis lábasban bő vízben készítsd el csupán 4-5 perc alatt, majd szűrd le.
  • A megfőtt árpagyöngyöt keverd el a zöldségekkel, add hozzá a lencsét, az apróra vágott petrezselymet és koriandert. Reszeld bele a citrom héját majd facsard bele a levét. Add hozzá az evőkanálnyi olívaolajt, majd keverd jól össze.
  • Ezzel kész is az isteni gerslisaláta, melyet köretként, de akár magában is fogyaszthatsz. A képünkön mi fűszeres szejtáncsíkokkat tálaltunk hozzá.

Notes

Tipp:Ezt a salátát valóban ezerféleképpen variálhatod. Remekül illik bele akár a grillezett cukkini, vagy padlizsánnal, akár a babfélék, de igazán ütős feta-, vagy kecskesajttal is. Az olaszosabb ízek kedvelő aszalt paradicsommal és bazsalikommal is készíthetik. De aki a friss ízeket szereti az a citrom mellett mentát is rak bele. Természetesen mindenféle apróra kockázott sült húsokkal, vagy akár tonhallal is isteni.

Tápanyagok

kalória: 294kcal | szénhidrát: 48g | fehérje: 10g | zsír: 6g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

[/MM_Member_Decision]

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: