A bazsalikomot méltán övezi óriási figyelem, hiszen nem csak fűszernövényként, de gyógynövényként is sokrétűen alkalmazható. Bazsalikom nélkül nincs pesztó, de a paradicsomos olaszos fogásokat is nehezen lehet elképzelni nélküle. Egy valódi csodanövény, ami nem csak a konyhában szerepel kitűnően, de a házi patikában is helye van.
A bazsalikom nem csak napjainkban népszerű dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Már évezredekkel ezelőtt, az ókori idők óta is hatalmas tisztelet övezte a jelentése szerint királyian illatozó növényt.
Honnan ered a bazsalikom?
A bazsalikom Dél-Ázsiából indult világhódító útjára, őshazája India. Szent növény lévén a hindu vallásban ételekben ritkábban, az ajurvédikus gyógyászatban annál inkább használják. Különleges szerepéről árulkodnak ókori történelmi leletek is. Egyiptomban például fontos szerepe volt a halottkultuszban, de Görögországban is jellegzetes temetői növény.
Tudtad, hogy csaknem 50 fajtája létezik?
A szár hossza, a levél alakja és színe alapján csaknem 50 változatát különböztetjük meg ennek az egyéves növénynek. Ha van otthon veteményesed, érdemes több fajtával is kísérletezni, mert a változatos színek és formák remekül feldobják a kertet. A bazsalikom virágokat is hoz, amelyek fürtökben fejlődnek. Ezek elsősorban fehér és lila színűek.
Mit tud a bazsalikom?
A bazsalikom rokonságban áll az oregánóval, a mentával és a majorannával is. Egyik legnagyobb erőssége a benne található illóolaj, de tartalmaz cseranyagot, szaponint és keserű anyagot is.
Talán nem is gondolnád, de van benne C-vitamin, A-vitamin, tartalmaz flavonoidokat és még az ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. Találunk benne kalciumot, rezet, vasat, mangánt, magnéziumot és cinket egyaránt.
Így használd jól a bazsalikomot!
A bazsalikom rendkívül sokrétű növény. Az olasz konyha egyik alapanyaga, isteni fűszer, számos étel izgalmas kiegészítője. Ugyanakkor fontos gyógynövény is, ami leginkább nyugtató, görcsoldó, emésztést javító hatásairól ismert.
Azon túl, hogy a bazsalikom kellemes illatosító lehet a lakásban, a benne található hatóanyagok miatt a levegőben lévő baktériumokat és penészgombákat is segít távol tartani.
Illóolaj formájában hordozó olajjal keverve használhatod masszázshoz is, hiszen hatásos lehet stressz, feszültség oldására is. Nyugtató hatása miatt a fürdővízbe is kerülhet belőle. Ha nincs otthon illóolaj formájában, akkor friss bazsalikom ágat is dobhatsz a kádba. Miután ráengedted a vizet, morzsold szét a leveleket és szórd vissza a vízbe.
Szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésére is alkalmas. Nincs más teendőd, mint friss levéllel bedörzsölni az érintett területet.
A bazsalikom szinte aranyat ér, mégis óvatosságra intünk, ha gyomorfekéllyel, esetleg magas vérnyomással küzdesz. Ilyen esetekben érdemes mellőzni a gyógynövényként való használatát. Igaz ez a kisgyermekekre, valamint a várandósság időszakára is. Illóolaj formájában inkább kerüld, fűszerként viszont használd nyugodtan.
Kísérletezz vele bátran a konyhában!
A bazsalikom a mediterrán konyha elengedhetetlen része. Gondolj csak az olívaolajra, a fokhagymára, a paradicsomra. Ezekkel olyannyira szimbiózisban mozog, hogy egy-egy ételt valóban nehéz elképzelni nélküle.
Ilyen a klasszikus pesztó, ami valódi aduász, ha valami gyors, mégis különleges szószt szeretnék varázsolni. Az eredeti recept friss bazsalikomot, nyers fokhagymát, fenyőmagot, parmezánt és extra szűz, magas minőségű olívaolajat használ.
A sós ételek mellett desszertekhez is jól passzol a bazsalikom. Az eperrel remek párost alkotnak, de a citrommal is jól harmonizál, ezért kár lenne kihagyni a hűsítő citrusos limonádékból. Készíts mentes házi fagyit és tálaláskor dobd fel pár frissen szedett levéllel. Görögdinnyével is érdemes kipróbálni, hidd el, nem fogsz csalódni!
A bazsalikommal valóban variálhatsz kedvedre. Krémleveseket is könnyedén feldobhatsz vele, de a szendvicsedbe tett pár friss levél is jó döntés.
Mire figyelj, ha bazsalikomot nevelsz otthon?
Mivel a bazsalikom szereti a meleget és a fényt, ezt mindenképp biztosítsd számára a megfelelő növekedéshez. Fontos, hogy jó vízgazdálkodású és tápanyagdús talajba ültesd. A magokat április, május környékén érdemes vetni, de a nyári hónapokban is próbálkozhatsz vele, mert megfelelő körülmények között hetek alatt gyönyörű növény fejlődhet belőle.
*
Aminek a bazsalikom kétségkívül jól áll, az a pizza! Készítsd el lisztmentes pizzánkat friss bazsalikommal!