Ennyit fogsz karácsonykor hízni

A karácsony a kiadós lakomák ideje. A legtöbben ilyenkor kirúgunk a hámból, nem gondolunk a diétára, ami teljesen normális. Mindenkinek felmerül azonban a kérdés: Mennyire árthat a vonalaimnak? Mennyit hízhatok karácsonykor? A kérdés összetett, de mi most megpróbálunk rá választ adni.

Karácsonykor sokkal több zsírt és szénhidrátot viszünk be és jó eséllyel több alkoholt és cukros italt is. Logikus, hogy ez hízással jár, a mértékét azonban meg sem tudjuk tippelni. Sokan gondolják, hogy ilyenkor 5-6 kiló is felszaladhat rájuk, ám ez szerencsére messze áll az igazságtól. Az ünnepek alatti hízás több összetevős kérdés. Ebben az anyagcseréden túl szerepet játszik, hogy mennyire volt hosszú a karácsonyi időszak, mert például van, aki az ünnepi dőzsölést egészen újévig folytatja, de van akinek kimerül 1-2 kiadósabb vacsorában. Az is nagyban befolyásol, hogy mennyi alkoholt ittál. Talán tudod, hogy az alkohol minden makrónál jobban hizlal, hiszen 9 kalóriát tartalmaz grammonként (a szénhidrát csak 4-et) és sok alkoholos ital ezen túl még cukorban is gazdag. Az is egy fontos kérdés, hogy mekkora súlytöbblettel futsz neki a karácsonynak. Az, aki eleve el van hízva jó eséllyel többet fog felszedni, mint az, aki eddig fitt életmódot élt. És persze attól is függ, hogy mennyi kalóriát égetsz el. Habár karácsonykor csak a legfanatikusabbak szerint normális dolog edzeni, de a faállítás, a rokonokhoz történő szaladgálás, vagy egy jó kis hólapátolás miatt több száz kalóriával is bentebb lehetsz.

Minden valamire való karácsonyi asztalnál előkerül egy rémhír tavalyról, miszerint valakinél 4-5-6-X kilóval többet mutatott a mérleg az ünnepek után. Meg kell, hogy nyugtassunk! 3 nap alatt lehetetlen ennyi testzsírt felszedni. Egy egészséges szervezet a kisebb kiingásokat viszonylag jól kezeli. Számos tanulmány bizonyította, hogy az egészséges átlagos felnőttek éves súlyingadozása (ebben az ünnepnapok is benne vannak) átlagosan 0.5kg körül mozog.  A rémtörténetek mögött tehát némi túlzás állhat és az, hogy a felszedett súly többsége vízmegkötésnek köszönhető. A megemelkedett szénhidrátbevitel hatására a sejtek az átlagosnál jobban telítődnek vízzel, de ez a felesleg képes pont olyan gyorsan távozni, amilyen gyorsan jött. A testsúlyváltozást egyébként is nehéz precízen nyomon követni. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy reggel éhgyomorra, de már székletürítés után mért állapotokat kell összehasonlítani. Így a felesleges béltartalom és a víz egy része nélkül tudod a leghitelesebb képet kapni. Mivel a zsír nem azonnal raktározódik ezt legalább egy hetes periódusban érdemes nyomon követni. Ha valaki csak hasraütésre méri a testsúlyát, akkor több kilóval tévedhet.

De mi mutatnak a kutatások? Sajnos erre vonatkozó hazai felmérést nem találtunk, de annál több külföldi egyetem végzett kiterjedt kutatást a témában. Egy svéd kutatás szerint Az északi ország lakói a háromnapos karácsony alatt átlagosan 0.4 kg-ot híztak. Ezt az átlagos testalkatúak körében mérték, igaz, hogy az elhízottak körében extrém különbségek is mutatkoztak. A tengerentúlról hálaadási kutatásunk van, ahol két hetes periódus alatt átlagosan 1kg súlygyarapodást figyeltek meg, de a kutatás megjegyzi, hogy a normál testtömeg-indexel rendelkezők esetében ez csak 0.2 kg volt! Az angolok átlagosan 1.1 kg-ot híztak, igaz itt két hetes periódusban mértek és a 26 fő között volt, aki a maga 4.4 kg-ával emelte az arányt. Ha figyelembe vesszük, hogy a Brit Dietetikusok Tanácsa szerint ilyenkor az átlag szigetlakó napi 6000 kalóriát fogyaszt a szükséges 2500 helyett, akkor nagyjából feltételezhetjük, hogy a magyar átlaghoz is ez az adat áll a legközelebb.

Aggodalomra tehát semmi ok! Ha azt vártad, hogy cikkünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy karácsonykor is tartsd be a szigorú diétás irányelveket, akkor csalódást kell okoznom. Érezd inkább jól magad és fogadd el a karácsonyi menüt! Az így megszerzett extra súly nem lesz tartós és az ünnep után a clean életmódra visszatérve hamar el fog tűnni. Az ünnepek emelkedett hangulatával ugyanis nem fér össze a lemondás, egyben tökéletes alkalom arra is, hogy csalóétkezéssel stimuláld az anyagcseréd. Amire azonban jó, ha odafigyelsz, az a csalóka alkoholfogyasztás, mely az elhízás mellett a narancsbőr legfőbb okozója. Szintén jó tipp, ha a lakomák mellé sok salátát is eszel, mert remekül segíti az emésztést. Egy hangulatos esti sétával pedig arról is tehetsz, hogy a vacsora kis része karácsony-kompatibilis módon „égjen el”. Ha pedig az ünnepek végeztével szeretnél a korábbinál is jobb alakra szert tenni, akkor jól teszed, ha ide kattintasz! 🙂

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: