A frittata egy olasz étel, amolyan felturbózott omlett. Habár azonkívül, hogy elsőszámú összetevője a tojás, nem sokban hasonlít a rá.
Az olaszok hagyományosan reggelire szokták fogyasztani, de a Clean Eating életmódban inkább egy diétás ebédként vagy egy íncsiklandó esti élvezetként (vacsora) is tökéletes.
Jelen változatban kimaxoltuk a diétás vonalat. A mi fritattánk tojásfehérjéből készül, így zsír szinte csak a benne lévő füstölt lazacból van. Merthogy a sok finom zöldségen kívül azt is tettünk bele, hogy még egészségesebbek legyünk a benne lévő Omega-3-tól.
Az étel könnyen elkészíthető, finom és proteindús (egy szeletben 10g protein van), így testépítők diétás kedvence is lehet.
Egy szó, mint száz: felejtsd el az omlettet, a rántottát meg főleg, mert megmutatjuk, hogyan kell sokkal élvezetesebb ételt készíteni az unalmas tojásból! 🙂
Protein frittata
Hozzávalók
- 8 db tojás
- 1 dl kókusztej
- 50 g lazac (füstölt, szeletelt)
- 1 db kápia paprika
- 30 g spenót
- 0.5 db lilahagyma
- 6 db koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 6 levél bazsalikom (friss)
- 0.5 teáskanál bors (őrölt)
- 0.5 teáskanál cayenne bors
Elkészítés
- A tojásokat üsd fel: 7 tojásnak csak a fehérjét add hozzá, egynek pedig a sárgáját is.
- A kápia paprikát vágd kisebb kockákra, a lila hagymát karikákra, a bazsalikomot apróra, a paradicsomot pedig félbe. Persze mindez ízlés kérdése. Szerintem így a legszebb 🙂
- Verd fel a tojást a kókusztejjel. Reszeld hozzá a fokhagymát, adj hozzá egy csapott teáskanál sót, a sütőport, a borsot és a cayenne borsot, ami voltaképpen lehet chilli is. Ezekkel is keverd jól el.
- Egy sütőformát vékonyan kenj ki kókuszzsírral és öntsd bele a tojásos keveréket, majd add hozzá a lazac szeleteket és a lila hagymát egyenletesen úgy, hogy mindent befedjen a tojás. A kettévágott koktélparadicsomokat vágott oldallal felfelé helyezd bele. Én ezekre külön is tettem egy csipet sót. Fontos, hogy olyan sütőformát válassz melynek legfeljebb a 2/3 részéig ér a töltelék, mert sütés közben ez jelentősen meg fog emelkedni.
- Az előmelegített sütőbe helyezd a sütőformád és 200 fokon süsd addig, amíg kész nem lesz. Ez nálunk 40 perc volt, de eltérő lehet a forma vastagsága miatt, így azt javaslom tűpróbával ellenőrizd. Ha már kezd barnulni és a tű, vagy kés sem ragad hozzá, akkor érdemes kivenni.
- Szeletelés előtt pihentesd 10-15 percig. Fogyaszd salátával, vagy friss zöldségekkel. Én retekcsirával és fodros kellel tettem még egészségesebbé 🙂
Tápanyagok
Több száz szuper Clean Eating recept? Igényes, szép és tartalmas Clean Eating e-bookok? Nézd meg, mit tud Életmódprogramunk, kattints ide érte!