Ismerd meg a tavasz egyik sztárját: íme a bordáskel! 

Ha nem csak tápanyagban, de látványban is villantani szeretnél a konyhában, a pak choi vagy bok choy néven is ismert bordáskel remek választás. A zöld leveles egy távol-keleti káposztaféle, így nem meglepő, hogy Kínában és DélKelet-Ázsiában terem a legnagyobb mennyiségben, ugyanakkor Észak-Európa országaiban is egyre nagyobb sikerrel termesztik. 

Az itthoni rokonaival ellentétben nem képez fejet, így levélnyele és a levéllemeze is fogyasztható. Méretük és színük változó lehet, egyik elnevezése szó szerinti fordításban fehér zöldséget jelent. 

A bordáskel gazdag tápanyagforrás 

A távol-keleti zöldségnek nagyon magas a béta-karotin– és  folsavtartalma, de bővelkedik A- és C-vitaminban is. Úgy tartják, hogy a vízitorma után a második legértékesebb összetevőkkel rendelkező zöldség.

Mivel rendkívül magas a víztartalma, sok rostot vehet magához, ezzel pedig segíti az emésztést és hosszabb időre eltelít.

Hogy használd a bordáskelt? 

Készíts belőle egyszerű, gyors és egészséges köretet!

Mosd meg alaposan a pak choi-t, szedd leveleire, majd pár percre dobd forró vízbe és hagyd, hogy picit összeessenek a levelek. Csepegtesd le, majd locsold meg egy kis olíva- vagy szezámolajjal, és már fogyaszthatod is. 

Egy másik egyszerű, de annál izgalmasabb felhasználási módja a bordáskelnek, ha serpenyőben, kevés olívaolajon megfuttatod, és fokhagymával, esetleg gyömbérrel ízesíted. Távol-keleti származásából adódóan különösen jól illik hozzá a szezámmag és a szezámmagolaj, a húsok közül pedig a marhával és a csirkével alkot igazán jó párost. A burgonyához és a gombához szintén jól passzol. 

*

Ha kipróbálnád más zöldségekkel kombinálva, íme egy tápanyagdús, igazi Clean Eating recept!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: