Fogyni akarsz? Ezeket a tippeket kövesd!

A megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás mellett sok minden másra is oda kell figyelni, ha az ember fogyni akar. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a tippeket, amely segíthetnek azoknak, akik meg akarnak szabadulni a felesleges zsírtól, miközben az alakjukra, izmaikra oda akarnak figyelni. Íme, ezeket a szabályokat tartsd be, és az eredmények jönni fognak!

Sajnos tisztában kell lenni vele, hogy a fogyás egy örökös harc, hiszen a testünket az évezredek során arra programozták, hogy ne akarjon zsírt veszíteni. Hogy ez mit jelent valójában? A szervezetünk utoljára a zsírhoz nyúl, mikor nem jut elég tápanyaghoz, ez ugyanis a végső tartalékunk, mely akkor kerül „feláldozásra”, ha már tényleg nincs más forrás a test elégséges működtetéséhez.

Zsírégetés
Zsírégetés a kulcs

Hogy ez mit is jelent?

Nehéz úgy megszabadulni a zsírtól, hogy közben ne veszítsünk izmot, ami – és talán nem túlzás ezt állítani – senkinek sem áll szándékában. Ezért is nem mindegy, hogy milyen diétát alkalmazunk, illetve milyen testedzést vezetünk be az étrendünk átalakítása során.

Mikor fogyunk?

Nos, fontos leszögezni, hogy a fogyás egyszerű matematikán alapszik: abban az esetben, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, fogyni fogunk. Értelemszerűen úgy lehet a kalóriát könnyen és gyorsan elhasználni, ha mozgunk, hiszen mozgás közben a testünknek energiára van szüksége, amit tápanyagból, illetve a felhalmozott tartalékokból állít elő.

Nagyon fontos, hogy első körben a szénhidrátok mennyiségét csökkentsünk az étrendünk összeállítása során, hiszen a szervezetünk ebből állítja elő a szükséges energiát, és ha nincs elegendő szénhidrát, értelemszerűen a zsírraktárak felhasználása is megkezdődik.

Amennyiben nem akarjuk, hogy „az izmainkból táplálkozzon a testünk” – és igen, ez amilyen bizarrul hangzik, annyira igaz –, akkor fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez juttassuk a szervezetünket. Remek fehérjeforrás lehet a tojás, csirkehús, marhahús, szójabab, csicseriborsó, lencse és a különféle halak.

Mozgás és szénhidrátmentes táplálkozás
Mozgás és szénhidrátmentes táplálkozás

Hogy fogyjak úgy, hogy ne izmot, hanem zsírt veszítsek?

Első körben a csökkentett szénhidrátbevitelt kell megvalósítani – ez különösen fontos edzések előtt. Amennyiben ezt az akadályt sikeresen vettük, úgy arra kell odafigyelni, hogy pulzust megfelelő tartományban tartsunk. Rendkívül fontos, hogy ne magas intenzitású mozgásformát válasszunk, mivel ebben az esetben a szervezetünk elkezdi „felzabálni” az izmainkat, ami semmiképpen sem előnyös, hiszen a zsírtól szeretnénk megszabadulni.

Aztán azzal is fontos tisztában lenni, hogy a gyakoribb anyagcsere előnyös, amennyiben fogyni szeretnénk. Ahogy a zöld turmixok, hogy teljes legyen a napod című cikkben is összefoglaltuk már, vannak olyan zöldségek, melyek jótékony hatással bírnak a belek működésére, elősegítik az anyagcserét, így érdemes ezeket fogyasztani a megfelelő anyagcsere-folyamatok eléréséhez.

Milyen mozgásforma a legjobb?

Alacsony intenzitású edzések
Alacsony intenzitású edzések

Az aerob edzések és a lassabb intenzitású kardióedzések remekül passzolnak egy szénhidrátcsökkentett diétához. Ami az időtartamot illeti, 30-40 perc bőven elegendő, azonban fontos a rendszeresség: igyekezzünk heti 3-4 alkalommal is beiktatni a mozgást az életünkbe, és garantált lesz a változás.

Összegezve:

Szénhidrátcsökkentett életmód (edzések előtt különösen figyeljünk rá, hogy ne vegyünk magunkhoz sok szénhidrátot), kevesebb kalória bevitele, mint felhasználása, alacsonyabb intenzitású edzések, valamint megfelelő anyagcsere. Ha ezzel megvagy, már csak kitartónak kell lenned, és az eredmény jönni fog!

Ha szeretnél velünk felkészülni a nyárra, várunk a Clean Eating Életmódprogramban most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: