Egy húsfajta, amit mindenképp megéri felvenned a Clean bevásárlólistádra!

Ha egészséges életmódról, diétáról vagy testépítésről és az étrendbe illő húsokról van szó, az esetek többségében a csirke jut az ember eszébe. Sovány csirkemell – rizzsel vagy salátával.

Régi beidegződés, miszerint a fehérhúsok egészségesek, míg a vöröshúsok fogyasztását érdemes kerülni, ha fittek szeretnénk maradni.

Ez azonban tévedés. A vöröshúsok fantasztikus kiegészítői lehetnek egy Clean étrendnek – különösképp igaz ez a sertéshúsra.

“Az vagy, amit megeszel” – Ha disznót eszem, én is disznó leszek?

Sokan azt gondolják, a sertésből készült fogásokat hanyagolniuk kell a diéta során – különben hízni fognak. Pedig a sovány disznóhúsból készült fogások éppúgy illenek egy zsírcsökkentő étrendbe, mint a csirkemellből vagy halfiléből készült finomságok – ráadásul nagyon egészségesek is.

A sovány sertéshús (például a karaj) zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony, fehérjetartalma viszont rendkívül magas, így könnyen megetethetjük éhes izmainkat anélkül, hogy felesleges kalóriákkal bombáznánk szervezetünket. A sertéshúsok ráadásul az izomépítéshez elengedhetetlen aminosavakban is dúskálnak – ha csak napi 50 gramm sertéshúst fogyasztunk, már gondoskodtunk az ideális aminosav-bevitelünkről és fehérjeszükségletünk 50 százalékáról.

A sertéshús azonban nemcsak az edzésben segít, de létfontosságú ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag a mindennapi egészség megőrzése érdekében.  

Mitől vörös a vöröshús?

A magas vastartalom miatt – minél vörösebb, annál több vasat tartalmaz.

Így nem meglepő, hogy a sertéshús kitűnő vasforrás.

A vasat a szervezet nem képes előállítani, így mindenképp gondoskodnunk kell a megfelelő bevitelről, ugyanis a vasnak az vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Különösen igaz ez a hölgyekre – őket érinti a leggyakrabban a vashiányos vérszegénység.

Vas nélkül könnyen fáradékonyak és lehangoltak leszünk, elsápad a bőrünk, és legyengül testünk és az immunrendszerünk – talán nem kell forszíroznunk, ez mennyire ártalmas, különösképp a mostani helyzetben.

Mindemellett a sertés gazdag nátriumban és káliumban, amelyek segítenünk vízegyensúlyunk és szívünk egészségének megtartásában – magas kalcium- és cinktartalma révén pedig erősíti immunrendszerünket és csontjainkat.

A B-vitamincsaládról se feledkezzünk meg, amelynek tagjai segítenek az anyagcsere-folyamatok rendbentartásában, a stressz legyőzésében és az agyműködést is serkentik – vagyis fittek és nyugodtak leszünk tőlük, és a szellemimunka-végzés is kisebb kihívást jelent majd.

De mi a helyzet a koleszterinnel? Nem ártalmas a vöröshús?

Ha sovány húst választunk, és nem csinálunk olajfürdőt a serpenyőből, nem lesz problémánk: bátran fogyaszthatunk sertést, nem fogja negatívan befolyásolni koleszterinszintünket.

Fontos megjegyezni, hogy mostanság az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása!

Hogyan fogyasszuk?

A sertéshús itthon nagy kedvenc, rengeteg formában fogyasztjuk – a magyar konyhaművészet bőven ad lehetőséget a disznólkodásra.

Közeledik a karácsony, úgyhogy az ünnepi asztalon mindenképp érdemes helyet hagyni egy-két klasszikus finomságnak – de a mindennapokban sem kell lemondanunk a finom és laktató sertésfogásokról, legyen szó akár hagyományos, akár modern receptekről.

Például ezzel az igazi fine dining ínyencséggel nem lőhetünk mellé:

És ezzel az egészséges magyaros finomsággal sem:

Ez a fogás pedig kihagyhatatlan a különleges finomságok kedvelőinek:

Hogyan tároljuk?

A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 Celsius-fokon tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.

Miért válasszunk hazait?

A magyar sertésállomány-fajta összetételének és a megfelelő takarmányozásnak köszönhetően itthon kiváló minőségű húsok kerülhetnek feldolgozásra. A gyártók kínálatában számos egészséges sertéshúsfajtát találunk, ízlésünknek és igényeinknek megfelelően, és az elismert magyar márkákat választva biztosak lehetünk benne, hogy minőségi és ízletes hús kerül asztalunkra.

Legyen szó zsírégetésről, fittségünk megtartásáról vagy izomépítésről, a sertéshús finom és egészséges táplálék, aminek ott a helye minden húsimádó étlapján.

Bővebb információt a sertéshúsról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán találsz.

A cikk szponzorált.

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom