Itt a nagy vitamin-tudástár

Úton-útfélen halljuk, hogy milyen fontos megfelelő mennyiségű vitamint bevinni a szervezetünkbe, azt azonban már kevesen tudnák megmondani, hogy a különböző vitaminok mely területen fejtenek ki pozitív élettani hatást. A C-vitamin talán a legismertebb mindközül, mely az immunrendszerünk stabilitásáért tesz sokat, ám a bőrünk, a szemünk, a csontjaink és az izületeink teljességéért más és más szerves vegyületek járulnak hozzá. Íme, ezeket érdemes tudni a vitaminokról!

Fontosak a vitaminok
Fontosak a vitaminok

Mi is a vitamin?

A vitamin egy szerves vegyület, amely sok szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Habár nincs szükségünk óriási mennyiségre vitaminokból, a szervezetünk önállóan nem képes ideális mennyiségben előállítani, így tápanyag formájában kell bevinnünk a szervezetünkbe. Elsősorban gyümölcsökből és zöldségekből nyerhetjük ki a legtöbb szerves vegyületet, de bizonyos halak és más ételek is tartalmaznak értékes vitaminokat.

Két fő fajtája van a vitaminoknak

Zsírban oldódó vitaminok

Az egészségünk és szépségünk megőrzéséért sokat tesznek a zsírban oldódó vitaminok. Ezeket a szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, ezért olyan étellel kell elfogyasztanunk őket, amelyek kielégítő mennyiségben tartalmaznak zsiradékot. A zsírban oldódó vitaminokat képes a szervezetünk elraktározni, így ezeknél előfordulhat a túladagolás lehetősége. Ide tartozik többek között az A-, D-, K- és E-vitamin.

Gyümölcsökkel a vitaminokért
Gyümölcsökkel a vitaminokért

Vízben oldódó vitaminok

A nagy különbség a vízben oldódó vitaminok és a zsírban oldódó vitaminok között, hogy előbbit a szervezetünk nem képes tárolni. Ennélfogva minden egyes nap szükség van rá, hogy valamilyen tápanyag formájában elfogyasszuk belőle a megfelelő mennyiséget. Ebbe a csoportba tartoznak a B-vitaminok, a C-vitamin, a folsav és a biotin.

A-vitamin

Ez egy zsírban oldódó vitamin, amellyel a körmeink és a hajunk egészséges állapotának fenntartásáért tehetünk sokat. Megtalálható halban, májban, szívben, vesében és tojásban is. Egyes kutatások rámutattak arra is, hogy ennek a vitaminnak a fogyasztása segíti az emberi test növekedését, továbbá erősíti az immunrendszert. Végezetül pedig a látásunk és a bőrünk normális állapotának megtartásához is hozzájárul.

Gabonával turbózott tojásos-banános palacsinta

D-vitamin

A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a napfény vitaminjának is tartanak. Befolyásolja a hormonok megfelelő működését, de a vérnyomás szabályozásában is kifejti pozitív hatását. Mivel segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, ezért a fogaink egészséges fejlődéséért is sokat tesz. A tojás sárgájában találunk belőle sokat, de a zsíros halakban és egyéb tejtermékekben szintén fellelhető.

E-vitamin

A szépség megőrzéséért az E-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk. Bizonyos sejtek sejthártyáját védi, továbbá az antioxidációs folyamatokat is elősegíti, így az öregedés lassítását idézi elő. Bőrápoló hatása széles körben ismert. Az olajos magvakban ideális mennyiségben megtalálható, de az avokádóban és a spenótban is fellelhető.

A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal
A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal

K-vitamin

Ez a vitamin mindenekelőtt a vér alvadási képességének befolyásolásával fejt ki pozitív hatást. A K-vitamin továbbá részt vesz a csontképző folyamatokban is, a létfontosságú fehérjék csontokba történő beépítését teszi lehetővé, ezáltal a szervezetünk képes lesz az ásványi anyagok megkötésére. Gyümölcsökben bőségesen találunk ebből a szerves anyagból, így a szilvában, a kiviben és az avokádóban is fellelhető.

Vízben oldódó vitaminok

A citromfogyasztás jótékony hatásai

C-vitamin

Talán ez a legismertebb vitamin. Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy ismeretlen vegyületet, melyet aztán a paprikából kivont. Később ezt nevezték el C-vitmainnak. Ez az egyike azoknak a vitaminoknak, amelyet a szervezetünk magától nem képes előállítani, így tápanyag formájában kell elfogyasztanunk. A C-vitamin elsősorban a citrusfélékben található meg, de a zöldségek jelentős többségében szintén fellelhető. A bőr kollagénjének képződésében játszik fontos szerepet, de a csontok, a fogak fejlődését is támogatja. Az aszkorbinsav segíti a szervezetünk immunműködésének erősítését, így ellenállóbbak leszünk a vírusokkal szemben.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: