Három szuper alternatíva a cukor pótlására

Az elmúlt évtizedekben az emberiség fokozatosan rádöbbent arra, hogy a túlzott cukorhasználat jelentős egészségügyi károkat okozhat a szervezetünkben, így a tudomány olyan alternatívákat keresett, melyek megoldást kínálhatnak a cukor pótlására. Így kap egyre nagyobb szerepet a stevia, a glicin és az eritrit. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni róluk!

Érdekes megállapításra jutottak a tudósok, mikor felmérték, hogy milyen mértékben változott meg a 21. századi ember cukorhasználata az elmúlt évtizedek tendenciáihoz viszonyítva. A felmérés alapján több mint 100 év alatt a cukortermelés megharmincszorozódott, ami igazán aggasztó tény a jövőre tekintve, hiszen a kereslet határozza meg a kínálatot, tehát az igények rossz irányba mozdultak el.

A cukor hosszú ideje velünk van

Az ember ősidők óta magához vesz természetben előforduló gyümölcsöket, melyeknek azonban jóval alacsonyabb a cukortartalma, mint a fehér cukornak, amit koncentráltabban, nagyobb mennyiségben és meglehetősen gyakran magunkhoz veszünk a mindennapi étkezéseink során.

A túlzott cukorfogyasztás nemcsak bizonyos szervekre fejt ki káros hatást, hanem az egész testre, hiszen megváltoztatja a vérnyomást, rontja a vörös vértestek minőségét, megnöveli a fehér sejtek számát, roncsolja a vesét és a májat, ráadásul még az agyi működést is negatívan befolyásolja. És mivel az élelmiszeriparban főként az ízek dominálnak az egészség helyett, így sokkal több cukrot fogyasztunk, mint szabadna.

Fontos odafigyelni, hogy mivel váltjuk ki a cukrot

A különféle édesítőszerek az utóbbi időben egyre jobban elterjedtek, azonban nagyon oda kell figyelni, hogy milyen új piaci belépőt használunk a cukor kiváltására. Néhány alkalommal ugyanis kiderül, hogy bizonyos édesítőszerek kellemetlen mellékhatásokat okoznak, így pedig akár több bajunk is származhat a váltásból, mint amennyi előnyt remélünk.

Rejtett cukor – így ismerd fel bármiben

Stevia

A stevia egy természetes édesítőszer, amely jó eséllyel száll harcba a cukorral. A Stevia rebaudiana egy őszirozsafélék családjába tartozó növény, levélkivonata négyszer édesebb, mint a répacukor, és ami miatt kifejezetten javasolják a fogyasztását a cukor helyett, hogy kalóriamentes.

Fogyasztásának előnyei között fel lehet sorakoztatni, hogy csökkenti a koleszterinszintünket és vércukorszintünket. Ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, hogy milyen terméket veszünk magunkhoz, hiszen sok esetben a steviakivonatot  más édesítőanyagokkal vegyítik, aminek lehetnek kellemetlen mellékhatásai.

Glicin

Az utóbbi néhány évben a glicin mint cukorhelyettesítő is igencsak kedvelt lett azok számára, akik nem akarnak lemondani az édes ízekről, ugyanakkor az egészségükre is oda kívánnak figyelni. Egy aminsavról van szó, nem pedig szénhidrátról, így a diétázók számára is remek választás lehet, azonban az ára miatt egyelőre kevesen nyúlnak ehhez a kiegészítőhöz.

A glicinnek nincs mellékíze, az édesítő hatása pedig közel egyenértékű a cukoréval. Az eritrittel ellentétben nem kell attól tartani, hogy bélrendszeri problémákat okoz, ráadásul fokozza az éberséget, valamint bőrünk fiatalságának megőrzésében is segít.

Édesítőszerek

Eritrit

Az eirtrit a másik két fentebb említett cukorhelyettesítőhöz hasonlóan nem tartalmaz kalóriát. Ebből következik, hogy nem kell bűntudatot éreznünk abban az esetben, ha ezzel édesítsük meg a táplálékunkat, valamint diétázóknak, modern étrendet követően is kifejezetten javallott a fogyasztása.

Akárcsak a glicinnek, úgy az eritritnek sincs mellékíze, használhatjuk sütéshez és főzéshez. Közel 80 százalékban hozza azt az édes ízhatást, amit a cukor fogyasztása is előidéz, továbbá nem puffaszt és nincs hatással az inzulintermelésre.

Édes élet – bűntudat nélkül! A legjobb Clean Eating desszertek

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom