Ezek a hírességek tértek át a vegán életmódra!

A 21. században a népesség körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vegán életmód, melynek számos oka van. Sokan etikai okokból mondanak le az állati eredetű ételek fogyasztásáról, míg mások környezetvédelmi indokokat tartják szem előtt. Nézzük a pro érveket, illetve azt, hogy mely hírességeknek vált be a „húsmentes” életmód!

A vegán életmód meglehetősen szélsőséges táplálkozási igényeket követel meg azoktól, akik ezt az életformát választják, hiszen minden állati eredetű ételről le kell mondanunk, amennyiben be akarjuk tartani az étkezési szabályokat. Kezdetben alapos utánajárást igényel, hogy mely ételek fogyaszthatóak, és melyek nem, ugyanis a kezdő vegánok már nem egyszer beleestek abba a hibába, hogy egy-egy olyan tápanyagot is magukhoz vettek, amely bizony állattól származik.

Értékes tápanyagok
Alternatív megoldások

A legnagyobb lemondás minden bizonnyal a hús nélkülözése azok számára, akik áttérnek a vegán életmódra, de a teljesség igénye nélkül a tojás, a tejtermékek, de még a rendkívül fontos tápanyagokat tartalmazó hal fogyasztása sem megengedett, holott ezek felhasználása különösen javallott a vegetáriánus étrendben a magas fehérjetartalmuk és fontos vitaminjaik miatt.

Milyen előnyökkel jár vegánnak lenni?

Azok, akik lemondanak az állati eredetű húsok fogyasztásáról, eleinte sokkal energikusabbnak érzik magukat, ráadásul az alternatív tápanyagok bevitele miatt több élelmi rosthoz juttatják a szervezetüket, ami hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Továbbá a csökkentett kalóriabevitel miatt a feleslegtől is könnyebb megszabadulni, így eleinte kellemes átalakulás veheti kezdetét a testi formát illetően.

Mire kell nagyon odafigyelni?

A vegán életmódot választóknak különösen oda kell figyelniük a megfelelő B12-vitamin, jód, kálcium és omega-3 zsírsavak bevitelére. Ezeket könnyen pótolhatjuk: a mandula és brokkoli kálciumot, a spenót vasat, a chia mag és tengeri algák omega-3 zsírsavat és jódot tartalmaznak, így ezeket a táplálékokat javallott fogyasztani. Amennyiben azonban biztosra szeretnénk menni, érdemes étrend-kiegészítő formájában beszerezni a létfontosságú vitaminokat.

Oda kell figyelni a vitaminok bevitelére
Változatos vegán életmód

A fehérjefogyasztás is megoldható?

A másik nagy nehézség, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára a szükséges mennyiségű fehérjét, hiszen ezeket többnyire húsokból, tojásból és egyéb állati eredetű táplálékokkal vesszük magunkhoz. A jó hír, hogy erre is van megoldás: gabonákból, hüvelyesekből és olajos magvakból megoldható az utánpótlás. Továbbá a nagyobb étrend-kiegészítéssel foglalkozó gyártók kizárólag növényi alapú fehérjéket is előállítanak, így számos lehetőségünk van orvosolni a problémát.

Mely hírességek folytatnak vegán életmódot?

Miley Cyrus 2014-ben döntött úgy, hogy vegán életmódra vált, ugyanis tenni akart a környezetvédelemért. Az énekesnő továbbá egyetlen olyan ruhadarabot sem vesz magára, amely állattól származik, így próbál kiállni az élővilág mellett.

Lewis Hamilton hétszeres Forma-1-es világbajnok is vegánnak vallja magát. A Mercedes pilótája gyakran felszólal a klímaváltozás egyre sürgetőbb problémája miatt, illetve nagy állatbarátként tartják számon, így számára kézenfekvő volt, hogy a váltással kiálljon a számára oly fontos ügyek mellett. Mondanunk sem kell, hogy a Forma-1 óriási fizikális igénybevételt követel meg, így a brit remek példa arra, hogy vegánként is képesek lehetünk teljes életet élni.

Woody Harrelson híres színész is úgy döntött, hogy kerüli az állati eredetű ételek fogyasztását. A Zsákolj, ha tudsz sztárja azt vette észre magán, hogy a bőre sokkal egészségesebb formát ölt, ha nem eszik húst, ez sarkallta arra, hogy váltson, majd később az etnikai oldala is nagy motivációt jelentett a számára.

A vegán Serena Williams
Serene Williams

Serene Williams és Venus Williams Lewis Hamiltonhoz hasonlóan nagy igénybevételnek teszi ki a testét, hiszen a teniszvilág meghatározó alakjai, mégis vegán életmódot folytatnak, akárcsak Novak Djokovic, aki számos Grand Slam-tornát megnyert már pályafutása során.

És végül Arnold Schwarzenegger nevét sem hagyhatjuk ki a sorból. Bár a testépítőként és színészként világhírnévre szert tett osztrák nem teljesen vegán, saját bevallása szerint 99 százalékban betartja a szabályokat, és nem fogyaszt állati eredetű táplálékot. Erről egyébként egy Netflixen futó sorozatban is beszélt, mely The Game Changers néven jelent meg.

Ha szeretnél velünk felkészülni a nyárra, várunk a Clean Eating Életmódprogramban most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: