Rejtett cukor – így ismerd fel bármiben

Az élelmiszeripar nagyon trükkös és próbálja elrejteni a szemed elől ha cukrot használ. Meglepő, de olyan ételekben is fellelhető a „fehér méreg”, amiben nem gondolnád, pl. kész salátákban, húsokba. A trükk leleplezéséhez egy kis tudatosságra van szükség, de ha cikkünket elolvasod könnyedén kiszúrhatod ezeket.

Mit nevezünk rejtett cukornak?

Rejtett cukornak nevezünk minden olyan feldolgozott cukrot és szirupot, amit az élelmiszerekhez vagy italokhoz adnak, amikor feldolgozzák vagy elkészítik, és melynek észrevétele nem feltétlenül egyértelmű. Ez minden esetben hozzáadott cukor, tehát nem foglalja magában a természetben előforduló cukrokat, például a tejben és a gyümölcsökben található cukrokat.

Miért káros a cukor?

Erről már sokszor esett szó, ezért csak röviden. A finomított cukor nem csík hizlal, hanem ezer más módon is roncsolja szervezeted. Leginkább ismert káros hatása, hogy elősegíti a fogszuvasodást, de azt is tudnod kell, hogy emésztési zavarokat okoz, savasít, rontja a májfunkciókat, károsítja az ereket és táptalajt biztosít a gombáknak. A cukor közérzetedre is gyakorol hatást. Első lépésként az inzulinsokk felpörget, azonban ezt a kellemes érzés gyorsan ellenkező irányba csap át. A rendszeres cukorfogyasztás hatásai a droghoz hasonlóan hosszútávon kedvetlenséget, enerváltságot okoz. Ha mindez nem lenne elég a cukorfogyasztás a külsődre s rányomja bélyegét: a káros szabadgyökök termelését elősegíti, így okozva a bőr öregedését és pattanások kialakulását. Fogyasztásától azért is jó tartózkodni, mert minden egyszerű cukor kifejezetten addiktív, tehát könnyen hozzá lehet szokni, majd egyre többet kívánni. …Ja, és természetesen kövér is lehetsz tőle, de ezt már nyilván tudod.

A természetes cukor egyébként önmagában nem lenne gond. Szervezetünk sokféle tápanyagból állít elő cukrot és még az egyszerűbb, gyümölcsből származó cukrok is csak túlfogyasztás esetén okoznak gondot. A baj a hozzáadott cukrokkal van, melyek arra szolgálnak, hogy az átlagfogyasztónak megfelelő valódi ízbombát varázsolnak, akár rosszabb minőségű élelmiszerekből is.

Hogyan veheted észre a rejtett cukrot?

A cukor iránti ellenérzés már évek óta tetőfokára hág, azonban az ipar nem képes elengedni ezt az alapanyagot. Sok esetben ez is az oka annak, hogy a cukor nem egyértelmű módon feltüntetve kerül a termékek címkéjére. Kis tudással azonban könnyen rájöhetsz a turpisságra, ehhez csak egy dolgot kell látnod: a címkét. Sajnos ez nem mindig lehetséges, mert pl. éttermi-, péksütemény, vagy csemegepultból kérhető termékek esetében ezt nem kapod meg. Ilyen termékeknél, ha kétségeid vannak, azt külön kell beszerezned, de a bolti csomagolt termékeknél egyszerűbb dolgod van. De lássuk, hogyan veheted észre gyakorlatilag bármilyen élelmiszerben a hozzáadott cukrot.

Az -óz végződésű összetevők

Mindenféle -óz végződés (angol nyelvű címkéken „ose”) cukort jelent, így gyakran árulkodhat rejtett cukorról. Leggyakrabban a fenti változatait használják. Ugyanakkor nem minden -óz végződésű anyag jelent rossz szénhidrátot. A cellulózt és amilóz ugyanis bár szintén cukor, de annak nem felszívódó fajtái.

A leggyakrabban rejtett cukorként használt egyszerű cukrok:

 • Fruktóz – természetes formájában gyümölcsökben található. Azonban ipari formában a nádcukor bontásával előállított színtelen, szagtalan, jól oldódó édesítőszer.
 • Laktóz – másnéven tejcukor. Közismert allergén. Alapvetően szintén fontos anyag, mely az anyatejből minden gyermek fejlődését okozza. Az iparban a tejtermelés melléktermékéből vonják ki.
 • Maltóz – másnéven malátacukor, a sörgyártás mellékanyaga. A természetben nem fordul elő, az ipar keményítő-hidrolízis által állatja elő.
 • Glükóz – közismert nevén szőlőcukor. Az egyik leggyorsabb szénhidrát. Az élelmiszerekhez adott glükóznak a szőlőhöz semmi köze, ugyanis kukorica, vagy burgonyakeményítőből gyártják kémiai eljárással.
 • Szacharóz – közismert nevén kristálycukor, melyek cukorrépából állítanak elő mechanikai- kémiai eljárással. Ez ma a leggyakrabban használt cukorfajta.

Karamell

Gyakori összetevője élelmiszereknek az úgynevezett karamell. Itt az „úgynevezetten” van a hangsúly, mivel ez a karamell még azoknak sem ajánlott, akik kifejezetten cukorra vágynak! Az élelmiszeripari karamell valamilyen keményítőből készül, melynek része a rákkeltő 4-Methylimidazole, de az sem túl biztató, hogy színét ammónia hozzáadásával érik el. Ha egészséges szeretnél maradni, akkor egyszerűen kötelező elkerülnöd.

Szirupok

Bármilyen szirupot találsz élelmiszerben az bizony csak rejtett cukor lehet! Egészségügyi különbséget ugyan tehetsz köztük, mivel pl. a datolyaszirup nyilván több köze van a természethez, mint a glükóz-früktóz-szirupnak, de igazából mindkettő hizlaló.

A rejtett cukorként leggyakrabban használ szirupok:

 • keményítőszirup
 • glükóz-fruktóz szirup
 • kukoricaszirup
 • melasz

Nektár, vagy gyümölcslé-koncentrátumok

Ezekkel hazai termékekben ritkában találkozhatsz, tengerentúli élelmiszerekben divatosabb egyes gyümölcslevek besűrített változatát használni édesítésre.

Rejtett cukorként használt gyümölcslevek:

 • mindenféle nektár (leggyakrabban körte)
 • mindenféle párolt gyümölcslé
 • cukornádlé

Rejtett cukor az egészségesnek hitt élelmiszerekben

Ezekben az ételekben bizony rejtett cukor is van

Gyakran az egészségesnek hitt élelmiszerekben is van cukor, amit egészen meglepő termékekbe is beleraknak. Ne tévesszen meg a „light”, „diétás”, „free” szavak. Ezek szinte semmit sem jelentenek, a gyártók bármire ráírhatják büntetlenül. Persze gyakran ezek a termékek eltérnek a hagyományos változattól, hogy kevesebb kalóriát tartalmazzanak, de ezt nem mindig a cukor elhagyásával érik el. (Sajnos ma már a kimondottan egészségesnek beállított élelmiszerek is tartalmazzák, például egy megtévesztő tevékenységet végző hálózat “Eat Clean – tiszta diéta” néven árusított méregdrága műételei is tartalmaznak rejtett cukrot.)

Leggyakrabban az alábbi egészséges élelmiszerekben fordul elő hozzáadott (rejtett) cukor:

 • Gabonakeverékek, reggeliző pelyhek, ízesített zabkásák
 • Gyümölcslevek, teák
 • Aszalt gyümölcsök
 • Snackek, granola
 • Kenyerek, beleértve a teljes kiőrlésűeket is
 • Különféle light, vagy diétás élelmiszerek, melyekben csak a zsírtartalmat csökkentették.
 • Proteinszeletek (Bizony! Lásd: egészségtelen étrend-kiegészítők)
 • A legkülönbözőbb éttermi ételek
 • Palackozott öntetek, szószok, mártások
 • Ízesített joghurt
 • Kézműves kekszek és sütemények

Mi tehát a megoldás? Tudatosság a táplálkozásban! Főzz és süss magadnak, vagy a címkéket olvasva vásárolj ételt, és csak ritkán egy-egy csalóétkezés során tegyél kivételt ez alól. Ha szereted az édes ízeket, akkor érdemes természetes édesítőszereket használnod, mivel a mesterséges édesítőszerek legalább annyira károsak, mint a cukor. Ha érdekel, milyen édesítőszert érdemes választani olvasd el részletes útmutatónkat: Édesítőszerek jellemzése

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom