A petrezselyem egy olyan csodazöldség, amit mindenestül érdemes fogyasztani. Tudtad, hogy nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatását, hanem külsőleg is igazi csodaszer?
A petrezselymet népiesen petrezselemnek, petrezsiromnak vagy petrusnak is nevezték. Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, mára azonban már az egész világon elterjedt.
A zellerfélék családjába tartozó növénynek két alaptípusa van: a gyökérpetrezselyem és a levélpetrezselyem.
Milyen hatóanyagokat találunk a petrezselyemben?
Bővelkedik klorofillban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban és karotinban. Az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban gazdag, továbbá hatékony antioxidáns.
Milyen gyógyhatásai vannak a petrezselyemnek?
A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt hatásos, ezért érdemes a teljes növényt felhasználni. Mivel fokozza az anyagcserét, gyorsítja a tápanyagok lebontását, továbbá csökkenti a puffadást is. Mivel a benne lévő klorofill hatékony ellenszere az emésztőrendszeri gombáknak és baktériumoknak, a petrezselyem fontos szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is.
Emellett vízhajtó hatásáról is ismert, segít a vesekő és a húgyúti fertőzések megelőzésében.
Ha mindez nem lenne elegendő indok arra, hogy rendszeresen elrágcsálj egy kis petrezselymet, akkor érdemes tudni, hogy hatékonyan csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vércukorszintet, sőt, még a csontritkulás folyamatának lassítására és a tünetek enyhítésére is sikerrel használható.
Mivel a petrezselyemnek jelentős a flavonoid- és C-vitamin tartalma, segít a gyulladásos folyamatok megelőzésében, illetve fontos szerepet játszik a daganatok kialakulásáért felelőssé tehető szabad gyökök megkötésében.
A petrezselyem nem csak belsőleg, de külsőleg is igazi csodaszer
Ha begyulladt a bőröd, készíts belőle főzetet, és dörzsöld be vele a gyulladt bőrt, esetleg a rovarcsípés helyét. Fogfájás esetén petrezselyemből készített teával érdemes öblögetni a fájdalmas területet.
Hogyan fogyaszd a petrezselymet?
A gyökerét add levesekhez, gazdagíts vele ragukat, készíts belőle pürét. A petrezselyem zöldjét használd fűszerként, ízesíts vele bármit – de ne feledd: főzés hatására a tápanyagok nagy része elveszik, így érdemes már csak a főzés végén hozzáadni az ételhez.
*
Készítsd el tavaszi reteksalátánkat petrezselyemmel!