A szórakoztató nevű chimichurri egy dél-amerikai eredetű öntet melyet Argentínában amennyi ház, annyi változatban készítenek, de alapvetően zöld és piros változatban ismert. (Ritkábban sárgás curry változatban is készítik.) A szószt eredetileg kecske és marhahúsok pácolására találták ki, de nagyszerű mártogatósként is. Intenzív, hazánkban egyáltalán nem szokványos ízét sokan szeretik mártogatósként fogyasztva, de felhasználási lehetőségei ízváltozatihoz hasonlóan széleskörűek. Lehet használni fűszerként is (pácolásra, főzésre, levesek ízesítésére), mi mégis azt javasoljuk, hogy mártogatósként, vagy pirítósok feltétként gondolj rá, hiszen a legjobb ebben a szószban, hogy totál tele van egészséges mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal, amiket butaság lenne hőhatásnak kitenni. Igazán ütős párosítás ezzel a naan kenyér recepttel.
Mi most két változatba készítjük el nektek, picit visszafogottabb fűszerezéssel, hogy mártogatósként is élvezd. Elkészítése nevetségesen egyszerű és csupán pár perc.
Chimichurri 2 változatban
Hozzávalók
Zöld szósz:
- 1 db kaliforniai paprika nagy, zöld
- 1 db lime
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 db lilahagyma
- 1/2 csokor koriander
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk kakukkfű szárítva
Piros szósz
- 1 db kaliforniai paprika nagy, piros
- 2 db paradicsom
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 1/2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1/2 tk bors
- 1 csipet cayenne bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 db lime
- 1 tk só
- 1/2 tk kakukkfű
- 1 tk bazsalikon
Elkészítés
- Az összetevőket tedd egy turmixgépbe és aprítsd egyneműre. Miután elkészült hűtsd le, mert a chimichurri hidegen az igazi 🙂 Az így elkészült szószt hűtőben kb. 3 napig tárolhatod.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]