Süteményben, de nyersen fogyasztva is csodás ízélményben lehet része azoknak, akik nyáron cseresznyét ropogtatnak. Amellett, hogy édes íze miatt az egész világon népszerű gyümölcsnek számít, számos jótékony élettani hatással rendelkezik. Ez a pici, piros finomság tele van gyulladáscsökkentő összetevőkkel, de vitaminban és antioxidánsokban is gazdag, ráadásul fogyókúrás étrendbe is beépíthető.
Ha június, akkor itt a cseresznyeszezon! A hónap második felében érik ez a csodás gyümölcs, amelynek közel ezer fajtája ismert: Amerikában, Európában és Ázsiában is őshonos. A legtöbben nyersen fogyasztják, de süteményben és leves formájában is gyakran tányérra kerül. Nem hiába a nagymamák egyik nagy kedvence, hiszen befőzéssel tartosítható, ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy így vitaminjainak jelentős részét elveszíti.
A cseresznye a szív támogatója!
Bizonyos amerikai tanulmányok kimutatták, hogy a cseresznye elősegíti a szív megfelelő működését, továbbá a keringésre gyakorolt jótékony hatásai is ismertek. A fogyasztása többek között az agyvérzés kockázatát csökkenti, de a koleszterintszint visszaszorítására is bevethető. Kiváló vízhajtó hatással bír, ami a fogyókúra mellett szintén hozzájárul a szív- és érrendszer kielégítő állapotához.
Diétázás alatt cseresznye? Igen!
A cseresznye a magas rosttartalma révén hozzájárul a bélműködésünk kielégítő állapotához. Hasznos tipp lehet azok számára, akik diétáznak: érdemes leturmixolva, éhgyomorra fogyasztani. Az anyagcsere ebben az esetben egy plusz löketet kap, ami kapóra jön, ha meg kívánunk szabadulni a felesleges kilóktól.
Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy étel, annál nagyobb a glikémiás indexe. A cseresznyének alacsony a glikémiás indexe, ennélfogva a vércukorszintünk stabilizációjában is szerepet játszhat.
Tele van ásványi anyagokkal
A gyümölcsök közül a cseresznye az egyik legkiválóbb káliumforrás, amely a magas vérnyomás visszaszorításáért tehet sokat. Magnéziumot is bőségesen tartalmaz, amely az izmaink regenerációjában játszik fontos szerepet, illetve csökkenti az izomgörcsök kialakulásának kockázatát.
Segíti az alvást
A cseresznye természetes melatoninforrás, így alvászavarokkal küzdők számára igencsak ajánlatos fogyasztani belőle. Lefekvés előtt érdemes leturmixolni, majd lé formájában meginni. Továbbá a bioflavonoidoknak köszönhetően ez a gyümölcs a kielégítő alvás mellett a bőr megfiatalításához is sokat hozzátesz.
Milyen ételeket készíthetünk cseresznyéből?
A cseresznyéből sokféle finomságot készíthetünk. Alaposan megmosva a friss, nyers fogyasztása a legközkedveltebb. Emellett készülhet belőle gyümölcssaláta, eperrel, áfonyával, dinnyével. Rétest is készíthetünk belőle, ez a nagymamák kedvence, ahogy a cseresznye befőzése is, amely hosszan eláll, így télen is fogyasztható. A nagypapák a pálinka főzése során veszik nagy hasznát, míg a fiatalok inkább sütemény formájában, akár piskótával szeretik a tányérukon látni. A smoothie-k szerelmeseinek pedig jó hír, hogy a cseresznye szinte mindenhez passzol, így bátran javasoljuk ezt az elkészítési formát is.