Bajuszos, bunkós, sötét, hegyi, érdes, szarvas, illatos, sárga, vöröses – ők bizony mindannyian egy családhoz tartoznak: a hagymák családjához. A hagymát mindannyian ismerjük, hiszen rengeteg olyan étel van, amely elkészítéséhez ennek a zöldségnek az apróra szeletelése az első lépés. Éppen ezért szinte mindig tartunk belőle otthon, és mennyire jó, hogy így teszünk, hiszen többet tud, mint azt a legtöbben gondolnánk.
Hagyma, a házipatika alapkelléke
Csaknem 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben a hagyma. Évelő, hagymás növények, amelyek sajátos ízt, illatot adó vegyületet termelnek. Nagyon sok fajtája van, a Makó környékén termelt makói vöröshagyma pedig nem csak itthon, de világszerte is ismert kellemes aromája, kevésbé csípős íze miatt.
Ezt a jellegzetesen csípős ízt egyébként egy kéntartalmú vegyületnek köszönheti, aminek baktériumölő hatása van. Nem hiába alapkelléke a házipatikának. Használják étvágygerjesztésre, vércukor csökkentésére, megfázásos időszakban pedig köhögéscsillapításra is.
Miért csodanövény a hagyma?
Található benne A-, B6-, C-, és E-vitamin, de gazdag ásványi anyagokban is, mint folsav, nátrium, kálium és vas. Rosttartalma igen magas, ezért jó hatással van az emésztésünkre. Akinek érzékeny a gyomra, annak sem kell lemondania erről a zöldségről: ha héjában megsütjük, az értékes hatóanyagok megmaradnak, az erejéből viszont veszít egy keveset.
Magas fruktántartalma miatt FODMAP diétában kerülendő, mivel az IBS-sel, SIBO-val vagy fruktánérzékenységgel diagnosztizált emberek rosszul reagálnak a magas fruktántartalmú élelmiszerekre.
Hogyan tároljuk a hagymát?
A hagyma hosszú ideig, jól tárolható szobahőmérsékleten, de a legjobb, ha fénytől elzárva, jól szellőző helyen tartjuk.
Érdekesség, hogy jobb, ha nem egy helyen áll a krumplival, mert képes magába szívni a nedvességet, így hamarabb megromlik. A csípősebb ízű hagymák sokkal tovább elállnak, mivel a bennük lévő vegyületek természetes tartósítószerek.
*
Próbáld ki tavaszindító medvehagyma pesztó receptünket!