A Clean Eating filozófiája

Nem diéta, hanem életmód! A clean eating az elmúlt években egyre népszerűbb Magyarországon. Bár számos divatos diéta létezik, a különféle szabályok, tévhitek és elméletek tengerében gyakran veszik el az egész értelme: azaz, hogyan legyünk egészségesek és fittek. Pedig mind ez ma már egyszerűen minimális táplálkozási ismeretekkel kivitelezhető, ráadásul minden esetben eredményesen és számos egyéb pozitív hatással gyarapítva. A clean eating táplálkozási életmód ezt az irányt mutatja, amit a legjobban úgy követhetünk, ha szigorú diétás szabályok helyett annak filozófiáját értjük meg.

A tiszta étel fogalma

Tiszta étel alatt azt értjük, hogy az adott étel a lehető legközelebb álljon a természethez és alapvetően egészséges legyen. Ennek alapját nagyon egyszerű megérteni. Minden, ami közvetlenül a természetből jön és feldolgozás és emberi beavatkozás nélkül fogyasztható azt ne alakítsuk tovább! Az emberi beavatkozástól ugyanis az étel minősége csak romolhat. Például egy alma frissen a fáról leszedve már fogyasztható is. Ha ezt megtehetjük, akkor ne konzerv, vagy sűrítmény formájában vigyük be, hiszen abban a formában már elveszti értékes mikroanyagjait (ásványi anyagok, vitaminok, klorofil,…), de a jellemzően a makrotápanyagok (szénhidrát, protein, zsír) szerkezete is változik. Pl. a szénhidrátok felszívódási ideje gyorsul, és akkor még nem is beszéltünk a feldolgozás során használt anyagok káros hatásairól. Ugyanez elmondható a húsokról (valódi bio hús vs. szupermaket húsok, és felvágottak), a gabonákról (pl. hizlaló fehér rizs vs. rostban gazdag barna rizs) és általánosságban minden élelmiszerről. Természetesen vannak olyan ételek, melyeknél elkerülhetetlen a feldolgozás. A húsokat nyilván hőkezelni kell, egyes zöldségeket fagyasztani, hogy szezonon kívül is fogyaszthatóak legyenek.  Az is rendben van, ha nyersen is fogyasztható zöldségeket vetünk hőkezelés alá abban az esetben, ha ettől függetlenül rendszeresen fogyasztunk azokat nyersen is, pl. saláta formájában.

Az alapokon túlmenően a clean foodnak létezik egy bővebb jelentése is. Természetessége mellett jelenti azt is, hogy az adott étkezésben a bevitt tápanyagok mennyisége, minősége és aránya optimális. Természetesen fontos az is, hogy ne iktassunk ki egy makrotápanyagot sem, ami sok ma divatos szénhidrátellenes diéták nagy hiányossága. Fogyasszunk proteint, jó szénhidrátok és jó zsírok társaságában. Ez kicsit bonyolultan hangzik, de egy példával illusztrálva kiderül, hogy nincs benne semmi ördöngösség. Tegyük fel, hogy éhesek vagyunk és van otthon sült csirkemell, ami ugye maximálisan egészséges. Ha bekapunk 4 szeletet és elrohanunk az viszont nincs teljesen rendjén, hiszen rengeteg fehérjével bombáztuk szervezetünk, viszont energiát adó szénhidráttal nem találkozott, sem értékes növényi tápanyagokkal. Ha viszont eszünk 1 szeletet, hozzá 1 adag párolt kölest, valamint friss zöldségekből salátát, amit kevés lenmagolajjal is megöntözünk akkor az étellel nem csak proteint, de jó minőségű szénhidrátot, rengeteg rostot és mikrotápanyagot, valamint esszenciális zsírt juttatunk be optimális arányban. Ezzel az étellel azt adjuk testünknek, amire szüksége van és ettől az étel maximális cleannek számít.

A Clean Eating egy diéta, vagy sem?

A  diéta speciálisan összeállított étrend fogalmát takarja, célja jellemzően a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás. A clean eatingre ez nem igaz. Tisztán táplálkozni ugyanis lehet betegségek, vagy allergiák nélkül is és akkor is, ha nem szeretnénk testsúlyunkat jelentősen változtatni. Diétákkal ellentétben a clean eating nem egy bizonyos ideig tartó ciklikus táplálkozás, sokkal inkább egy életmód, amit akkor is folyatunk, ha tökéletesen érezzük magunkat a bőrünkben. Vagy éppen azért 🙂
Itt azonban szintén nem ér véget a kérdés. A legjobb ugyanis a clean eatingben, hogy testsúlycsökkentő, izomzatépítő, vagy akár detoxikációs diéták tökéletes alapja lehet… sőt, mondhatnám azt, hogy kell, hogy legyen, ahogy ezt a legtöbb sikeres fitneszversenyző példája is bizonyítja. A konkrét diéta (értem ez alatt a teljesen ciklizált és makrotápanyag mérésekkel teli táplálkozást) egyébként csupán ritka alkalmakkor kell, hogy része legyen ennek az életmódnak. Ha ugyanis csak természet közeli élelmet fogyasztunk az elhízás és a méreganyagok felgyülemlésének veszélye is minimálisra csökken.

Kötöttségek és kompromisszumok

A clean eating mindenki számára hasznos. Egyszerűen nem lehet káros hatása annak, ha mellőzzük a feldolgozott, mesterséges anyagokkal teli élelmet. Ez banális állítás lenne, ezért nem is vitathatja senki. Az egyetlen ellenérv, amit fel szoktak hozni az ún. „orthorexia” kérdése. Az orthorexia egy ritka lelki betegség, melyben a beteg saját maga által kidolgozott táplálkozási szokások rabja lesz olyannyira, hogy ez rányomja bélyegét normális életére. Természetesen erről legtöbbünk esetében szó sincs. A tiszta táplálkozás csak egy kezdő életmódváltónak okozhat fejtörést.  Azonban ha valaki áttért az életmódra, akkor nem ró több terhet rá, mint a hétköznapi táplálkozás. Rövid időn belül a bioritmus teljesen beáll a rendszeres (3-4 óránként történő) étkezésre. Az ételek elkészítése is csak találékonyság kérdése. Ma már rengeteg recept elérhető online, így a változatosság mindenki számára adott. Egy reggeli, éjszakai vagy kiegészítő étkezést 5 perc alatt összedobhatunk, gondoljunk például salátákra, vagy zabkásákra. Az ebédeket pedig időhiányban szintén elkészíthetjük több napra előre, akár fagyasztva is. Szerencsére akkor sincs gond, ha épp erre sincs lehetőségünk. Gyümölcsök, zöldségek, puffasztott rizs, különféle bio szeletek, vagy 1-1 alkalommal halfilé konzervek is segítenek minket. De ma már egyre több helyen vásárolhatunk organikus ételeket is.
Azt, hogy egyesek már betegségként tekintenek arra is, ha valaki nem fogadja el a kólát, vagy chipszet mi nem kívánjuk kommentálni. Aki szeretné nyugodtan gondolja ezt és maradjon saját táplálkozási függőségének rabja. Ellenben maga a clean eating nem ér véget akkor, ha valaki például egy családi összejövetel alkalmával elfogadja azt, amiből a társaság többi tagja is eszik, legyen az mondjuk teljesen más, mint preferálunk. Az ilyen étkezésektől, még nem dől össze a világ. A legjobb az, ha csaló alkalmakat azokra a helyzetekre hagyod, ahol kivitelezhetetlen, vagy éppen érzelmi jelentősége van a fogyasztásnak. Erre azonban nincs konkrét szabály. (Nem is lehet, hiszen pl. több éves sportmúlttal rendelkező személy és egy újdonsült életmódváltó igényei másak ilyen téren is.) Tehát neked kell meghatároznod milyen arányban kívánsz tiszta étkezést folytatni és a motivációdtól, céljaidtól függ, hogy mennyit csalsz. Mi persze arra ösztönzünk, hogy ez minél ritkábban tedd, már ha egyáltalán kívánod. Ugyanis a huzamosabb ideig történő egészséges táplálkozás után egyszerűen nem fogod élvezni a korábban függőséget kiváltó cukros, vagy zsíros junkfoodokat, sőt nagyobb fogyasztás esetén szervezeted is jelezni fog, hogy valami szokatlan rossz került bele.

A Clean Eatingben a tiltott élelmiszerek mellett léteznek „kompromisszumosak” is. A tejtermékek alapvetően nem cleanek, hiszen alapos feldolgozáson esnek át, valamint allergéneket tartalmaznak, ami betegségek forrása lehet. Ennek ellenére elfogadottnak tartjuk alkalmankénti fogyasztását a viszonylag egészségesebb tejterméknek, mint a zsírszegény túró, cottage cheesen, vagy egyes házi sajtok. Magát a tejet azonban javasoljuk alternatív forrásaikra (kókusztej, rizstej,…) cserélni.  Ilyen kompromisszumos termékek még a vitaminok, esetleg különféle proteinporok. Melyek bár nem közvetlenül a természetből jönnek hatásuk pozitív, vagy épp elkerülhetetlen (főként sportolók esetében). Illetve több olyan élelmiszer, melyek bár természetesek, de káros hatásaik ismertek. Ilyen a szója, amelynek hormonrendszert befolyásoló negatív hatása évtizedek óta ismert, valamint a burgonya és a kukorica melynek magas keményítőtartamuk és glikémiás indexük mellett értékes tápanyagokat alig tartalmaznak. Ezek az ismeretek azonban már túlmutatnak a clean eating filozófiájának megértésén, így ezen sorokat zárom is.

Szeretnél még többet tudni a Clean Eatingről? Szerezz éves Életmódprogram tagságot! Ha pedig egészségesen nassolnál tekintsd meg nasidoboz szolgáltatásunkat.

B.A.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: