Ha nem csak tápanyagban, de látványban is villantani szeretnél a konyhában, a pak choi vagy bok choy néven is ismert bordáskel remek választás. A zöld leveles egy távol-keleti káposztaféle, így nem meglepő, hogy Kínában és DélKelet-Ázsiában terem a legnagyobb mennyiségben, ugyanakkor Észak-Európa országaiban is egyre nagyobb sikerrel termesztik.
Az itthoni rokonaival ellentétben nem képez fejet, így levélnyele és a levéllemeze is fogyasztható. Méretük és színük változó lehet, egyik elnevezése szó szerinti fordításban fehér zöldséget jelent.
A bordáskel gazdag tápanyagforrás
A távol-keleti zöldségnek nagyon magas a béta-karotin– és folsavtartalma, de bővelkedik A- és C-vitaminban is. Úgy tartják, hogy a vízitorma után a második legértékesebb összetevőkkel rendelkező zöldség.
Mivel rendkívül magas a víztartalma, sok rostot vehet magához, ezzel pedig segíti az emésztést és hosszabb időre eltelít.
Hogy használd a bordáskelt?
Készíts belőle egyszerű, gyors és egészséges köretet!
Mosd meg alaposan a pak choi-t, szedd leveleire, majd pár percre dobd forró vízbe és hagyd, hogy picit összeessenek a levelek. Csepegtesd le, majd locsold meg egy kis olíva- vagy szezámolajjal, és már fogyaszthatod is.
Egy másik egyszerű, de annál izgalmasabb felhasználási módja a bordáskelnek, ha serpenyőben, kevés olívaolajon megfuttatod, és fokhagymával, esetleg gyömbérrel ízesíted. Távol-keleti származásából adódóan különösen jól illik hozzá a szezámmag és a szezámmagolaj, a húsok közül pedig a marhával és a csirkével alkot igazán jó párost. A burgonyához és a gombához szintén jól passzol.
*
Ha kipróbálnád más zöldségekkel kombinálva, íme egy tápanyagdús, igazi Clean Eating recept!