Ha nyár, akkor dinnye, szeletem!

Végre újra itt van a dinnyeszezon! Az oly’ sokak által várt időszak a júliussal robban be igazán – mert bár lehet korábban is dinnyét kapni, az igazi, mézédes magyar dinnye ekkor érik be. Mi magyarok igazán dinnyések vagyunk, hiszen az itteni klíma tökéletes a gyümölcs termesztésére. Nézzük most meg Clean Eatinges szemmel, mit kell tudni a dinnyéről!

Hidratálja a szervezetet

A görögdinnye 90-95%-ban víz, szóval ha sokat eszel belőle, akkor sok vizet juttatsz a szervezetedbe. Nem kell magyarázni, hogy a nyári hőségben erre extrán szükséged is van. Hidd el, ezerszer jobban jársz, ha egy szelet dinnyével oltod a szomjad, mint ha cukros, édesítőszeres üdítőt iszol.

Javítja az emésztést

A sok folyadék az emésztőrendszer hatékony mozgását segíti, kevésbé fog székrekedés gyötörni, ha figyelsz a megfelelő folyadékbevitelre. Emellett a dinnye kismértékben rostforrás is, mely szintén a széklet állagát javítja.

Ennyire hizlaló és egészséges a görögdinnye

Tápanyagbomba- fogyókúrához is!

Rengeteg C-, A- és B-vitaminnal, magnéziummal, káliummal, és karotinoidokkal, béta-karotinnal , citrulinnal és likopinnal rendelkezik. Emellett 100 gramm görögdinnye csupán 30 kalóriát tartalmaz, ami nagyon kevés. A gyümölcs túlnyomóan vízből áll, a maradék tömegben pedig 6,2 gramm gyümölcscukor van, 0,5 gramm rost és ugyanennyi protein, zsír pedig szinte nincs.

Hozzájárul a szív egészségéhez

A szívbetegség a világ első számú haláloka. A jó hír, hogy a kockázatok jelentősen csökkenthetők, ha életmódunkra, étrendünkre odafigyelünk – ebben is segít neked a görögdinnye.  A már említett citrulin és likopin ugyanis a szív egészségéhez járulnak hozzá.

Sargadinnye

A bőrödnek és a hajadnak is jót teszel, ha dinnyézel

Ki ne vágyna szép és erős hajra, tökéletes bőrre? Ha görögdinnyét eszel, te is teszel ezekért, hiszen a benne lévő C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát. Az A-
vitamin pedig helyreállítja a bőrsejteket, nélküle a bőrünk száraz és fakó lenne.

Lássuk a makrót!

A görög- és a sárgadinnye hozzávetőleg hasonló makróértékeket mutat. 100 gramm görögdinnyében 30 kalória és 7,2 gramm szénhidrát található, ebből 6,2 gramm a gyümölcscukor. Ugyanennyi sárgadinnyére 34 kalória jut, valamint 7,9 gramm szénhidrát, mely 100%-ban cukor.

Mivel dinnyéből nagy mennyiséget is könnyen el lehet fogyasztani, az egyszerre bevitt gyümölcscukor 40-50g is lehet, ami valóban nem kis mennyiség. Persze addig közel egy liter vizet is elfogyasztottál, ami garantálja, hogy mást már nem fogsz enni. A legérdemesebb a görögdinnyét desszertként, vagy hűsítők mellé fogyasztani, így 2-300g-os adag elég lehet belőle.

Hogyan válasszunk jó dinnyét?

Szinte már nem is lehet olyan dinnyeárust találni, aki meglékelné nekünk a kinézett gyümölcsöt, ezért muszáj más szempontok szerint döntenünk. Horváth Béla dinnyetermelő szerint azokat a dinnyéket érdemes kerülni, amik nagyok, de súlyra könnyűnek tűnnek, mert ott nem igazán van beltartalom. Tehát a minél tömörebb, méretre inkább kisebb, ám súlyra nagyobb darabokat érdemes keresni.

Görögdinnye választása

Nézzük konkrétan, mikre figyelj, ha görögdinnyét választasz!

  1. Sértetlen dinnyehéj: a dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.
  2. Érettség – Ha világos folt van a dinnyén, az azt jelenti, hogy éretlen.
  3. Száraz szár – A csavart, vagy zöld szárú dinnyét nem érdemes megvenni.
  4. Hang – Ha megkopogtatjuk a dinnyét, és nem hallunk semmilyen visszhangot, a dinnye még éretlen. Ha belülről kongó, üreges hangot hallunk, a dinnyét nyugodtan a bevásárlókosárba tehetjük.

Sárgadinnye esetén kicsit egyszerűbb a kiválasztás: minél erőteljesebb és jobb az illata, annál finomabb!

Nézzünk néhány Clean receptet, ha nem csak “magában” szeretnéd enni a dinnyét!

Görögdinnye saláta

Görögdinnye-saláta
Hozzávalók:
– 500 g görögdinnye
– 100 g feta sajt
– ízlés szerint őrölt bors
– menta
Elkészítés:
A dinnyét és a sajtot tetszés szerint felszeleteljük, összekeverjük majd borssal megszórjuk. Ízlés szerint mentával is gazdagíthatjuk.

Dinnyés chiamag puding

Dinnyés chiamag puding
Hozzávalók:
– 100 g görögdinnye
– 4 ek görög joghurt
– 2 ek zabpehely
– 1 ek chia mag
– 1 ek juharszirup
– áfonya (díszítésnek)
Elkészítés:
Egy kisebb tálban összekeverjük a joghurtot, zabpelyhet, szirupot és chia magot,
majd reggelig a hűtőbe tesszük, hogy megduzzadjanak a chia magok.
Másnap a megduzzadt chia magos joghurt-pudingot a tálaló pohár aljába rakjuk,
majd a felvágott dinnye szeletek erre tesszük rá.
A tetejét díszítsük áfonyával.

Dinnye smoothie

Dinnye smoothie

Hozzávalók:

  • 1 db nagy szelet görögdinnye
  • ízlés szerint citromlé/ lime

Elkészítés:

A dinnyét kockára vágjuk, kiszedjük belőle a magokat, majd botmixerrel pürésítjük. Pici citromlével vagy lime levével ízesítjük. Hidegen fogyasztjuk.

Dinnye pizza recept

Frissítő desszert kánikula idején.
Nézd meg ezt a receptet!
dinnye_7

 A cikk nem jöhetett volna létre az Agrármarketing Centrum támogatása nélkül. További infókért kattints ide!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: