Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd télen

A téli hónapokról bizonyára a legtöbb embernek nem a gyümölcsfogyasztás jut eszébe, ugyanakkor mégis rendkívül fontos, hogy a vitaminokban gazdag táplálékot ne csak a nyári időszakban vegyük magunkhoz. A betegségek elkerülése és a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy sok narancsot, kelbimbót és gránátalmát együnk ebben a sötét időszakban.

A mai járványoktól sújtott világban talán nem kell külön felhívni rá a figyelmet, hogy mindent meg kell tennünk az egészségünk fenntartása érdekében, és ehhez bizony a helyes táplálkozás nyújtja a legjobb mankót. Télen az emberek valamiért kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a napsütéses hónapokban, és ez komoly gondokat okozhat.

Miért kell zöldséget és gyümölcsöt ennünk a borongós hónapokban?

Elsősorban a vitamingazdálkodás miatt különösen fontos, hogy a tányérunkra kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs kerüljön, de számos másik okot is fel lehet sorakoztatni a változatos táplálkozás mellett: vesekő ellen, a vérnyomás megfelelő tartományban tartása miatt, a koleszterinszint csökkentése érdekében, az immunrendszer erősítéséért.

Kelbimbó
Kelbimbó az egészségért

Milyen gyümölcsöket érdemes fogyasztani?

A citrusfélék egész évben szinte kivétel nélkül elérhetők a boltok polcain, de talán a téli hónapokban még inkább felértékelődik a szerepük a táplálkozásunkban, mivel rendkívül sok C-vitamint tartalmaznak, ami az immunrendszerünk teljességének alappillére.

Mandarin

A C-vitaminon túl a mandarin sok B-vitamint, cinket és foszfort is tartalmaz, de vasban is gazdag, ami azok számára különösen fontos, akik vérszegények, esetleg valamilyen betegség következtében fontos lenne számukra, hogy pótolják ezt a nyomelemet a vérükben. Egy-egy keményebb edzés után ráadásul görcsoldó hatása miatt is fogyasztják.

Sokan nincsenek tisztában vele, de a mandarin segít a szervezet méregtelenítésében, vértisztító és vérzéscsillapító hatással bír a fogyasztása. Ami a mentális oldalát illeti, ez a gyümölcs a stresszoldásra is kiválóan alkalmas, kedélyállapot javítására is használható.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/narancsos-kacsamell-zoldsegagyon/

Gránátalma

A gránátalma rendkívül intenzív ízű gyümölcs, ami lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert. A rák megelőzésében is fontos szerepet játszik, ugyanis van egy olyan tulajdonsága, hogy helyreállítja a károsodott DNS-molekulákat. Ha még ez sem lenne elég indok a fogyasztására, a gránátalma védi a májat és a vesét.

Csatlakozz a Clean Eating Életmódprogramhoz most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Kelbimbó

Talán a kelbimbó nem tartozik az emberek kedvenc zöldségei közé, pedig nagyon izgalmas alapanyagról van szó, amelyet leveshez és főételhez egyaránt el lehet készíteni. Ami az egészségügyi hatásait illeti, a fogyasztása csökkenti a rák és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, valamint hozzájárul az egészséges gyomorműködéshez.

A csontritkulás kialakulásának megakadályozásában is fontos szerephez jut, hiszen sok K-vitamin található benne. Idősebb korban ez az egészségügyi kockázat nagyobb, így idősebb korban mellett kifejezetten javallott a fogyasztása. Sütőben sütve hús, krumpli mellett tökéletes kiegészítő, de lehet párolni is. Zöldséglevesbe remekül passzol, de krémlevesek készítéséhez is felhasználható, burgonyakrémleshez például tökéletes.

Kelkáposzta

A kelkáposzta legfontosabb tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő hatással bír, hiszen aminosavakban gazdag. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét, mely betegség a 21. század emberét különösen érinti. Szintén egy nagyon súlyos betegség, az Alzheimer-kór kialakulásának előfordulását is csökkenti, ami ugyancsak idősebb korban fordul elő a népesség körében. Rakott kelkáposzta vagy kelkáposzta főzelék egy szuper alternatíva a vasárnapi ebédhez.

https://cleaneating.hu/tudastar/5-perces-finomsagok-az-egeszseges-napinditasert/

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom