Könnyen elfér a táskában, nem igényel különleges elkészítési módot, továbbá rendkívül egyszerűen hozzá lehet jutni: igen, ezúttal a magvakat vesézzük ki. Abban az esetben, ha valaki egészséges táplálkozásra törekszik, nem lehet elmenni szó nélkül a magvak fogyasztásának jótékony hatásai mellett, ugyanis ezek a vitaminban és rostokban gazdag „apróságok” tökéletes kiegészítői lehetnek a napi étkezéseknek.
A 21. századi rohanó világban egyre nagyobb kihívást jelent az emberek számára a tudatos táplálkozásra való törekvés, hiszen sok esetben semmire sincs idő, a konyhában való pepecselés pedig azok közé a teendők közé tartozik, amit a legtöbben szívük szerint elhagynának. Nos, jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akik időtakarékosan akarják értékes tápanyagokhoz juttatni a szervezetüket, ugyanis az olajos magvakkal mindez – részben – megoldható.
Miért fogyasszunk magvakat?
Számos érvet fel lehet sorakoztatni az olajos magvak napi szintű fogyasztása mellett. A teljesség igénye nélkül jótékony hatással bírnak az ideális vércukorszint eléréséhez, rugalmassá teszik az érfalakat, megerősítik a csontokat, de még a magas vérnyomás elleni küzdelemben is kiveszik a részüket.
Magas fehérjetartalmuk révén remek kiegészítői lehetnek a vegetáriánus étrendnek, edzés mellett javallott nagyobb mennyiségben fogyasztani őket. Ha még ez sem lenne elég, felhasználásuknak köszönhetően valamennyi létfontosságú vitaminhoz hozzájuthat a szervezetünk, hiszen a magvak többsége A-, B-, E- és C-vitaminban is gazdag.
Mely magvakat érdemes naponta beiktatni az étkezéseinkbe?
Dió
Az egyik legértékesebb gyümölcseink egyike a dió. Szeptember elejétől egészen október végéig érik, A-, E- és C-vitaminban bővelkedő táplálék, ideg- és izomvédő hatása mellett serkenti a növekedést.
A szervezetünk számára létfontosságú Omega3-zsírsavakat tartalmaz, amelynek bevitelével elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban nyújthat nagy támaszt a dió. Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy növényi rostokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, főként magnéziumban és káliumban bővelkedik.
Chia mag
Naponta egy kanál chia maga fogyasztása több okból kifolyólag is kifejezetten javallott. A dióhoz hasonlóan Omega-3-zsírsavat tartalmaz, de fogyasztásának jótékony hatásai közül kiemelkedik, hogy enyhíti az ízületi fájdalmakat, mely keményebb fizikai igénybevétel során gyakran előfordult az emberi szervezetben.
A gluténérzékenyek számára is kifejezetten jó választás lehet ez a fajta magféle, hiszen nem tartalmaz glutént. Gazdag fehérjében, sok rostot tartalmaz, cukorbetegségre és szívbetegségre is ajánlják a fogyasztását. Érdekesség, hogy hétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancslé, de a magnéziumtartalma mellett sem lehet elmenni szó nélkül, ami sokszorosa annak, mint ami a brokkoliban megtalálható.
https://cleaneating.hu/tudastar/5-perces-finomsagok-az-egeszseges-napinditasert/
Mandula
Talán ez az egyik legismertebb magféle hazánkban, hiszen egészségre jótékony hatásai mellett az íze miatt is sokan fogyasztják, ráadásul fel lehet használni kiegészítőként bizonyos főételek elkészítéséhez. Gazdag rostokban, ásványi anyagokat és vitaminokban, azonban oda kell figyelni a mértékletes fogyasztására, hiszen napi 8-12 szem mandulánál nem javallott többet bevinni a szervezetbe.
Sokan nem tudják, de a mandula a rák kialakulása ellen is véd, a dohányosok számára különösen ajánlatos táplálék a mindennapokra. A vitaminok közül az E-vitamin emelkedik ki, hiszen 100 gramm mandulában 25 grammot tartalmaz, ennek köszönhetően a bőr fiatalon tartása, illetve különböző bőrbetegségek elleni védelemben játszik fontos szerepet.
Tökmag
Elsősorban a lúgosító hatása miatt ismert, de testépítők körében is igencsak népszerű mag, hiszen – testsúlytól függően – 100-200 gramm elfogyasztásával a napi fehérjeszükséglet bizonyos részét is fedezni lehet. A vesekövek kialakulásának kockázatát is jelentős mértékben csökkenti, továbbá gazdag B-vitaminban, ami a kedélyállapot megőrzését hivatott elősegíteni.