Oké kezdjük a brassói aprópecsenyét illető nyilvánvaló kérdéseknél: Miért rizzsel? Miért borsóval? Nos azért, mert:
- 1.) a basmati rizs egészségesebb, nekem most ezt fér bele a diétámba, de Te nyilván elkészítheted lepirított kockaburgonyával is, ahogy ükanyáink idejében is tolták, nincs ezzel semmi gond. (Egyébként meg iszonyatosan jól megy hozzá az illatos basmati rizs )
- …és 2.): azért borsóval, mert egyes tájegységeket (Heves és Debrecen környéke) a brassóit hagyományosan borsóval készítik. Tény, hogy az ország többi területén ezt mérsékelt felháborodással kezelik. Gyerekkorom óta számomra a brassói borsóval készül, anélkül igazából nem látom értelmét, mert csak fűszerezett hús. Mellesleg a Clean Eating elvei alapján minden táplálkozás kell, hogy zöldséget is tartalmazzon és ez egy újabb érv az egészséges borsó számára. Persze a brassói igazán a fűszerezésen múlik, úgyhogy ha nem szereted nyugodtan hagyd el a borsót.
És akkor beszéljünk erről az ételről! Próbáltam a brassói aprópecsenye ételt vegán és diétás módon elkészíteni. Sikerült és azt hiszem, hogy szinte tökéletesen, amihez nem kevés köve van annak, hogy húspótlóként ezt a remek szejtánt vettem elő a fagyasztóból. Az étel alaposan fűszerezett és olyan sok növényi proteint tartalmaz, hogy vegán testépítők számára is elég. Azonban szinte alig van benne zsír és fölösleges gyors szénhidrát, azaz diétásnak mondható. Aki ezt a receptem kóstolta mindenki imádta, még a húsevők is. Mindenképp próbáld ki Te is! Ne félj semmitől, hiszen elkészítése pofonegyszerű! 🙂
Vegán brassói rizzsel
Hozzávalók
- 120 g basmati rizs
- 200 g szejtán
- 1 teáskanál ajvár
- 1/2 teáskanál bors őrölt
- 1 evőkanál olíva olaj
- 75 g zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika őrölt
- 1 teáskanál majoranna
- 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1/2 teáskanál tápióka keményítő
Elkészítés
- Előkészületek: A szejtánt vágd egyforma vastag kockákra. A fokhagymát szeleteld fel. A basmati rizst főzd meg.
- Az olíva olajon kezd el pirítani a fokhagymát, ügyelj, hogy ne barnuljon meg.
- Egy dobozba tedd bele a szejtánt, az ajvárt és a fűszereket, kivéve a majorannát. Sózd meg alaposan és önts hozzá még egy teáskanál olíva olajat is. A dobozd lezárva alaposan rázd össze. Így elkészült a tökéletes brassói ízesítés 🙂 Tedd a serpenyőbe a fokhagymához és 5 percig magas lángon süsd, majd ha picit a széleken már megpirult a szejánt vedd le közepesre.
- Add hozzá a borsót, 3 evőkanál vizet és a majorannát. (A szejtán miatt kicsi vizet is kell adni, hogy ne legyen száraz.) Alacsony lángon főzd további 25 percig, alkalmanként megkeverve.
- Egy pici vízben keverd el a tápióka keményítőt és add a serpenyőhöz. Keverd folyamatosan. (Ez azért kell, hogy picit szaftosabb legyen. a húsból kifőtt zsírt és a krumpliból kifőtt keményítőt helyettesítjük ezzel a trükkel.) Majd adj hozzá egy kevés apróra vágott petrezselymet. Egy gyors keverés és kész is 🙂
- Tálald a rizsre szedve, vagy akár azzal összekeverve. Fogyaszd ebédre, vagy egy tökéletes edzés utáni "töltés" gyanánt. Savanyú uborka remek kísérője lehet.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]