Eat clean tiszta diéta – vigyázat megtévesztő!

Sokan jeleztétek, hogy általunk nem ismert Clean Eating szakértőknek fizettetek tanácsadásért, diétás programokért, sőt olyan drága élelmiszerekért, melyekről mi eddig sosem halottunk. Többen ezektől rosszul lettek, volt aki azt sérelmezte, hogy a tanácsadó lerázta, miután a végzettsége felől érdeklődött. Ekkor derült ki, hogy egy tanácsadói hálózat a Clean Eating hitelességéra alapozva egészségesnek hazudott, de mesterséges anyagokban bővelkedő élelmiszereket értékesít. Most az egészségügyi, fogyasztóvédelmi és jogi szempontból is aggályos eset végére jártunk.

Mesterséges adalékanyagok és szakmaiatlan diéta a tiszta táplálkozás álcájával

Rövid nyomozás után eljutottunk Balog Viktóriához és „Eat Clean – tiszta diéta” névre keresztelt hálózatához. Viktória egy budapesti vállalkozó, akinek már korábban voltak különböző üzleti érdekeltségei. Nemrégiben azonban úgy döntött, hogy kihasználja a hazánkban népszerű tiszta táplálkozás irányzatot és a Clean Eating márkanévben rejlő potenciális lehetőséget. Ekkor alapította meg a védjegyzett névhez megtévesztően hasonuló nevű „Eat Clean” márkát. Önmagában is furcsa, ha egy táplálkozási ismeretekkel, sportmúlttal nem rendelkező, látványosan elhízott hölgy a tiszta táplálkozás szakértőjeként nevezi magát. Azonban a legnagyobb probléma közel sem ez! Hanem az, hogy az „Eat Clean – tiszta diéta” induló termékpalettája teljesen mellőzi az általunk hirdetett egészségtudatos, organikus étrend alapelveit. A termékek nem egyedileg fejlesztettek, hanem lényegében olcsóbb, bérgyártott, egyszerű matricával felcímkézett tartós élelmiszerek. Az általunk megvizsgált termékekről elmondható, hogy azok nem rendelkeznek sem zsírégető, sem más kifejezett egészségfejlesztő hatással. Az olcsó beltartalom és külcsín ellenére a prémium érzetet csupán a magas ár és a Clean Eatingre hasonuló elnevezés próbálja sugallni. Ráadásul ezek értékesítése sem a legetikusabb üzleti modell szerint történik. A hálózat ugyanis a kétes hírnevű MLM cégekhez hasonlóan, beszervezett, sok esetben végzettség nélküli „táplálkozási tanácsadók” által adja el termékeit. A tanácsadók a vásárlónak előírnak egy „tiszta diéta” étrendet, mely lényegében egy, az említett termékekre alapozott tápanyag-megvonásos fogyókúra. Ahogy az MLM cégeknél szokott lenni a vásárlás egy minimális előírt csomagban lehetséges. (Weboldaluk szerint jelenleg minimum 18 db terméket lehet vásárolni. A termékek között találtunk olyan 890 Ft-os élelmiszerport, mely az eredeti francia gyártótól nagy tételben akár 65 Ft-ért is megrendelhető.)

Andrea Halász

null


Az Eat Clean tulajdonosa és táplálkozási tanácsadói egy rendezvényükön.  (Megosztva a Facebookról)

Tisztának mondott élelmiszerek

Nézzük részletesebben mi a helyzet a termékekkel. A szóban forgó cég a számunkra vállalhatatlan diétás ajánlásokon túl szintén a Clean Eating alapján tiltott mesterséges édesítőszereket tartalmazó fogyókúrás porokat, valamint további szintetikus adalékanyagokkal készült tartós élelmiszereket értékesít a fogyasztóinak. Amint a lenti képeken is látható ezek a mű élelmiszerek tele vannak a tiszta táplálkozás elmélete által TILTOTT alapanyagokkal, mint például a glükóz-szirup, mesterséges aromák, nitritek, szulfitok, gliceridek, – számos biológus által idegméregként ismert – nátrium-glutamát, vagy a legegészségtelenebb édesítőként számon tartott szukralóz. De tartalmaz olyan extrém alapanyagokat is mint a porított hasaalja-szalonna. Tehát az élelmiszer nem Clean, hanem konkrétan az köztudatban is inkább egészségtelenként ismert tartós-élelmiszerek szintjén van.

A megvizsgált termékek összetétele alapján megállapíthatjuk, hogy az „Eat Clean” tartós élelmiszerei kiemelkedő pozitív élettani hatásokkal nem rendelkeznek, vitaminokban, fitonutriensekben kifejezetten szegények, azonban mesterséges adalékanyagokban, alacsony biológiai értékű fehérjékben és telített zsírokban bővelkednek. A termékek természetesen bevizsgáltak és engedélyezettek (ez alapkövetelmény az EU-ban forgalomba hozandó élelmiszereknél), de véleményünk szerint inkább arra valók, ha a valaki olyan környezeten van, ahol valódi étel nem elérhető (pl. egy túra alkalmával), de mindennapi fogyasztásra alkalmatlanok. Kifejezetten ezek köré diétát építeni pedig minimum felelőtlen cselekedet, mely komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a helyzet a beígért fogyással? A cég meglehetősen régi és egyszerű fogyókúrás trükkhöz nyúlt vissza. Rengeteg fogyókúra alapul arra, hogy gyakorlatilag bármilyen ételeket fogyasztva is jelentkezhet fogyás, ha megfelelően drasztikus, egyoldalú, tápanyag-megvonásos étrenddel van kísérve.  Így rövidtávon is gyorsan jelentkezhet fogyás, ez azonban hosszútávon számos mellékhatás veszélyét magában hordozza. Orvosok szerint a tápanyag-megvonásos, vagy ketogén fogyókúrák emésztési problémákat, bőrelváltozást, hajhullást, valamint kedélyingadozást okozhatnak, hosszú távon testi betegségek kialakulásához, hormonális és anyagcsere zavarokhoz, agykapacitás csökkenéséhez és különféle lelki problémákhoz vezethetnek. Nagyon fontos kiemelni, hogy A Clean Eating által megfogalmazott valódi tiszta táplálkozás koncepció mindezzel teljesen ellentétes, mivel annak alapszabálya a természetes eredetű és lehető legkevésbé feldolgozott élelmek fogyasztásán alapuló változatos táplálkozást jelenti.

Elhatárolódás az “Eat Clean – Tiszta Diéta” tevékenységétől

A fentiek alapján a Clean Eating jogtulajdonosai, mint a Clean Eating Magyarország, a Clean Eating Hungary kft, valamint Bányai Adrián edző és író teljes mértékben elhatárolódnak a megtévesztő nevű „Eat Clean” módszereitől és a hálózat tevékenységétől.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szóban forgó céggel kapcsoltban álló tanácsadók módszere NEM a Clean táplálkozásra alapul, sőt számos pontban azzal ellentétes.

Véleményünk szerint:

 • Az „Eat Clean” néven forgalmazott drága élelmiszerek nem felelnek meg a tiszta táplálkozás alapelveinek, valamint azok mögött nincs megkülönböztető, egyedi termékfejlesztés.
 • A megvizsgált „Eat Clean” termékek összetétele alapján kijelenthető, hogy azok minőségben, élettani hatásokban nem emelkednek ki az általános élelmiszerek közül.
 • A cég valótlanul állítja, hogy kizárólagos védjeggyel rendelkezik és  feltehetően védjegybitorlást folytat. A Clean Eating védjegy (lajstromszám: 218165) minket illet meg, mely könnyen ellenőrizhető az SZTNH adatbázisban.
 • A cég elnevezései megtévesztőleg hathatnak a fogyasztóra.
 • Az „Eat Clean – tiszta diéta” tanácsadói vélhetően nem dietetikában jártas, végzett szakértők. Mindig óvatosságra intünk az ilyen szakértők által írt étrendekkel.
 • Különösen aggasztó, hogy a cég kifejezetten beteg személyek számára (IR és pajzsmirigybetegek) is végez tanácsadást.
 • A cég által folytatott üzleti modell számos etikai aggályt vet fel.

A fentiek alapján felszólítjuk a cég ügyvezetőjét, hogy azonnal hagyjon fel a fogyasztók megtévesztésével és az etikátlan üzleti magatartással és távolítsa el a Clean Eatingre utaló megjelöléseket a termékekről!

Kártérítés az “Eat Clean – tiszta diéta” vásárlóinak

Amennyiben úgy érzi, hogy megtévesztették javasoljuk éljen vásárlói jogaival! Ezek az alábbiak:

 • Vásárlástól való elállás esetén a fel nem használt élelmiszerek árát az adott tanácsadó köteles visszatéríteni.
 • Amennyiben megtévesztés esete áll fent az összes termék és szolgáltatás kifizetett ellenértékét jogosult visszakapni.
 • Esetlegesen elszenvedett egészségügyi problémák esetén az adott tanácsadó ellen kártérítési per indítható.
 • Fogyasztóvédelmi eljárást a területileg illetékes járáshivatalban kérhet, melyek elérhetőségeit itt találja: http://jarasinfo.gov.hu/.
 • Ha tanácsadója nem tudja diétás szaktanácsadásra jogosító végzettségét igazolni érdemes feljelentést tenni.

A fentiek alapján hamarosan pertársaságot szervezünk az említett cég, a tanácsadók, valamint a tulajdonos Balog Viktória ellen. Kérjük amennyiben Ön információval rendelkezik jelentkezzen az info@cleaneating.hu email címen.

A fenti tájékoztatást a Clean Eating Magyarország nevében Bányai Adrián írta. Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Több Clean Eating könyv írója. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2011-től úttörője a magyarországi tiszta táplálkozás irányzatnak.  2013-ban a Clean Eating Magyarország alapítója. 2018 óta Clean Eating Hungary kft ügyvezetője.

A fentiekben a Clean Eating hivatalos tájékoztatását olvashatta. Amennyiben érdekli hogyan áll az ügy jogi oldala olvasson tovább:

Fellépés az Eat Clean megtévesztése ellen

Mielőtt a nyilvánossághoz fordulunk, minden tőlünk telhetőt megtettünk az ügy rendezésére. Szerettük volna felvenni a kapcsolatot az Eat Clean – tiszta diéta tulajdonosával, Balog Viktóriával. Kérésünk csupán arra korlátozódott, hogy változtassanak nevet, mert tapasztalataink alapján jelenleg a vásárlók megtévesztését okozza. Azonban az emailekre nem érkezett válasz, jogi képviselőjük pedig nem vette át az ajánlva küldött leveleket. Végül csupán egy látszólagos együttműködési ajánlattal (weboldalunk értékesítésének színlelt szándékával) sikerült találkozót szerveznünk. A tárgyalás azonban eredménytelenül zajlott. A cég tulajdonosa teljesen elhatárolódott a névváltoztatástól és több tízmilliós perrel fenyegetett meg, ha tájékoztatni merjük a nyilvánosságot. 

A sikertelen megegyezést követően elhatároztuk a jogi fellépést. Erre minden jogunk adott, hiszen a Clean Eating egy védjegyzett élelmiszerkategória (lajstromszám: 218165), melynek hiteles felhasználását pont az biztosítja, hogy az  – élelmiszeripartól független – engedélyünkhöz kötött. Balogh Viktóriáék hozzáállása megdöbbentő, hiszen weboldalukon a mai napig azt hazudják magukról, hogy ők rendelkeznek a hazai védjeggyel, holott az SZTNH adatbázisban bárki ellenőrizheti ennek ellentétét. A valóság az, hogy az „Eat Clean” védjegyét mai napig nem jegyezte be a hivatal, és vélhetően a hatályos törvények alapján nem is fogja. Az „Eat Clean” termékek mögötti koncepció véleményünk szerint a fogyasztó megtévesztésére alapoz, ezért a bíróság a hatályos 1997 évi XI. törvény 4. § (1) b. alapján várhatóan jogsértőnek fogja ítélni. Egy alaposan megtervezett stratégiával és egy jogi kiskaput kihasználva azonban ennek ellenére is évekig folytathatják tevékenységüket. Ugyanis mielőtt mi pert indíthattunk volna, a céget képviselő Pintz és társai ügyvédi iroda ellenünk indított egy eljárást. Ezzel a lehetőséggel élve, Balogh Viktória felelősségre vonására irányuló pert csak ennek lezárása után indíthatjuk meg. Az ügy akár 3 évig is elhúzódhat és addig 5 millió forint ügyvédi- és illetékköltséget jelent számunkra. Mindaddig semmi sem gátolja az “Eat Clean” termékek forgalmazását, mindazonáltal az egyes tanácsadók feljelentése ettől függetlenül megkezdődhet.

Fontos megemlíteni, hogy a nevezett céggel mi nem állunk konkurens viszonyban. A Clean Eating Magyarország nem értékesít élelmiszereket és semmilyen közös piacon nem szerepelünk velük. Cégünket és a védjegy-tulajdonost nem zavarja semmilyen fogyókúrás termékek forgalmazása, vagy diétás tanácsadói tevékenység. Jelen ügyben a fogyasztók Clean Eating védjegy bitorlásán keresztül folytatott megtévesztése miatt, valamint a Clean Eating brand és a tiszta táplálkozás koncepció jó hírnevének védelmében kötelességünk  felszólalni.