Akadnak olyan ételek, amelyek kiemelkednek a többi közül. Ezek fogyasztásával sokkal hamarabb elérhetjük a célunkat: hamarabb lefogyhatunk, gyorsabban szálkásodhatunk, több izmot szedhetünk magunkra – és persze az egészségünket is könnyebben megőrizhetjük.
Ezek az úgynevezett superfoodok, amelyek dúskálnak az egészséges összetevőkben.
Íme 5 superfood, aminek ott a helye minden Clean Eating étrendben!
Halak
A halak jótékony hatásáról már többször is írtunk az oldalon – például ebből a cikkből részletesen megtudhatjuk, miért érdemes hetente legalább egyszer halat fogyasztanunk:
https://cleaneating.hu/taplalkozas/ezzel-a-clean-etellel-sokkal-hamarabb-formaba-lendulhetsz/
De röviden összefoglalva: a hal tökéletes fehérjeforrás – ami elengedhetetlen az izomnöveléshez –, és dúskál a többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek megelőzni a szívbetegségeket.
Itt egy szuper Clean halfogás:
Narancsos lazac sült zöldbabbal
Olívaolaj
Az olívaolaj sokkal jobb választás, mint a többi olajfajta. Tele van E-vitaminnal és telítetlen zsírsavakkal, amelyek jótékony hatással vannak a szívünkre. Az egészséges mediterrán diétának alapvető eleme az olíva, például gyakran locsolják meg vele a pirítóst, a salátákat vagy a tésztaételeket – ezt a szokást mi is átvehetjük, azonban figyeljünk oda, hogy ne essünk túlzásba, ugyanis az olívaolaj (a többi olajhoz hasonlóan) rengeteg kalóriát tartalmaz.
Erdei gyümölcsök
Alacsony kalóriatartalom, magas rosttartalom, antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok – és fantasztikus íz. Az erdei gyümölcsök egész egyszerűen minden diétába illenek.
Áfonya, málna, szeder, eper… Mindegyik igazi superfood.
Fogyasszuk őket magukban, keverjük joghurtba, granolába, zabpehelybe, smoothie-ba, készítsünk belőlük süteményt… Ha épp nincs szezonjuk, választhatjuk a fagyasztott verziót is – csak nézzük meg az összetevőlistát, és kerüljük a mesterséges anyagokkal felturbózott verziókat.
Olajos magvak
Dió, mogyoró, mandula, kesudió, pekándió, pisztácia – mindegyik dúskál a növényi fehérjében és a szívnek kedves egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Fogyaszthatjuk őket magukban, snackként vagy joghurtban, müzliben, esetleges hús- és halfogások kiegészítőjeként.
Mivel zsíros és kalóriadús ételekről van szó, figyeljünk a mennyiségre: egy maréknyi olajos mag bőven elég naponta. Lehetőség szerint sótlan kivitelben fogyasszuk őket, és fogyasztás előtt mindenképp tájékozódjunk, nem vagyunk-e allergiásak a mogyoró- és diófélékre.
Tojás
A tojás – magas koleszterin-tartalma miatt – mindig vitatéma, azonban ennek ellenére az egyik legegészségesebb étel. Már bővebben is írtunk a tojásfogyasztás előnyeiről ebben a cikkben:
https://cleaneating.hu/taplalkozas/a-vilag-egyik-legjobb-etele-a-tojas/
A tojás egyrészt kiváló fehérjeforrás, nem véletlen, hogy az izomnövelő diéták alapját képezi – de emellett tele van A- és B-vitaminnal, kolinnal, szelénnel, vassal és foszforral is. Mindemellett pedig nagyon laktató, önmagában is finom, és fantasztikusan sokoldalú alapanyag.
És nem kell aggódnunk: a tojásfogyasztás nem okoz magas koleszterinszintet. A benne található “jó” HDL koleszterin létfontosságú a szervezet számára, és a magas koleszterinszint nem köthető össze a koleszterindús ételek fogyasztásával – inkább akkor jellemző, ha telített (főleg a transz-)zsírokat fogyasztunk, vagy jelentős zsírfeleslegünk van.
A fenti 5 superfood remekül illik minden diétába – lehetőség szerint mindennap fogyasszuk valamelyiket!
Ha többre vágysz, próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – mindössze 90 Ft-ért!
? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
? Kipróbált, bevált mintaétrendek
? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-